bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:470/587)

Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 197

grzanki to wariacja na temat zapiekanek, które pamiętam z dzieciństwa. Pszenna bułeczka, a na niej jajecznica z dużą ilością pieczarek i żółty ser. Wszystko zapieczone w piekarniku i podane z domowym keczupem. Co ciekawe, w dzieciństwie nie przepadałam za keczupem w wykonaniu mojej babci, a dziś z przyjemnością bym taki zjadła... Jakiś czas temu odstawiłam białe pieczywo i przerzuciłam siebie(...)bułeczek) 3 jaka 250 g kurek 3 suszone pomidory (w oliwie) 2  łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera (u mnie radamer) szczypiorek sól pieprz   Przygotowanie: Bułki przekroić równo na pół. Z każdej połówki wydrążyć trochę środka, tak aby powstały łódeczki. Środki kajzerek można ususzyć i zrobić z nich tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy

Kulinarne Inspiracje
Łyżkowa szarlotka 163

się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki eksperyment, ale co tam, kosz w domu jest. Zabrałam z szafek ostatnie szczątki maki, otrąb pszennych. Do lodówki pomaszerowałam po jajka, kawałek masła i mój cudownie ocalały słoiczek musu z antonówki. Zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. A swoje dzieło nazwałam Łyżkową, ponieważ większość składników wystarczyło(...)ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest

Moje pyszne gotowanie
Ciasto nadziewane galaretką – Borderlands 3 103

związani ze wspomnianą syreną. Podczas eksploracji możemy zauważyć kilka “smaczków” kulinarnych, jak np.szyldy sklepu z serami czy lokalny browar. Moją uwagę przykuł także namalowany szyld syreniej piekarni, gdzie wypiekają bułki ze wzorem nawiązującym do charakterystycznych syrenich tatuaży.   Gdy zobaczyłam wspomniany wyżej szyld, od razu w głowie zaświtała mi myśl, aby nawiązać do tego przepisem na popularny w Ameryce(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2h CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 8 porcji POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ piekarnik miska forma do pieczenia ciasta papier do pieczenia ubijaczka lub mikser SKŁADNIKI: CIASTO mąka pszenna typ 450 – 1 i 1/5 szkl. masło – 6 łyżek (120g) cukier – ¾ szklanki jajko – 3 szt. naturalny aromat waniliowy – kilka kropel proszek do pieczenia – 1 łyżeczka sól – szczypta NADZIENIE galaretka

Nerds Kitchen
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 158

domowy chleb jest najlepszy to wie chyba każdy. My też od dawna o tym wiemy, często piekłam bułki i chlebki ale nie powiem, często też kupowałam. Wiadomo, nie zawsze jest czas i nie zawsze się chce. Teraz jednak zupełnie przerzuciliśmy się na domowy chleb, odkąd w mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba(...)czarny sezam do środka i mak na wierzch.  Można go upiec w keksówce, ja mam słabość do bochenków więc utoczyłam go bez foremki.  Składniki: 500 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 2200 około 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka maku Mąki przesiać, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka drożdżowa z cytrynową nutą 112

posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka drożdżowa z cytrynową nutą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny – limonki lub pomarańczy 3/4 kostki masła(...)wymieszaj mikserem. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę na babkę – u mnie średnica 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką (lub bułką tartą) wylej równomiernie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 185 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw babkę

Zasmakuj Kuchni
Babka drożdżowa parzona 160

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 500 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 4 żółtka  1 jajko  75 g drożdży  75 g masła  150 g cukru  ( dodałam cukier brązowy nierafinowany ) 100 g rodzynek  cukier(...)minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 169

Naprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam  Zakręcone

Grunt to przepis!
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 257

kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą bułką - dla mnie śniadanko bomba :D Później przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi obiadami, a jakiś czas temu w końcu dorosłam i stwierdziłam, że przecież dwóch lewych rąk(...)ziela angielskiego- kilka ziaren pieprzu- kilka kawałków suszonych grzybków- 2 liście laurowe- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- kilka kropel "maggi"- duża szczypta słodkiej papryki- sól- pieprz- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia mięsa - fajnie wychodzi z mąką pełnoziarnistą- 2 - 3 łyżki masła- olej do smażeniaPrzygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
FANTAZJA WIOSENNA 78

żółtko Nadzienie pigwowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka 1 słoik konfitury z pigwy (250 g) 1 skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich  Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 750 ml mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem(...)zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na nadzienie.  Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości

Ciastka - domowe słodkości
Uniwersalne ciasto drożdżowe 149

przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle(...)poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy, możemy podjąć nawet tuż przed uformowaniem kształtu naszego przyszłego wypieku. Będę do niego regularnie odsyłał. Po drugie: jest łatwy w zapamiętaniu

Proste-przepisy.pl
Tort z pianką malinową 86

Czas czytania: 3 min Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami . Wybrałam więc biszkopt kakaowy

SprawdzonaKuchnia.pl
CHAŁKA NA KEFIRZE 135

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 139

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 150

Nie ma to jak domowe pieczywo 😊  Bez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania