ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:119/382)

Najprostsze podstawowe naleśniki pełnoziarniste 204

Składniki: 3 szklanki mąki razowej 2 jajka Pół szklanki kefiru Pół szklanki mleka Woda Przygotowanie: Do mąki dodać jajka, kefir, mleko oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Z mąki pszennej nie ma tych otrębów, jest oczyszczona i ciasto jest takie inne, a tu musi być rzadszej konsystencji. Przelewamy

Czarnawisienka
Naleśniki z mąki ryżowej z twarożkiem , syropem klonowym i ziarenkami . 184

mąki ryżowej nadziewane twarożkiem i polane syropem klonowym . Do smażenia naleśników użyłam Oleju kokosowego firmy Olejowy Raj . Do posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa                                   Zapraszam :)  Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka  2 szklanki maki ryżowej(...)wlać mleko dodać jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę ryżową , ziarenka wanilii i ksylitol . Wszystkie składniki     dobrze wymieszać. Patelnię do naleśników rozgrzać dodać odrobiną oleju kokosowego i rozpuścić , następnie wlewać po małej chochelce ciasta . Smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Ser utrzeć z ksylitolem i ziarenkami z wanilii , następnie dodać jogurt i wymieszać . Upieczone naleśniki

Sama słodycz i szczypta chili
Dyniowe pancakes 136

Dyniowych przepisów ciąg dalszy...... Te smaczne, żółciutkie naleśniki doskonale nadadzą się na drugie danie, deser lub podwieczorek. Posmakują dużym i małym łasuchom. Są niezwykle delikatne i pyszne. Nawet moja córcia, która twierdziła, że nie cierpi dyni, zajadała się aż miło było patrzeć :) Polecam! 1,5 szkl mleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka(...)mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać

Smakołyki Asi
Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 136

minut w 180 °C.     W poszukiwaniu słodkich wypieków   Z dzieciństwa pamiętam, że moja mama nie była mistrzynią ciast. Robiła pyszne rożnego rodzaju placki, naleśniki, omlety natomiast oprócz jakiś pojedynczych przypadków, pieczenie było jej obce, tak z resztą zostało do dzisiaj. W poszukiwaniu słodkich wypieków, musiałem wypuszczać się(...)swoich przyjaciół. Najlepsze ciasta robiła mama mojego najlepszego kolegi Kacpra. Były to zazwyczaj dość proste wypieki, połączenie słodkiego z kwaskowymi owocami. Tam właśnie pierwszy raz jadłem ciasto kruche ze śliwkami . Było oczywiście wiele innych, ale to zapadło mi najgłębiej w pamięć.   To nie mogło się nie udać   Przez

kuron.com.pl
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 141

do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany(...)czosnkowy, choć wolała by sos pomidorowy lub ketchup. Jeden, sporawych rozmiarów naleśnik z wybranym nadzieniem spokojnie starczyłby na dwie osoby. Gosia ze smaku swojego naleśnika nie była do końca zadowolona, ale zjadła całego. Mi mój naleśnik smakował, wszystko ze sobą współgrało. Były to moje smaki, a ciasto było delikatne i smaczne. Przyznam też, że mimo naleśnik był pyszny

Projekty ze smakiem
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka 73

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Łubno Opace, Gmina Tarnowiec, Powiat Jasło Miękki kalafior usmażony w naleśnikowym cieście na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kalafiora. Danie jest łatwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne, a wręcz wciągające. Nie ma co za wiele pisać, po prostu trzeba zrobić :) Zapraszam na kalafiora w cieście z przepisu Pani Stanisławy Kobak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)posolonej wodzie do miękkości, ale uważamy żeby nie był rozgotowany. Odcedzamy i studzimy. Mąkę łączymy z jajkiem, olejem i solą. Dodajemy niecałą szklankę wody i mieszamy. Ciasto powinno być tak gęste, jak na naleśniki. W niewielkim głębokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim różyczki kalafiora w cieście. Wyciągamy, kiedy zaczną się lekko rumienić. Podajemy gorące

Trzeci talerz
Podstawowe ciasto na pizzę 178

tyle porcji ile chcemy sztuk pizzy Osobiście uwielbiam ciasto chrupiące i cienkie takie, które po wzięciu do ręki "trójkąta " pizzy nie leci z ręki jak naleśnik :) dlatego opracowałam swoją metodę :)  po rozwałkowaniu ciasta smaruję je kilkoma kroplami oleju ,nie za dużo ,przykładam papier na którym będzie się piekła pizza i odwracam ,ściągam moją silikonową deskę ,polecam każdemu zakup takiej

Wypieki Rene
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 154

należy do ulubionych przez północną część tego kraju. Dla przykładu pizzerie florenckie wypiekają tak cienkie spody, że pizzę można zwinąć i jeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki

Moja smaczna kuchnia
Pancakes dyniowe na kefirze 172

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki- tradycyjne śniadanie rodem w USA. Są puszyste, lekkie i smaczne. Dodatek dyniowego pure nadaje im intensywnego koloru i dodatkowych walorów odżywczych. Składniki 400 g kefiru ok. 1,5 szkl mąki 2-3 łyżki pure z dyni 1 łyżka cukru ekstrakt waniliowy 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste. 3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki. 5. W razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Naleśniki z ciecierzycą i tymiankiem 169

bezglutenowe, próbowałam zrobić ten przepis z mąką jaglaną jednak naleśniki wyszły suche i kruszyły się. Kolejna próba i ostateczna wersja z mąką owsianą to strzał w 10. Naleśniki są lekko wilgotne, w smaku mi przypominają popularne w moim dzieciństwie Flipsy. Nie ma lepszego określenia : niebo w gębie :) Spróbujcie koniecznie!!    Potrzebne składniki to : 100 g. mąki owsianej(...)oleju 300 ml mleka łyżeczka świeżego tymianku ( można użyć też suszonego ) 4 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie) Składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować - odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje. Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć około 2 minuty z każdej strony. Jeśli dodacie warzyw do ciasta najlepiej nakładać nieduże porcje. Ciasto pod wpływem

apetytnapieczenie
Czereśnie i wiśnie w syropie 62

mgnieniu. Wychodzą pyszne i są gotowe do spożycia już po 4 dniach, chociaż w zimnym miejscu wytrzymają minimum kilka miesięcy. Świetnie nadają się do deserów i jako dekoracja ciast. WSKAZÓWKI: Aby łatwo wydrylować czereśnie użyj grubej, plastikowej słomki lub bambusowej do picia. Wystarczy ją wcisnąć w owoc i "przebić na wylot". Rurkę z łatwością wyczyścisz patyczkiem do szaszłyków. Wybieraj słodkie(...)chilli w płatkach/proszku. Wrzuć ją do gotującego się syropu na minutę. Czereśnie/wiśnie w syropie możesz wykorzystać m.in do: - deserów w pucharkach - dekoracji tortów i ciast - gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników - lodów Składniki na 6 słoiczków czereśni/wiśni w syropie:  1l wody 300 g cukru ok. 700g -1kg  wiśni/czereśni Przygotowanie

Czarnawisienka
Agrest w syropie 71

deserów, ciast, a nawet jako dodatek do obiadów.  WSKAZÓWKI: Przetwory z agrestu to wspaniały pomysł na zachowanie odrobiny lata w słoiku na zimę. Do gotowania syropu możesz dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub starty imbir - znakomicie podkreślą smak agrestu. Agrest w syropie możesz wykorzystać m.in do: - deserów w pucharkach - dekoracji tortów i ciast - gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników

Czarnawisienka
Pasta figowa z orzechami włoskimi 104

orzechami włoskimi, sokiem z pomarańczy, cynamonem i goździkami. To aromatyczne, zdrowe i słodkie smarowidło do pieczywa, które polubią nie tylko dzieci Idealnie sprawdzi się też do ciast, ciasteczek, muffinek, kremów lub naleśników. Zastosowań jest mnóstwo i jest pyszna! Polecam Składniki: 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 duża pomarańcza (lub 1,5 małej) 1/3 łyżeczki cynamonu malutka

Oryginalny smak
Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem 143

używamy żelfixów. Dżem gotuje się przez 3 dni przez co najmniej 1 godzinę. Ten przepis jest na dżem bez pestek. Idealny dla dzieci, na kanapki, do naleśników czy jako podkład do ciast. Dżem łatwo smaruje się, pachnie i prezentuje się wyśmienicie.  Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem  czerwone porzeczki 3 l.  cytryna 1 duża

Kuchnia Paulettes
Dżem morelowy 232

Wspaniały przepis na dżem morelowy . To najlepszy domowy dżem z moreli, który zrobisz tylko z trzech składników i bez dodawania substancji żelujących. Jest idealny na naleśniki , kanapki, gofry czy do ciasta.  Są dwa dżemy, które kocha większość dzieci. Dżem morelowy i dżem truskawkowy .. Zapraszam do szykowania ich razem ze mną. To bardzo proste

AniaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania