ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:124/382)

Gofry, lekkie i chrupiące 230

łyżki cukru ½ szklanki oleju 2 jajka 1 ½ łyżeczki  proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Gofrownicę rozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności od sprzętu), smarujemy olejem( tylko raz, na początku) i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy

Mia Cucina Sofieta
Krokiety z pieczarkami. 166

odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 156

naleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni. Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego(...)mozzarelli Przygotowanie: Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki. Za pomocą trzepaczki wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki. Małą chochelką nałożyć trochę ciasta i rozprowadzić je na rozgrzanej oraz uprzednio wysmarowanej olejem patelni (ja używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażyć z obu stron na złoty kolor

Fabryka pomysłów
Pyszne naleśniki z serem i rodzynkami. Jak u babci na podwieczorku. PRZEPIS 89

Naleśniki z serem i rodzynkami uwielbiamy od dziecka i raczej nigdy nie przestaniemy. Dla nas to rozkoszny smak podwieczorków u babci. Robimy je według jej przepisu. Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami Składniki: Na naleśniki szklanka mąki pszennej, niepełna szklanka mleka (4/5), tyle samo wody, 2 jajka, 2 łyżki oleju, ćwierć łyżeczki soli. Na farsz(...)łyżka cukru waniliowego (wybierz taki z prawdziwą wanilią), łyżka zwykłego cukru. Z podanych składników przygotujesz około 10 naleśników. Jak zrobić naleśniki z serem i rodzynkami? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie i dość rzadkie ciasto. Dużą patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Nabieraj ciasto standardową chochlą do zupy i wylewaj

Kulinarna Polska
Naleśniki meksykańskie 70

Uwielbiam naleśniki za ich „uniwersalność.” Można je podawać z różnymi farszami- na słodko jak i na słono, i zawsze smakują wyśmienicie. Dziś mam dla Was propozycję na wytrawne naleśniki z mielonym mięsem. Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie TU Farsz: 400 g mięsa mielonego 2 pomidory bez skóry i pestek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz starty parmezan

Kasia i jej kobiecy świat
Pierogi ruskie 340

przesadnie dużo. Jeżeli zostanie Wam ciasto - z resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego

Stare Gary
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 217

również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki

O kuchni z uczuciem
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 58

Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć

KuchniaWeDwoje.pl
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 326

kostkę i dodać mięsa. Całość wymieszać. Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz.   Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku(...)podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony na małym ogniu. Pokroić na 4 części

KuchniaWeDwoje.pl
Chrupiące motylki 216

jajko olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Odstawiam na min. 20min. Ciasto nie może być rzadkie, ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Ja osobiście dodaję trochę spirytusu lub jakiegoś alkoholu żeby ciasto nie "piło" tłuszczu. Rozetkę rozgrzewamy w gorącym tłuszczu, zanurzamy w cieście- ale tak do 3/4 foremki i smażymy. Jeśli zanurzymy całą foremkę

Olikowa kuchnia
Naleśniki z wędzonym łososiem (Crespelle al salmone affumicato) 131

Zapraszam Was na  doskonały pomysł na obiad, który mam nadziej ę ,  ż e przypadnie do gustu Waszej rodzinie. Co powiecie na w ytrawne naleśniki z kremowym farszem na bazie ricotty i wędzonego łososia. Dodatek skórki z cytryny, koperku i natki pietruszki nadaje daniu aromatu, nieprzeci ę tnego smaku i zdecydowanego charakteru.   Smacznego! **** Oggi vorrei condividere(...)soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy patelnię o średnicy 18-20 cm. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 141

rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Sos Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Na patelnię wsypać cukier podgrzewać do momentu aż zrobi się jasny karmel, dodać masło skórkę z pomarańczy i soki. Gotować na silnym ogniu około 3 minut. Naleśniki ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem

O kuchni z uczuciem
Ryba po cygańsku 3987

ryby np. mintaj/tilapia 2-3 cebule 2 czerwone papryki   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki) 1 łyżeczka vegety   Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. oleju 3 łyżki octu 1/3 szkl. koncentratu pomidorowego 15 dag keczupu pikantnego 1/4 szkl. cukru 2 ziela angielskie(...)listki laurowe 1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki) 1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. 2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości

Kto ugości moich gości?
Cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami 197

mąkę, dolewamy mleko i wodę, wbijamy całe jajko i dodajemy dużą szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy (można krótko zmiksować). Porcję ciasta wylewamy na lekko natłuszczoną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron (nie powinny być zbyt grube, ani zbyt mocno wysmażone). Na każdy naleśnik nakładamy porcję prażonych jabłek z cynamonem (u mnie około

Słodkie okruszki
Parówki z serem w cieście naleśnikowym 142

odmiany do środka naleśnika dałam oczywiście parówkę..i ser topiony zamiast sera żółtego. 250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 3  jajka 225 g mąki pszennej pół łyżeczki soli parówki plasterki sera topionego bułka tarta jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania