ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:73/415)

FRUŻELINA MALINOWA 170

Pyszne, proste owoce w żelu, wspaniałe do ciast, lodów, naleśników, babeczek :) SKŁADNIKI: 0,5 kg malin 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Maliny zasypujemy cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Maliny podgrzewamy, jak cukier się

Pani na deser
Solony karmel 107

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników i ciast. Sól dodatkowo podkreśla jego słodki smak. 1/2 szkl cukru 2 łyżki wody 4 łyżki śmietany 30% łyżka masła 1/4 łyżeczki soli Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć

Smakołyki Asi
Czeko - dżem winogronowy z nutką wanili i cynamonu. 165

najpierw sok w sokowniku a potem przecieram winogrona i powstaje pyszny dżemik, taki zwykły to u mnie nie bardzo, ale gdy dodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam.  Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :) Składniki : około 4 l winogronu

Sama słodycz i szczypta chili
Puree z dyni 163

Zapraszam dzisiaj na puree dyniowe. Zawsze jesienią robię w domu puree z dyni i wykorzystuję je potem do przyrządzania chleba, ciast, deserów, naleśników czy placków. Polecam Składniki: 2 kg dynia piżmowa lub inna Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki. Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą 131

Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym

Pyry na Gaz
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 185

mozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem przesmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką

Camilla w kuchni
PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 401

Może na początku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka.  Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne

Zrób to smacznie
Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 1394

kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie

Kulinarne Przeboje
Dżem z cukinii 5206

Dżem z warzywa? Można? Można! Do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;). To prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Ładny zielonkawy kolorek  to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny!  Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii

Nastoletnie Wypiekanie
Lasagne z sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem ! 182

Następnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników. Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy

Gotuj z Mąką
Zdrowy sos karmelowy bez cukru 187

przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru 2017-05-05 18:53:17 Oceń

Powiedz dietom nie
IDEALNY MUS TRUSKAWKOWY Z BAKALAMI 183

Uwielbiacie truskawki ? Ja tak! Za czasów dzieciństwa miałam cały ogródek wypełniony krzaczkami truskawek, które zbierałam razem z bratem i babcią. Dziś przygotowuję z nich zarówno ciasta , desery , naleśniki, jak i sałatki. Dziś mam dla Was przepis na idealny truskawkowy deser na zimno – jest to genialny mus truskawkowy, Puszysty, delikatny, słodki …. obłędny! Idealny zarówno na deser

Ostra na Słodko
Limonkowe deserniczki ze śliwellą 143

środku deseru trafiamy na słodką niespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała alternatywa dla wypieków. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 125 g schłodzonego mascarpone

Słodkie okruszki
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 148

polskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania

kruche babeczki
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 130

sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko.  4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania