ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:75/382)

Naleśniki razowe. 72

Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne! Naleśniki razowe mogą okazać się podstawą praktycznie każdego posiłku , jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem . Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser(...)oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo

Zdrowy Styl Joanny
Filet z mintaja z prażoną cebulką 186

Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej z opcją

Świat Domowej Kuchni
Fuczki z prawdziwkami 179

smak - NIE DODAJEMY SOLI!  Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy

Moniki Smakołyki
GRUSZKI W KONFITURZE 123

oryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił). Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉  Składniki: 4 duże cytryny 1 łyżeczka mielonego kardamonu  1,5 kg twardych gruszek 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 160

cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy

Ostra na Słodko
Naleśniki z nadzieniem kapuściano- paprykowym 127

cebule 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 2 czerwone papryki tłuszcz do smażenia Wykonanie naleśników: Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni i układać jeden na drugim. Wykonanie nadzienia: Kapustę pokroić w ćwiartki włożyć do garnka z wrzącym mlekiem. Dodać umyte i wyczyszczone z nasion papryki, również

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1647

pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka tarta 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe

karmelowy
Zapiekane naleśniki a’la burrito 167

Zapiekane naleśniki a’la burrito Wytrawne i pikantne naleśniczki, zapiekane z pysznym meksykańskim farszem jak w burrito. Świetny pomysł na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam!     Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego(...)kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 3-4 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia     *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Następnie smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki

Blog z Apetytem
Krokiety z pieczarkami 293

proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtaczania farsz: 500 g pieczarek, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Smażymy na rumiany kolor. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w plastry

Lena Gotuje
koperty naleśnikowe a'la pizza 21914

środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację.  Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej(...)przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z serem i borówkami 97

Naleśniki z serem i borówkami to idealna propozycja nie tylko dla naleśnikożerców. Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe. Naleśniki z serem możecie komponować z dowolnymi owocami, lecz u mnie ostatnio królują właśnie borówki. Pychotka! Naleśniki z serem i borówkami - składniki: (około 8 sztuk o średnicy 18-20 cm) Placki naleśnikowe:   1 jajko(...)Każdy z placków posmarować twarożkiem i ułożyć na nim borówki. Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle. Podawać z ulubionymi dodatkami.     Naleśniki z serem i borówkami - dodatkowe informacje:  (*) Ilość mąki może być mniejsza, ponieważ zależy to od jej rodzaju. Najlepiej mąkę wsypywać stopniowo, aby ciasto spływając po łyżce zostawiało jednolitą smugę. (**) Nie używam oleju

Di gotuje
Pieczone krokiety z pieczarkami 385

wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka(...)nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy

Szefowa kuchni
Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym 193

Ciasto naleśnikowe (na 7 szt.): 375 ml mleka, 2 małe jajka, 150 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, 100 g miodu, 100 g cukru, 1 płaska łyżeczka cynamonu. nasiona z 1 laski wanilii, sok z 1/2 cytryny, niewielka ilość masła. Sos waniliowy: 600 ml mleka, 3,5 łyżki mąki(...)laski wanilii. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na smażenie naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Z podanych składników wyszło mi 7 szt. naleśników. Akurat

Świat Domowej Kuchni
STRASZNIE pyszne naleśniki 141

Dzieciom naleśniki dziś się wymarzyły i o zrobienie ich mnie poprosiły. Gdy ciasto przygotowywałam to tak sobie pomyślałam, że wszędzie nas straszą dyniami i Halloweenowymi potworami, to ja naleśniki takie usmażę i dzieciom pokażę, że te stwory i potwory    nie są takie straszne jak wyglądają, a nasze    w dodatku smak ulubionych naleśników mają(...)ciast z okrągłą końcówką, jak najmniejszą.  Ciasto przez strzykawkę wyciskamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Rysujemy kontury zaplanowanego wzoru. Podsmażamy i wolne miejsca wypełniamy rzadkim ciastem za pomocą łyżki. Naleśnik odwracamy łopatką i podpiekamy z drugiej strony. Strasznego smacznego

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania