ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:95/415)

Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami 129

pęczek szparagów  100 g wędzonego łososia  sól, pieprz  Szparagi ugotuj w wodzie z niewielkim dodatkiem soli i cukru. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki. Łososia drobno posiekaj i połącz z serkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Naleśniki posmaruj warstwą serka z łososiem, ułóż

Kuchnia bezglutenowa
Krokiety z mięsem 155

mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników bułka tarta do panierowania jajko do panierowania  tłuszcz do smażenia     Wykonanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele(...)maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy  naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś wędzony w roladzie naleśnikowej 2257

ciasto naleśnikowe: 1/4 litra mleka 1 jajko mąka pszenna  szczypta soli olej do smażenia   Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą na złoty kolor. Studzimy Składniki na farsz: serek śmietankowy łosoś wędzony ogórek zielony (najlepiej szklarniowy, ze względu na długość) Gotowe naleśniki

tojestpyszne.blogspot.com
Dutch baby – przepis na pieczony naleśnik 250

ubijaczką balonową, mikserem ręcznym, wszystko jedno – w cieście nie może być żadnych grudek! Ciasto lekko się spieni, będzie rzadkie – i takie ma być. Dutch baby i popoversy wyjdą z prawie każdej mąki (poza kaszkowatą mąką krupczatką i mąkami pełnoziarnistymi). Ja używam do tych naleśników zawsze lekkiej(...)mąki tortowej – taki trik sprawia, że naleśnik szybko puchnie, mocno się napowietrza, szybko się przypieka i w takiej formie już pozostaje. Mąki typu 500-550-650 mają dużo więcej glutenu, który tutaj nie jest nam niezbędny – kiedy używałam ich wcześniej, upieczony naleśnik po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko opadał a wilgotne, miękkie fragmenty ciasta ściągały się jak guma – właśnie

Karo in the Kitchen
Naleśniki inaczej, przepis pisany wierszem 49

Nadzienie do tych tradycyjnie usmażonych naleśników może być dowolne. Ze szpinakiem i serem feta, na słodko z białym serem, z mięsem, dżemem...pasują do każdego nadzienia. Przy okazji tej akcji udało mi się nawet napisać przepis wierszem. :) Naleśniki inaczej, przepis pisany wierszem  23. 07.2013  |  21:33 Składniki na zielone naleśniki 4 miarki mąki pszennej(...)miarki soku ze szpinaku. Gazowanej wody z mlekiem, pół na pół 3 miarki. Jak zmiksujesz będzie kolor piękny jak pisanki. W ciasto olej wlej złocisty, troszkę mniej niż soku. Bo bez niego na patelni ciasto dozna szoku. Naleśniki smaż cieniutkie, będzie cała sterta. Dla smakoszy tych pyszności, wspaniała oferta

Leśny Zakątek
Bezglutenowe naleśniki z truskawkami 146

łyżka oleju  szczypta soli  olej kokosowy do smażenia truskawki Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Ciasto odstaw na kwadrans (zgęstnieje). Patelnie bardzo dobrze rozgrzej i lekko natłuść olejem kokosowym - ja używam pędzelka. Wlewaj na patelnie porcje ciasta i smaż naleśniki na złoty kolor. Gotowe naleśniki przełóż pokrojonymi na kawałki truskawkami i polej musem truskawkowym przygotowanym ze świeżo zmiksowanych

Kuchnia bezglutenowa
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 136

mąką rozwałkowujemy ją na placek (grubości ok. 0,5 cm). Nakładamy na środek 1 dużą łyżkę zimnego budyniu i rozsmarowujemy (najłatwiej promieniście: od środka ku krańcom ciasta). Następnie ciasto zwijamy jak naleśnik, składamy go na pół i nacinamy zostawiając ok. 2 cm nie przeciętej części (w galerii przepisu znajdziecie zdjęcia jak to zrobić robić krok po kroku). Dalej wywijamy

MyCookBook.pl
Krokiety z mięsem 167

drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto na około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodajemy

Smaki Natalii
sakiewki z pieczarkami 132

Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula(...)paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek  gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z białym serem i owocami 208

lubi naleśniki ręka do góry:) Nasza rodzinka jest "naleśnikożercza" :) A takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :)   Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt

Delicious Titbits
Naleśniki z serem zapiekane z sosem waniliowym 238

Składniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki cukru, 2 żółtka. Sos waniliowy: 3 żółtka, 4 łyżki cukru,  ziarenka z 1 laski wanilii, 250 ml śmietany kremówki. Dodatkowo: cukier puder do posypania. Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie(...)mięciutkie i wilgotne. Po prostu rozpływają się w ustach :) Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Przy

Świat Domowej Kuchni
Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach 114

wody Banany • 4 banany • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 50 ml rumu • 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto i usmażyć naleśniki. Do deseru potrzebne będą tylko cztery. • Każdy naleśnik położyć na odwróconej szklance lub kieliszku do koniaku formułując koszyczek. • Wstawić do nagrzanego piekarnika

To co kocham
Slodkie krokiety z bananami 118

deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi się także jako baza do wytrawnych naleśników. SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI * 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało należy dolać nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą cienkie. Smażymy na patelni delikatniej posmarowanej tłuszczem. Do krokietów naleśniki należy smażyć mocniej

Kuchnia od dwojga
Chruścik z truskawkami – omlet z truskawkami 85

łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego

królestwo garów
Naleśniki orzechowe 142

gotowe. Nie dodałam cukru bo napój sam w sobie ma słodycz. Nagrzewamy patelnie na gazie ( typową do naleśników , jeśli macie). Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni , lekko ja przechylając ).  Przekładamy naleśniki na talerz .Dzięki proszkowi do pieczenia naleśnik będzie pulchniejszy. Smarujemy naleśniki dżemem i składamy jak kopertę . Podajemy jeszcze ciepłe

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania