Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm. Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 100 g masła; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka; 1 jajo; Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć(...)masę. Masę serową wylać na podpieczony spód. Składniki na bezę orzechową: 6 białek; szczypta soli; 150 g cukru kryształu; 150 g zmielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę
In my kitchensztuk Kalorie (porcja/sztuka): 313 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 50 g cukru pudru (5 łyżek) 1 jajko kruszonka 30 g mąki pszennej (2 łyżki) 20 g cukru pudru (2 łyżki) 40 g masła owoce(...)części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek pokrojony rabarbar i posyp kruszonką. Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Gotowe drożdżówki studź
Przepisy na widelcuodchudzona Co zrobić z dwoma kilogramami jabłek Szara Reneta, a no szarlotkę rzecz jasna. Moja szarlotka jest lekko fit, jako że dodałam miód zamiast cukru, zamieniłam też zwykłą mąkę pszenną na mix mąk: żytniej razową, gryczanej, ziemniaczanej, jaglanej. Ciszę się z tej szarlotki, bo nie dość, że zdrowsza, niż ta ze sklepu, to jeszcze moja rodzinka nie widzi różnicy(...)jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się
moj przepis naświeże nawet kilka dni. Tym razem, oprócz sera dodałam jeszcze owoce. Ciasto było przepyszne. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moja rodzinka się zajadała :) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 50 g. roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g. drożdży 1/2 szklanki cukru Masa serowa: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)wyłożyć ser. Rozsmarować, zostawiając wolne brzegi. Na ser wyłożyć owoce. Ja dodałam nektarynki pokrojone w kostkę. Ciasto zawinąć w roladę. Gotowe rolady, przełożyć do keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Masło rozgnieść palcami z mąką i cukrem. Ciasto na wierzchu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Zostawić jeszcze na 20-30 minut, żeby podrosło. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiBułeczki prezentują się super na stole i na pewno dzieci też zjedzą je ze smakiem :) Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w
Gotowanie...to proste !ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiacej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz *opcjonalnie przyprawa(...)środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju
Gotuj z MąkąJeśli czasem myślicie o leniwym poranku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj mam wolne. Od czasu do czasu lubię tak nic nie robić, nigdzie nie wychodzić, o niczym nie myśleć, czuję się wtedy naprawdę dobrze, jak to
tost z dżememTym razem w naszej cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w lipcowej piekarni razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z
Kulinarne przygody Gatitycoś słodkiego dla tych, którzy nie muszą lub mają gdzieś być na diecie ;) Składniki: 800 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto(...)ciasta należy dosypać 1 szkl. cukru Żeby ciasto nie nasiąkło sokiem z jabłek podczas pieczenia można zastosować mały trik czyli...przed nałożeniem jabłek na spód, należy surowe ciasto posypać bułką tartą a następnie położyć na nim jabłka
NaKońcuJęzykaOd dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika
Grahamka, weka i kajzerkaskładniki moja szklanka ma pojemność 250 ml, ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm 200 g miękkiego masła 200 cukru pudru 5 jajek 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego bakalie - łącznie 400g u nas to 50 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki(...)obroty miksera na minimalne i dodaję bakalie. Miksuję jeszcze przez kilkanaście sekund, aby bakalie dobrze wymieszały się z ciastem. 4. Ciasto przekładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą keksówki i piekę w temperaturze 170 stopni około 55-65 minut lub do tzw. suchego patyczka. 5. Upieczony i przestudzony keks posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem
Cztery Fajerytrafiłam na Instagramie (ach, ostatnio cóż bym bez ciebie Insta zrobiła), na naprawdę przepyszny przepis. Ciasto maślane z niego wychodzi idealne, a robić można chałki i bułki i rogale. Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik, jakiego nauczyłam się jakiś rok temu – otóż ciasto po rozwałkowaniu smarujemy warstwą masła. Potem ciasto rolujemy w rogaliki. Ten mega maślany smak(...)pizze. Potem każdy kawałek zawijamy od grubszego brzegu do środka. Rogalik lekko wyginamy i już. Drukuj Maślane rogaliki Pyszne, rozpływające się w ustach maślane rogale Składniki 540 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 0,75 szkl ciepłego mleka 5 łyżek cukru 50 g roztopionego i ostudzonego masła 50 g masła do posmarowania ciasta 2+1 jajka (1 do posmarowania
Mieszam w Garnku