nosiłam się z zamiarem zrobienia naleśników na maślance (zwłaszcza że litr maślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;) Składniki (na 3,5 naleśnika;)): 1 jajko 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgodzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia. W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz. Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto. Patelnię rozgrzać na silnym ogniu i delikatnie przetrzeć kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię(...)rozprowadzić błyskawicznie po całym dnie cieńką warstwę przechylając patelnię. Smażyć 1 minutę lub do momentu aż ciasto się zetnie, krawędzie staną się złociste a spód nabierze złotobrązowej barwy. Przewrócić naleśnik łopatką i usmażyć po drugiej stronie. Przełożyć naleśnik na talerz i smażyć kolejne. Na usmażony naleśnik wykładamy farsz i zawijamy tak jak lubimy najbardziej
cucinarepyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona(...)cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku
W kuchni u Monikicukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez
królestwo garówsosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Guacamole : 1 avocado 1/2 czerwonej papryki kilka plasterków jalapeno kukurydza 1/2 pomidora 1/2 szklanki passaty oliwa z oliwek sok z cytryny pieprz Składniki kroimy w kostkę
vegetanieinaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek
vegetanieobiad, ale też do podania w dużej ilości na spotkanie ze znajomymi – kwestia dosmażenia naleśników, zwiększenia ilości składników i znalezienia odpowiednio dużego naczynia Składniki (na 8 naleśników): 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka stopionego masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego(...)mrożony groszek. Wszystko jeszcze razem smażymy, aż groszek lekko zmięknie – maksymalnie 5 minut, często mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. W międzyczasie pieczemy naleśniki – na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta – mniej więcej połowę chochelki, i smażymy rumiane naleśniki. Upieczone odstawiamy do chwili składania. Przygotowujemy sos beszamelowy – do rondelka dodajemy masło
Smaczna Stronamoim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około 120 g mąki pszennej ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżeczki skórki(...)Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej paleni, nasmarowanej niewielką ilością oliwy lub oleju. Naleśniki studzimy. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy cukry i mieszamy. Na suchej, rozgrzanej patelni rozpuszczamy
Mania Gotowaniateraz pora na klasyczne naleśniki, takie jakie robi moja mama i ja robię teraz. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Farsz: 1 kostka(...)twarogu (u mnie 280 g) 4-5 łyżeczek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu ewentualnie odrobina śmietany jeśli twaróg jest suchy (zazwyczaj pomijam) Sposób wykonania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki. 2. Robimy farsz: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy
Kuchnia domowa AniStworzone przez Russell Hobbs urządzenie do smażenia naleśników posiada łatwy w obsłudze system nagrzewania i 30-centymetrową nieprzywieralną powłokę. Dzięki temu można sprawnie przygotować idealne naleśniki. Odpowiednio zaprojektowane krawędzie sprawiają, że ciasto nie kapie na blat. W ten sposób unikamy bałaganu w kuchni. W zestawie znajduje się wałek, który zapewnia jednolitość rozmiaru i kształtu. Za pomocą przycisku nagrzewamy(...)nadzieniu. Składniki Ciasto 2 jaja 500 ml mleka 3,2 % szczypta soli 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka kakao 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatki śmietanka czekoladowa 30 % granat cukier puder i kakao Wszystkie składniki ciasta miksujemy, tak aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nagrzewamy naleśnikarkę i jednym prostym ruchem smażymy naleśniki z obydwu stron.Bez
Z Kuchni Do Kuchninaleśników był sceptycznie nastawiony, ale po pierwszej próbie powiedział że chce je częściej! Polecam Ci także przepisy: – naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto
nietylkopasta.pllubimy. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 250 g sera półtłustego z kostki 150 g serka homogenizowanego 1 banan 2 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans aby ciasto zgęstniało. Smażyć cienkie naleśniki na patelni beztłuszczowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapozbyli się wszystkich grudek. 4. Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem. Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie(...)wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie). 6. Usmażone naleśniki układamy na przewrócony do góry dnem duży
Kulinarnie z Polką na KresachCzyli rozpieszczająca zmysły kokosowa wariacja na temat: bezglutenowe śniadanie, które da zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, kokosowe naleśniki w towarzystwie owoców i chrupiące orzechy w miodzie plus delikatne mleczko kokosowe – czego chcieć więcej? Wykonanie CIASTO Roztrzep jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko(...)wodę i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej na rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka (205 g) 50 g mąki kokosowej 250 ml mleka lub wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego
Eat me! Fit me!brzoskwiniowym. Przepis: (10 naleśników) Składniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru brązowego szczypta soli dodatkowo: śmietana kremówka 36% dżem brzoskwiniowy garść migdałów Wykonanie: 1. Mąkę przesiać dodać resztę składników, całość dokładnie mieszamy trzepaczką, lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być nie za gęsta(...)suchej rozgrzanej patelni, to zależne jakiej patelni używamy. Ciasto wykładamy na patelnię partiami po 1 chochli. Dokładnie rozprowadzamy na całej patelni. Smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. 3. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Migdały rozdrabniamy na drobno. 4. Każdego naleśnika smarujemy dżemem, i składamy w rulonik lub na trójkącik
Mój pomysł na