ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:102/382)

Ażurowe naleśniki (na kefirze) 76

ręcznikiem, a smażąc kolejne naleśniki jedynie przecierać patelnię tym natłuszczonym ręcznikiem. Z podanej porcji składników wyszło mi 12 naleśników, smażyłam je na patelni o średnicy 26cm.  Polecam też inne przepisy na naleśniki: Dutch baby – historia i przepis Naleśniki - przepis podstawowy Rosyjskie bliny Amerykańskie pancakes Crepes Suzette - płonące naleśniki Ażurowe naleśniki (na kefirze) Składniki(...)150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut. Przed smażeniem patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko olejem. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć

Obiad gotowy
Naleśniki bolognese z tofu 172

świetną propozycją na smaczny obiad. Jednym z moich ulubieńców jest wersja z tofu i szpinakiem. Jednak dziś naleśniki wypełnimy zupełnie czymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe(...)pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie  każdego kto ich spróbuje  .  Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule

wegujemy
Naleśniki wytrawne 151

Do przygotowania naleśników potrzebujemy: • Usmażone naleśniki ( każdy ma swój przepis więc przyrządzone wedle upodobań) • Plasterki salami • Ser cheddar starty na tarce • Zielone oliwki pokrojone

KUCHNIA POLSKA
Naleśniki z serem i musem truskawkowym 163

opcjonalnie) Mus truskawkowy: Truskawki – w dowolnych ilościach ;) Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodać do ciasta jajko i całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki posmarować serem wymieszanym z miodem i polać zmiksowanymi truskawkami

Kuchnia Bon Appetit
Cynamonowe placuszki z jabłkiem 164

sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 165

krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek(...)dietetycy, ponieważ jest niezwykle zdrowa. Są różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi...     Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze

Kuchnia u Krysi
naleśniki na maślance szpinakowo-twarogowe... 103

klarowane 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 18% 200 gram, twaróg tłusty 30 dag, papryka ostra 1/2 łyżeczki śmietana gęsta 18% - ile potrzeba Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba Szpinak odmrozić na sitku(...)dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić.  Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą.  Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem, na gorącej patelni smażyć złociste naleśniki

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki jogurtowe z bananem 120

pieczenia. Całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać na jednolitą masę. Banana rozgnieść widelcem do dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni (smażyłam na patelni do naleśników aby nie przywierały) rozgrzewamy olej kokosowy, ciasto nakładamy łyżką formując małe placuszki. Smażymy kilka z obydwu stron. Gotowe posypałam cukrem pudrem. SMACZNEGO :) Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
KROKIETY Z MIĘSEM 177

farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety.  Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką(...)domowy obiad.  Na blogu jest już przepis na  krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem. Składniki na ciasto naleśnikowe :  (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę

Walijskie Pichcenie
naleśniki maślankowe z serkiem waniliowym i dżemem... 146

ciut maślanki, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm, przed rozgrzaniem posmarować cienko patelnię olejem, tylko raz wystarczy, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać z chochelki porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki z obu stron na każdym naleśniku rozsmarować porcję serka homogenizowanego z dżemem porzeczkowo-jabłkowym, mam dżem swojej roboty i jest u mnie w przepisach, posmarowany naleśnik złożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki szpinakowe dla niemowlaka 52

mleko, wodę, mąkę, masło i mrożony szpinak. Zmiksuj całą masę naleśnikową blenderem, aż bryłka szpinaku połączy się z naleśnikowym ciastem. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw najlepiej na 30 minut, w tym czasie nabierze nieco więcej gęstości. Rozgrzej specjalną patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką. Na rozgrzaną patelnię wylej chochelkę ciasta i smaż(...)średnim ogniu po obu stronach. Przewracaj delikatnie szpatułką lub podrzucając naleśniki (wersja dla wprawionych kucharzy). Naleśniczki powinny być delikatnie rumiane. Czynność powtórz do zużycia całej masy, powinny wyjść 3 – 4 naleśników. Z usmażonych naleśników wytnij wesołe kształty za pomocą foremek do ciasteczek – u nas naleśniki są w kształcie misia. Myślę że 4 mini misie

ProstePesto.pl
Naleśniki pszenno-żytnie z serem na słodko 92

: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Naleśniki smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor(...)twaróg, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Każdy naleśnik smarujemy masą serową i składamy w ćwiartkę lub rulon. Podajemy z roztopioną czekoladą i płatkami migdałów. Smacznego! Przepis na Thermomix: Naleśniki: 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąki, dodać jajka, mleko, wodę, sól, cukier i olej, miksujemy 20 s/obr. 4 . Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję

Be Fit Be Strong
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 135

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało(...)maślanką i ekstraktem waniliowym. Dodajemy startą skórkę z cytrusów i świeży, starty imbir. Solimy, wsypujemy cukier. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie rzadkie, zalewamy nim owoce w formie. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku, na środkowym poziomie, aż brzegi lekko się zarumienią a środek zetnie, około 45- 50 minut. Włóżcie

Karo in the Kitchen
Naleśniki z czarnego bzu (hyćki) 123

były moje pierwsze naleśniki z kwiatami bzu, a strasznie byłam ciekawa ich smaku. Przyznaje, że spodziewałam się, że armat kwiatów będzie bardziej odczuwalny, a tymczasem był bardzo delikatny. Jeżeli chcecie uzyskać mocniejszy smak, to proponuje do ciasta wrzucić dużo kwiatów i nie smażyć ich na zasadzie zanurzania baldaszków, wtedy kwiatów można wrzucić naprawdę sporo(...)tyle, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany   kwiatostany czarnego bzu z łodyżkami olej do smażenia   Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Kwiatostany czarnego bzu maczać w cieście i smażyć na oleju, następnie łodygi obciąć nożyczkami i naleśniki smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Naleśniki kokosowe 299

Pyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z  dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej(...)Rapso do smażenia Mleczko kokosowe i wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania