Tarta normandzka z jabłkami 184Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale
Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 172Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 175Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 171Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Cztery Fajery
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 187Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 208Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery Fajery
Wołowina z grilla 210Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 190Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 206Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 251Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 192Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajery
z serkiem homo i powidłami pyszne naleśniki z mąki chlebowej... 178porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki serek bezsmakowy homogenizowany włożyć do miski i wymieszać łyżką z powidłami śliwkowymi na każdy naleśnik nałożyć serek, rozsmarować i zawinąć ciasno podwijając brzegi ciasto można zrobić przy użyciu miksera lub rózgi naleśniki są miękkie, delikatne i pysznie z tym nadzieniem smakują.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy i mąki z migdałów ziemnych, zapiekany z jeżynami i kwiatami cukinii 174Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :) Składniki: 20 gram mąki z quinoy 30 gram mąki z migdałów ziemnych(...)kokosowego pół utartego ziarna tonki (można zastąpić wanilią) 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli kilka kwiatów cukinii garść jeżyn Wykonanie: Z mąk, jajek i mleka kokosowego robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy 2 łyżeczki cukru kokosowego, utartą tonkę, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, osuszamy usuwały pręciki, jeżyny myjemy i osuszamy. Ciasto naleśnikowe wylewamy
Quinoa Raz!
Naleśniki toffi z pomelo 223często. Niestety owoc ma dość grubą skórkę i ciężko jest go obrać, dlatego ta robota zawsze spada na męża :) Naleśniki toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju(...)zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że by dość swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka, ewentualnie wody. Na rozgrzanej patelni usmażyłam naleśniki. Ja robię
Kuchenne zapiski Edyty
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 180jest najważniejsza no he he :-))). Naleśniki super, delikatne, wyczuwa się smak budyniu, naprawdę fajne. Przepis znalazłam tutaj - klik . Troszkę go pozmieniałam, dałam więcej mąki i do ciasta nie dawałam oleju, bo naleśniki smażę na bardzo małej jego ilości, a jak dałabym do ciasta i potem jeszcze do smażenia, to dla mnie byłoby już za dużo, cukru tez dałam(...)łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie kilka minut
kruche babeczki