ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:91/415)

Naleśniki – przepis na ciasto 255

Lubicie naleśniki ? Ja bardzo. Staś na słodko z dżemem jabłkowym, najlepiej podsmażone na maśle, chrupiące. Mmm pychotka. Z przepisu, którym chce się z Wami podzielić korzystam od kilku lat i zawsze się sprawdza. Używam mąki typu 650 – z tą mi wychodzą najlepsze. Składniki na około 12-15 sztuk : 2 jajka szklanka wody szklanka mleka łyżka cukru z wanilią(...)szklanki maki, ale nie zużywam całości. Na koniec dodać olej – krotko zmiksować. Miskę przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawić na 30 minut. W tym czasie ciasto nieco zgęstnieje. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzać. Chochlą nabierać ciasto, wlać na patelnię i rozprowadzić okrężnym ruchem. Smażyć na zloty kolor z obu stron. * Jeśli wolicie wytrawne nadzienie możecie zamiast cukru

Niebieski kubek z kawa
Naleśniki z kokosowym twarożkiem. 119

jaglanej, a same naleśniki nadziałam twarożkiem wymieszanym z prawdziwą wanilią oraz wiórkami i cukrem z kwiatu kokosa.  Wyszły sprężyste i nie rozrywały się. Polecam! NALEŚNIKI Z MĄKI GRAHAM /przepis własny/ Ciasto: 3/4 szklanki mąki graham 1/4 szklanki mąki jaglanej szklanka mleka/mleka roślinnego 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie(...)kwiatu kokosa + mus z mango, pestki dyni i wanilia do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam  na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.  Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej  ilości oleju lub masła klarowanego.  Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.  Dzięki temu

Poranek na słodko
Wrapy, czyli naleśniki ziołowe z ulubionymi dodatkami 204

Szybkie w przygotowaniu naleśniki ziołowe z kremowym serkiem śmietankowym, przełożone plastrami wędzonego łososia lub włoskiej szynki parmeńskiej z dodatkiem świeżej sałaty. Czy może istnieć lepsza przekąska ?  Składniki : 2 jajka 2 łyżki wody 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżki ziół (bazylia, oregano itp.) sól pieprz Dodatkowo : serek kremowy np. Mój Ulubiony, Almette, łosoś wędzony, szynka parmeńska, sałata(...)Rozgrzać patelnie. Wszystkie składniki oprócz dodatków wymieszać w  misce za pomocą łyżki. Patelnię przesmarować masłem i wylać tyle ciasta, aby pokryło powierzchnię cienką warstwą.  Smażyć naleśnika do zniknięcia surowego ciasta.  Przełożyć na talerz, posmarować serkiem, ułożyć plasterki szynki lub łososia i sałatę. Zawinąć i podawać. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki pełnoziarniste z "ruskim" nadzieniem ziemniaczano-serowym 147

ciemniejsza,najlepiej razowa zawiera wiecej prozdrowotnych skladnikow,takich jak blonnik czy sole mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku ,a drobinki otrab beda wyczuwalne podczas jedzenia.Moje sa bez dodatku otrab. Skladniki na nalesniki: ^2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej lub pszennej ^1 szklanka mleka i troche (okolo 300ml) ^1szklanka wody mineralnej(...)ziemniakow,dodac twarog,cebulke  i przyprawy.Polaczymc,wyrabiajac na gladka mase,najlepiej to zrobic po prostu reka. Rozgrzana patenie przy pomocy pedzla smarowac maslem klarowanym i smazc kolejo nalesniki,do wyczerpania ciasta. Smarowac przygotowanym farszem.Skladac w koperty.Ukladac po 4-ry na patelni i przysmazyc na chrupiaco.Do tego zimny kefir,pycha!Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 152

suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według  TEGO  przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej(...)pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.  Farsz rozprowadzamy równomiernie na całym naleśniku, następnie zawijamy jak tradycyjne krokiety. Zamaczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym (nierafinowanym). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 310

szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki. Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz). 10 dag cukru 1/2 litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)składników. Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym. Przykładowy przepis na polewę czekoladową: 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki

Praktyczna pl
Pomarańczowe Naleśniki z Karmelizowanymi Jabłkami 208

jakie jadłam! Poważnie! Nie jestem żadną miłośniczką naleśników. Lubię, jadam, ale jakoś nigdy się nie zachwycałam suchym naleśnikiem, zwykle zwracałam uwagę jak smakuje z nadzieniem. A tu taka niespodzianka! Normalnie wpadłam w zachwyt i mało tego, pożarłam dwa suche bez nadzienia. Są mega! Jeden plus za to, że ciasto leżakuje przez noc w lodówce, rano brudzę tylko patelnię(...)składniki należy zmiksować mikserem. Mąkę zwykle wsypuję na końcu. Gotowe ciasto przykryłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na całą noc.  Następnego dnia rano rozgrzałam patelnię do naleśników i wysmażyłam całe ciasto do ostatniej kropelki. Swojej patelni nie smarowałam tłuszczem, jeśli nie ufasz swojej patelni to możesz ją posmarować odrobiną tłuszczu. Karmelizowane jabłka: 2 jabłka cynamon mielony 1 łyżka

Blondynka Gotuje
Naleśniki 83

niedzielne śniadanko naleśniki z serem białym i dżemem. Niby proste, ale nie każdemu wychodzą. Ja postaram się pokazać wam przepis na najlepsze naleśniki jakie do tej pory jadła maja rodzinka, przyjaciele i znajomi. Wszyscy zgodnie twierdzą że są najlepsze i biorą ode mnie przepis. Z przepisu wyjdzie wam 10-12 naleśników. Smażę na patelni o średnicy(...)minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier. U mnie każdy naleśniki jest zrobiony z około 80 ml ciasta naleśnikowego. Smażyć

moj przepis na
Naleśniki 180

naleśniki jakie do tej pory jadła maja rodzinka, przyjaciele i znajomi. Wszyscy zgodnie twierdzą że są najlepsze i biorą ode mnie przepis. Z przepisu wyjdzie wam 10-12 naleśników. Smażę na patelni o średnicy 28 cm 170 gr mąki 4 duże jajka 200 ml pełnego mleka 3/4 szklanki GAZOWANEJ wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny(...)minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier. U mnie każdy naleśniki jest zrobiony z około 80 ml ciasta naleśnikowego. Smażyć

moj przepis na
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 140

Naleśniki buraczkowe nadziane farszem z brokuła i fety. Smaczne i efektownie wyglądające, polecam.                                                 Składniki ciasta naleśnikowego :  2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka  1 płaska(...)Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi

Kulinarne Fantazje Marioli
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 151

produkcji erytrocytów, aktywizuje układ odpornościowy oraz wpływa korzystnie na regulacje ciśnienia tętniczego krwi, dzięki dużej ilości potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego(...)naleśnikowe umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek (szpinak powinien być całkowicie rozdrobniony). Natłuszczamy (lub nie) patelnię, ciasto wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy

Be Fit Be Strong
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 155

Nikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy.  Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka,  duża szypta soli(...)Przygotowanie Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czym zastąpić jajka w cieście? 38

ciasta możesz wykorzystać także puree owocowe lub warzywne. Mus jabłkowy czy banan lub dojrzałe awokado zmiksowane na gładką masę to świetne opcje, które nie tylko zastępują jaja, ale są nośnikiem smaku i dodają wilgotności do wypieków. Konsystencja puree pozwala na wiązanie składników. Ciasto staje się wówczas odpowiednio lepkie, jak wtedy gdy dodajemy do niego jajka. Czym zastąpić jajko w naleśnikach(...)nadal będzie smaczne i satysfakcjonujące. Naleśniki bez jajek są doskonałym przykładem potrawy, która zachowuje swój wyjątkowy smak i konsystencję nawet bez tego składnika. Kiedy eliminujemy jaja z przepisu na naleśniki, warto zwrócić uwagę na odpowiednią mieszankę mąki. Mąka kukurydziana, łączona na przykład z mąką pszenną, może nadać naleśnikom lekkość i chrupkość. Ciasto można wzbogacić, dodając do niego

Słodkie okruszki
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 126

szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki wkładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy(...)łyżeczką cukru kokosowego. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar.  Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony

Quinoa Raz!
Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej 85

wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany. Zdjęcie: Paweł Wodyński Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata