ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:237/988)

CIASTKA KOKOSOWE Z CUKREM KOKOSOWYM 141

szklanki cukru kokosowego (użyłam  Skworcu ) * 1 jajko * 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić blachę z ciastkami i piec

Zrób to smacznie
Biscotti al limone 130

wymieszaniu całości i otrzymaniu kremowej masy wstawić ją na około godzinę do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać najpierw w cukrze, potem w cukrze pudrze i układać w odstępach na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut

wyzwania kuchenne
Ciasteczka imbirowe 136

jednolitą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam bardzo dokładnie. Z powstałego w ten sposób ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę w rozgrzanym do 180 o C piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około

Gotuj Się Kto Może
Kluski śląskie 126

miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, niewiele, dodaję pozostałe ziemniaki, mieszam, w razie potrzeby dodaję jeszcze mąkę. Na koniec dodaję 1 jajko, przyprawiam do smaku solą. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, palcem robię wgłębienie, odstawiam na blat podsypany mąką. Kluski wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszam, aby nie przykleiły się do dna a po wypłynięciu na powierzchnię

Zasmakuj Kuchni
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 162

tabliczki czekolady deserowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, wyrabiam ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam dłonią, w środku układam po 1/2 kostki czekolady, ponownie formuję kulkę. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Kakaowe popękane ciasteczka z żurawiną. 155

dosyć gęste) lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie obtaczać w cukrze pudrze. Układać w odstępach około 2-3 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C  około 15- 20 min. Zaraz po uformowaniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolowe brownie 141

nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów

Obiad gotowy
PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 143

pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach (u mnie termoobieg + grzałka górna i dolna

JejKuchnia
Snickers na herbatnikach 148

Pyszne ciasto z masą krówkową, orzechami i czekoladą. Błyskawicznie znikła ze stołu :) Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1/2 szklanki cukru pudru - 5 szklanek mleka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym - 150 g gorzkiej czekolady - szczypta soli polewa - 1/2 puszki orzechowej masy krówkowej oraz - 2 duże opakowania herbatników - garść posiekanych orzechów Przygotowanie: Do garnka wlewamy

Zainspirowana w kuchni
BLOK CZEKOLADOWY – wegański i bezglutenowy 287

dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek. Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac , z którego oferty również polecam Wam skorzystać Myślę, że bardzo dużym ułatwieniem jest fakt, że wszystkie

Via Gusto
Ciasteczka z bananem, czekoladą i nutką imbiru 124

będzie miało lekko rzadką konsystencję, ale tym się nie zrażajcie, dzięki temu ciastka będą mięciutkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie zwilżamy wodą i łyżeczką nabieramy porcję ciasta tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w odstępach.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12/1 5 minut na rumiano. Upieczone ciasteczka wyciągamy z papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Kluski śląskie z kiełbasą jałowcową i cebulką 224

części z tym że jedną część delikatnie odsuwamy i to miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną, następnie dokładamy odsunięta ziemniaki, jajko, oprószamy solą, pierzem i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego,każdą kulkę delikatnie rozpłaszczamy robiąc w niej palcem dołek. Jeśli chodzi o ilość ziemniaków to nie jest ważne ile macie z tylu zrobicie, pamiętajcie tylko że całą czwartą

Sama słodycz i szczypta chili
MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 203

dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy do suchych składników dodajemy   teraz wszystkie mokre składniki   i   wyrabiamy ciasto, które może być delikatnie klejące z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( u mnie każda po 20g) i obtaczamy je w brązowy cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy je 10 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Kruche ciasteczka z dżemem 181

wymieszać. Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasteczka mają kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej

Monia miesza i gotuje