ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:233/988)

Ciasto Maminkowe 262

orzechów włoskich -1,25 szklanki cukru -4 jajka 3 łyżki mąki    Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami: -35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy ) -15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki    Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy do wchłonięcia się mleka i studzimy.    Zagniatamy składniki kruchego ciasta. Jeśli(...)Dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.    Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką.   Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy, np. wałkiem do ciasta ).    Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania:    Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu.   Na dżem wylewamy masę wiórkową.    Na nią wysypujemy

Maminek kulinarny
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 546

nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki pszennej(...)herbatników  350 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru  łyżka żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej  Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem 174

maślanego z serkiem Philadelphia , znanego z ciasta marchewkowego . Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 4 jajka 250 g mąki 100 g mielonych migdałów 200 g daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g marcepanowych kartofelków(...)jajka, cały czas ucierając. Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę na babkę posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej ciasto, umieszczając w połowie wysokości marcepanowe kartofelki. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę

Food Square
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką orzechową 176

soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.Mąkę , mielone orzechy i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki orzechowe 178

Kolejny orzechowy wypiek, a na tym na pewno nie koniec! Korzystam z jesiennych dobroci w postaci orzechów, bo według mnie, smakują teraz najlepiej. Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka! Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 1 żółtko 100g twarogu mielonego 150g masła 1/3 szklanki cukru NADZIENIE: 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)białko odrobina soku z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części. NADZIENIE: Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając. Odstawić do przestygnięcia

Cakes By Kejt
Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart 199

łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie: W małym(...)tortownicy wytnij okrąg o średnicy 22 cm średnicy i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto i wytnij okrąg o średnicy 25 cm, nakłuj go widelcem i natnij na środku. Do przygotowanego karmelu wmieszaj orzechy i wysmaruj brzegi mniejszego okręgu roztrzepanym jajkiem. Wyłóż nadzienie orzechowe na mniejszy okrąg i rozłóż je równomierną warstwą pozostawiając wysmarowany brzeg. Następnie przykryj

karmelowy
Mandarynkowy sernik na zimno 216

minimum 2 godziny, do ca\u0142kowitego st\u0119\u017cenia masy."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Mandarynkowy sernik na zimno Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 20 Porcje 20 Składniki spód 100 g daktyle 200 g orzechy nerkowca 1,8 kg twaróg chudy 1 kg mandarynki 12 listki żelatyna lub agar na 2l płynu(...)erytrol lub inne słodziwo 400 g jogurt naturalny Sposób przygotowania Spód Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut do namoknięcia. Odcedzone miksujemy z orzechami. Powstałą masą wykładamy spód formy. Wkładamy do lodówki. Ciasto Mandarynki obieramy. Dwie, trzy odkładamy na później, pozostałe miksujemy blenderem przez ok. 10 minut. Odlewamy 500-600 ml, pozostałą część dodajemy do masy serowej. Twaróg

Kucharzyca
Ciasteczka słonecznikowe 97

zakup nowego.. oby nie). Nareszcie kwitnie wszystko, na co z utęsknieniem czekałam. Mam dwa przepisy do przetestowania, na ciasta z syropem bzu dzikiego i konfiturą z akacji. Znów zrywam kiście, znów zapach pozwala wrócić do kuchni babcinej, która w cieście naleśnikowym krokodyle z akacji smażyła. Nie mam skali by ten smak ocenić, nie jestem go w stanie przecenić. Dziś(...)bardziej słodkie ciasteczka - dwie garście żurawiny suszonej ( posiekałam na drobniejsze cząsteczki) - 3 żółtka - cukier waniliowy - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, zagniatamy dość lepkie ciasto. Odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i  kulamy w dłoniach kuleczki. Rozpłaszczamy delikatnie, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 13 - 15 minut. Po tym czasie wyciągnijcie

Kronika Piekarnika
Ciasto amerykańskie 156

łyżki, olej 1,5 szklanki, orzechy włoskie posiekane 1 garść, jabłka 2 kg, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać olej proszek do pieczenia, cynamon oraz przesianą mąkę pszenną i wymieszać. Dodać jabłka oraz orzechy i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem

kulinarne odsłony pati
Mocno czekoladowe popękane ciasteczka 120

oraz sól (przesiane przez sitko) i miksujemy na większej mocy miksera, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (moje ważyły 20 g każda). Gotowe kulki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche babeczki z bezą 225

Kruche babeczki z owocami i bezą Pyszny, letni deser 🙂 Składniki ciasto: 200 g mąki 100 g masła 4 łyżki cukry pudru 2 żółtka dodatkowo: 1/2 słoika

czarrna od kuchni
Ciastka z masłem orzechowym 180

wanilię i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia. Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do ciasta i mieszamy. Formę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze w dość dużych odstępach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Gotowe odstawiamy

Fascynacje Ani
Ciasteczka migdałowe 195

białka  -kilka kropli aromatu migdałowego Mieszamy cukier z migdałami. Dodajemy aromat. Białek nie ubijamy, tylko mieszamy do spienienia. Dodajemy do migdałów i zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 5 - 7 minut do delikatnego zrumienienia w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
Biscotti alle fragole 135

masę. Dodać kawałki truskawek i delikatnie przemieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po upieczenu przełożyć na kratkę i oprószyć cukrem pudrem

wyzwania kuchenne
Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi 145

mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy. 3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów. 5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 12 minut

kruche babeczki