Ponieważ specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż, to on zajął się ich przygotowywaniem. Ja natomiast zajęłam się serowym nadzieniem. Z podanego przepisu wyszło 6 dużych naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki oleju ½ szklanki wody Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie zmiksować(...)ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażymy z obu stron z złoty kolor. Składniki na farsz serowo jagodowy: ½ kg białego sera 200 g jagód ( miałam mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić) 4 łyżki cukru pudru ¾ szklanki śmietany Sposób wykonania: Jagody rozgnieść łyżką, dodać pokruszony ser , cukier puder i śmietanę i wszystko zblendować. Rozsmarowywać gotowy farsz na naleśnikach
Na słodko lub wytrawniełyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy mleko, obie mąki, słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Kolorowy PrzepisownikClafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z
Ostra na SłodkoNaleśniki, które są rezultatem moich dzisiejszych eksperymentów :) Przygotowane z tradycyjnego ciasta naleśnikowego, uformowane za pomocą rękawa cukierniczego w urocze świąteczne kształty. Jeśli nie posiadacie szprycy lub rękawa to nie problem. Można go zrobić domowym sposobem tak jak pokazano na tym filmiku. Zapraszam do zabawy :) Składniki : 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka 1 jajko Rozgrzać(...)patelnię. Składniki zmiksować. Podzielić następująco*: 1/2 ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy/woreczka do 1/2 ciasta dolać 3 łyżki mleka i zmiksować, pozostawić w miseczce Przed pierwszym naleśnikiem smarujemy patelnię masłem. Z gęstszego ciasta umieszczonego w rękawie cukierniczym formujemy kontury kształtów. Czekamy minutę aż odrobinę się usmażą. Wolne przestrzenie wypełniamy rzadszym ciastem. Smażymy z obu stron aż do zniknięcia surowego
Chocolate Muffin Blogjajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę . Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina(...)oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę , delikatnie łączymy z masą serową. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 , 3 łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy dachówko naleśniki. Śmietankę leciutko
Sama słodycz i szczypta chiliszpinak!", jakby to była ambrozja ;). Właśnie dlatego, przynajmniej raz w tygodniu, warzywo to gości na naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego(...)zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron
Obiad za dychęmleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki: 200 ml maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru(...)gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu malinowego cukier puder do dekoracji Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNaleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyba nie jadłam lepszych. To deserowe naleśniki na słodko z orzechowym farszem – polane intensywnie czekoladowym sosem. Warte każdej jednej kalorii, których mają mnóstwo. Na szczęście są na tyle słodkie, że będziemy zadowoleni po jednej sztuce – łatwo się nimi zasłodzić. Choć obłędnie słodkie(...)zdecydowanie obłędnie pyszne. Szczególnie polecam fanom orzechów włoskich – to one tu dominują. Świetny deser, jeśli nie mamy piekarnika lub nie chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru pudru
Poezja smakuWitajcie. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki w wytrawnej wersji. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie. Polecam! Składniki: Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-1,5 szklanki mąki szczypta soli 2-3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawa gyros lub inna do kurczaka kawałek świeżej(...)konserwowej papryki 5 małych ogórków konserwowych 5 łyżek tartego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Panierka: jajko + mleko bułka tarta Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić
Kuchnia domowa Anicukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą , miksujemy . Dolewając wody , pamiętajmy ,żeby nie kierować się dokładnymi proporcjami , tylko dawkować ją do momentu , aż ciasto stanie się lejące – nieco bardziej niż na naleśniki . Ciężko wyliczyć proporcje , bo naleśniki i placki do krokietów , to takie intuicyjne potrawy(...)bezpośrednio na patelnię , placki były by zbyt tłuste i nie będą tak cienkie , bo ciasto się nie rozprowadzi równomiernie ) . Na mocno rozgrzaną , wylewamy tyle ciasta ,żeby dało się rozprowadzić , poprzez przechylanie patelni , mega cienką warstwą . U mnie na średniej wielkości patelni do naleśników to niepełna chochelka od nalewania zupy ( taka zwykła średnia ) . Pierwszy placek zazwyczaj jest dla pieska
Ogrodnik w podróżyklonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około 1/3 szklanki mąki pszennej , 30 g masła , szczypta soli , 1 łyżeczka(...)stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku cappuccino. Możecie je podać na śniadanie, kolację lub na deser. Nie są zbyt słodkie i na pewno zasmakują nawet tym, którzy naleśniki lubią tylko na słono. Naleśniki (z tej porcji wychodzi 15-20 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 3 jajka , 1 szklanka mleka , około 2/3 szklanki mąki pszennej , 50 g masła , szczypta soli , 1 łyżka(...)stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem
Codzienna kuchnia niecodziennadoskonałe, coś dla fanów podrobów takich jak ja ha ha ha....Świetnie się sprawdzi w rodzinnym gronie jako syty wręcz obiad.Jesli chcesz poczuć minioną epokę ,posmakuj naleśniki imć Zagłoba:)... Ciasto: ~~~~~~~~ 20dag.maki 2 jajka 2 szkl.mleka 2 łyżki oleju majeranek 1 łyżeczka 1 łyżeczka kozieradki sól Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.kiszonej kapusty 1 serce wieprzowe lub jak ktoś nie lubi mięso wołowe(...)liść laurowy po 4 ziarna ziela ang.i czarnego pieprzu 2 jajka 2 łyżki masła sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę z mlekiem,jajkami,dodajemy olej,majeranek,kozieradkę i sól.Odstawiamy ciasto na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy,siekamy,podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną,grzyby namoczone wcześniej w szklance wody,liść laurowy,ziele ang. i ziarna pieprzu.Dusimy kapustę ok.30 min.Gdy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię robią dłuższe więc postaram się znaleźć troszkę czasu na powrót do blogowania. Dziś proponuję pyszne krokiety - bezmięsne ale bardzo syte, idealne na obiad lub gorącą przekąskę. Naleśniki: 2 jajka 2 szkl mleka 1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru duża szczypta soli (lub inny ulubiony, sprawdzony przepis) Farsz(...)jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów sól pieprz Panierka: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta 1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć
Kto ugości moich gości?