ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:110/415)

Klasyczne naleśniki razowe - podstawowy przepis :) 167

Naleśniki razowe są bardzo smaczne , dla mnie lepsze niż z mąki pszennej oczyszczonej. Są elastyczne, dzięki czemu nie rozwalają się. A dodatek oliwy do ciasta jeszcze bardziej podkręcił smak. Takie naleśniki możesz przygotować w wersji na słodko - z dżemem, powidłami, owocami, jogurtem, a także w wersji wytrawnej faszerując je warzywami, kurczakiem lub rybą. Składniki (3 naleśniki(...)minut. Patelnie bardzo mocno nagrzej.  Nabierz porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej (pamiętaj, aby za każdym razem nabierania porcji wymieszać ciasto) i rozlej po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu. Kiedy naleśnik z wierzchu będzie już "ścięty"(po ok. 1,5 minuty) drewnianą szpachelką poodklejaj jego krawędzie, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty

Zdrowie na języku :P
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 193

Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami   Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń   Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe   Top 5 najpopularniejszych wpisów wakacji(...)pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę

Cooking Monster
NALEŚNIKI- przepis podstawowy 159

smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Jeśli chcę podać naleśniki na słodko, dodaje do ciasta 1-2 łyżki cukru

Zrób to smacznie
Krokiety z mięsem 124

naleśniki do krokietów: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 płaska łyżeczka soli 3 szklanki mleka 3 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju Dodatkowo: 4 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Do podania: ketchupu z charakterem Gargamel lub domowy czerwony barszcz np. z tego przepisu Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Jednolite ciasto

Słodkie okruszki
Pierożki bezglutenowe, mega prosty przepis 124

10minut. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Tutaj trzeba trochę się nagimnastykować i ugniatać, aż przestanie się kleić do rąk i pozostanie dość elastyczne. Urywamy małą kulkę ciasta, rozwałkowujemy na kształt małego naleśnika, z farszu formujemy kulkę i zawijamy go w ciasto jak w sakiewkę. PRO TIP ciasto dość szybko wysycha więc jeśli macie zamiar zrobić je później to trzeba szczelnie

PaleoLife
FISH AND CHIPS 186

piwa, całość dokładnie wymieszałam, by nie było grudek. Na końcu wlałam oliwę, zawsze dodaję oliwę do panierowania kotletów, wówczas ciasto lepiej przylega, dodaję ją także do naleśników, tak samo postąpiłam więc z ciastem do ryby. Ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste, gładkie i jednolite. Gdyby spływało z ryby, należy dosypać jeszcze trochę mąki. Rybę dokładnie wytarłam, by była sucha

Smaczne Zdrowe
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 312

złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy około 10 minut doprawiając

Kolizje Smaków
Jabłkowo brzoskwiniowe placuszki FIT 149

wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki . Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta , jak mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem

Mój Smak
Fuczki - kuchnia regionalna 1589

cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje

Moniki Smakołyki
Karpatka 221

wyraźnie się zarumieni - będzie to trwało ok 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki szpinakowe. Zielone na talerzu 216

usmażeniu. Będą dobre w wielu wersjach. Koniecznie musicie ich spróbować bo są niezwykłe. A już jutro pokażę Wam swoją wersję podania takich naleśników i zobaczycie jaki dobry obiad mieliśmy. Zamiast szpinaku możecie do ciasta dodać inne zielone liście - pokrzywę, natkę pietruszki, bazylię czy co tam Wam się(...)trafi innego. Byle było świeże i zielone. Naleśniki szpinakowe są kolejną potrawą, którą udowadniam domownikom, a konkretnie mężowi, że szpinak wcale nie jest paskudny. Ciasto ze szpinakiem i truskawkami bardzo mu smakowało i naleśniki w rankingu plasują się zaraz za nim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żytnie naleśniki na maślance 125

nosiłam się z zamiarem zrobienia naleśników na maślance (zwłaszcza że litr maślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;) Składniki (na 3,5 naleśnika;)): 1 jajko 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki z malinowym twarożkiem 103

godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia. W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz. Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto. Patelnię rozgrzać na silnym ogniu i delikatnie przetrzeć kawałkiem papierowego ręcznika  kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię(...)rozprowadzić  błyskawicznie po całym dnie  cieńką warstwę przechylając patelnię. Smażyć 1 minutę lub do momentu aż ciasto się zetnie, krawędzie staną się złociste a spód nabierze złotobrązowej barwy. Przewrócić naleśnik łopatką i usmażyć po drugiej stronie. Przełożyć naleśnik na talerz i smażyć kolejne. Na usmażony naleśnik wykładamy farsz i zawijamy tak jak lubimy najbardziej

cucinare
Naleśniki z mięsem mielonym. 150

pyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk)   Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona(...)cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka.   Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku

W kuchni u Moniki
Chruścik lany 115

cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez

królestwo garów