Domowy karmel wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników i ciast. Sól dodatkowo podkreśla jego słodki smak. 1/2 szkl cukru 2 łyżki wody 4 łyżki śmietany 30% łyżka masła 1/4 łyżeczki soli Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć
Smakołyki Asinajpierw sok w sokowniku a potem przecieram winogrona i powstaje pyszny dżemik, taki zwykły to u mnie nie bardzo, ale gdy dodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam. Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :) Składniki : około 4 l winogronu
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam dzisiaj na puree dyniowe. Zawsze jesienią robię w domu puree z dyni i wykorzystuję je potem do przyrządzania chleba, ciast, deserów, naleśników czy placków. Polecam Składniki: 2 kg dynia piżmowa lub inna Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki. Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneKlasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym
Pyry na Gazmozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem przesmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką
Camilla w kuchniMoże na początku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne
Zrób to smaczniekabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie
Kulinarne PrzebojeDżem z warzywa? Można? Można! Do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;). To prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Ładny zielonkawy kolorek to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny! Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii
Nastoletnie WypiekanieNastępnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników. Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy
Gotuj z Mąkąprzygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru 2017-05-05 18:53:17 Oceń
Powiedz dietom nieUwielbiacie truskawki ? Ja tak! Za czasów dzieciństwa miałam cały ogródek wypełniony krzaczkami truskawek, które zbierałam razem z bratem i babcią. Dziś przygotowuję z nich zarówno ciasta , desery , naleśniki, jak i sałatki. Dziś mam dla Was przepis na idealny truskawkowy deser na zimno – jest to genialny mus truskawkowy, Puszysty, delikatny, słodki …. obłędny! Idealny zarówno na deser
Ostra na Słodkośrodku deseru trafiamy na słodką niespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała alternatywa dla wypieków. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 125 g schłodzonego mascarpone
Słodkie okruszkipolskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania
kruche babeczkisprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko. 4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota
Chilli Czosnek i Oliwamieszając zagotować gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię