sosie pomidorowo-warzywnym Przygotowanie: Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodam do sosu. Teraz przygotuję składniki na sos: Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku. Umytą(...)minut. Do gotowego sosu dodaję makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut – spaghetti jest gotowe. Spaghetti bez mięsa jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeprzez cały ten czas! A specjalne buziaki dla Pauliny W, Pyzy, Kasi O.,Urticki, Kasi-Kabce (której nie odpisałam, a powinnam wieki temu! :( ), Babce, Karto-Flanej i Ewie z TworówPrzetworów. A ponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam(...)łyżka ziaren pieprzu, 2 łyżki soli Kurczaka pokroić na małe kawałki, warzywa obrać, w całości włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać ziarenka pieprzu i kapustę pekińską, gotować 2h na wolnym ogniu, zbierając od czasu do czasu wytwarzającą się pianę. Po ok. godzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka
Kuchnia Prezydentowejdawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)obejrzeć jak robią to Kociewianki ( klik ). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl. mleka 1 łyżka cukru duża szczypta soli ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną pracować
Codziennik KuchennyWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl bananowy z kiwi – smoothie. Idealnie nadaje się na lekkie śniadanie, podwieczorek oraz jako koktajl chłodzący na upały:). Będziemy
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie śledzi w marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi
Uwaga Babcia GotujeTort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się
Domowa cukiernia Ewymango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego 50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Marchew(...)Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego i 4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąwątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników. W szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw(...)zupa klopsowa w wersji pomidorowej. Nie jest to danie zupełnie w Polsce nieznane, ale chyba niespecjalnie popularne – a szkoda. Inaczej jest np. w Holandii, gdzie tomatensoep met balletjes jest gotowana i spożywana dość powszechnie. Na niej wzorowany jest przepis poniżej. Klopsiki do zupy pomidorowej przygotowujemy z mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego, z przewagą wieprzowiny. Taka kombinacja bardzo dobrze komponuje się
Kulinarna Pokusawątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników. W szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw(...)zupa klopsowa w wersji pomidorowej. Nie jest to danie zupełnie w Polsce nieznane, ale chyba niespecjalnie popularne – a szkoda. Inaczej jest np. w Holandii, gdzie tomatensoep met balletjes jest gotowana i spożywana dość powszechnie. Na niej wzorowany jest przepis poniżej. Klopsiki do zupy pomidorowej przygotowujemy z mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego, z przewagą wieprzowiny. Taka kombinacja bardzo dobrze komponuje się
Kulinarna Pokusatwarzy pojawił się uśmiech. Ta książka jest taka ciepła..! Dania kolorowe, bardzo aromatyczne. Mam dziwną słabość do pierogów więc najbardziej utkwił mi w głowie przepis na manty – pierogi gotowane na parze. Prezentują się obłędnie i tak z pewnością smakują. Karolina Kosowicz, Madgalena Rajchelt: Wysmakowane Dziewczyny prowadzą świetnego bloga kaszamanna.com, którego obserwuję od dawna. Bardzo podobają mi się ich fotografie(...)części: ‚w kuchni mamy’ oraz ‚w kuchni córki’. Kasia Meller dzięki książce stała się mi bardzo bliska. Mam wrażenie jakbym ją znała. Nigdy wcześniej tego nie doświadczyłam. Ewa Wołkanowska – Kołodziej, przepisy: Genowefa Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaków To niesamowita opowieść o Wileńszczyźnie. Gdy tylko przeczytałam zapowiedź książki, wiedziałam, że muszę ją mieć. Kocham książki z rodzinnymi historiami, z babcinymi
Moja pasja smakuinnymi suszonymi ziołami), czubryca zielona Wykonanie: Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Wrzucić na mocno rozgrzany olej (najlepiej wprost do garnka, w którym będziemy gotować). Całość podsmażamy od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu, aby pieczarki nie puściły nam soku, a ładnie się podsmażyły. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy wino i również(...)danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut. Smacznego
gutfutBajgle, czyli drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!garnka, zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta i gotuję. Od momentu zagotowania gotuję 7 minut , następnie odcedzam na sicie, odstawiam do wystudzenia i dokładnie odciskam z wody. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do wystudzenia. Cebule kroję w drobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni tak żeby się zrumieniła i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam już przygotowane, wystudzone(...)polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne 30 minut – po tym czasie gołąbki są gotowe i można podawać. Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym są gotowe. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujekiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców w PL, że sezon kurkowy zakończony. Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć, że sezon na kurki(...)Następnie wlewamy na patelnię obie śmietany. Solimy, pieprzymy do smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem. Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek brokuła ugotowanego al dente
Walijskie PichcenieWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę Caprese z awokado, sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo zdrowa a połączenie awokado z pomidorami wspomaga wchłanianie Likopenu
Uwaga Babcia Gotujecudownych ludzi, z którymi współpracowaliśmy! Udało się spełnić kilka marzeń i choć są momenty kiedy jest nas mniej to ciągle myślimy co ciekawego dla Was zrobić, co Wam zaproponować! Gotowanie, fotografowanie i wszystko co z tym związane to całe nasze życie! I właśnie z okazji tych drugich urodzin zdecydowaliśmy się wziąć udział w pewnym konkursie. Zgłosiliśmy się do konkursu(...)łyżeczka marynowanego imbiru, 1 łyżeczka pasty wasabi, garstka posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego sezamu dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy
Plate of Joytakże śmiało może zagościć na świątecznym stole. Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc zakupy w sklepie i podając hasło "Ala piecze i gotuje" otrzymacie 5% zniżki na wszystkie zakupy. Zapraszam na zakupy. Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami. Przepis z moimi zmianami z bloga Ewa w kuchni
Ala piecze i gotuje