Puszyste, malutkie i domowe pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, kukurydzą, szynką, brokułem i oczywiście mozzarellą. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni
Nastoletnie WypiekanieMięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :) Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDrożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z
IzabelawkuchniWitam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy(...)ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 małe płaskie łyżeczki soli 10 dag koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 200 ml ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego pomidorowego chlebka: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby
IzabelawkuchniSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 500 g sera białego 3żółtka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 75 g kaszy manny błyskawicznej o smaku jabłkowym sok i skórka(...)jednolitą masę. Następnie dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wyłożyć pól masy serowej i równo rozprowadzić
Ciastka - domowe słodkościwnioski są następujące - z ciasta na bułki wychodzi bardzo smaczny chleb.Zaczęło się od mojej ukochanej ostatnio Brød: 100 lækre opskrifter, w której tym razem znalazłam przepis na bułki marchewkowe. Już dwa rodzaje są na blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera mąkę pełnoziarnistą, co oznacza, że jest nieco(...)wiem, kiedy; cudem tylko udało mi się uratować kawałek na kanapki do szkoły. Spróbujcie sami.Chleb marchewkowy z mąką pełnoziarnistąSkładniki:(na keksówkę 23x11 cm)250 g mąki pszennej250 g mąki pszennej pełnoziarnistej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniej wody2 łyżki oliwy200 g marchwidodatkowo:2 łyżki wodyMąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem padło na takie z domieszką marchewki. Wyszły pyszne, miękkie i żółciutkie. A dodatkowo wyczyściłam zamrażarkę z mrożonych truskawek. Zatem zapraszam. Składniki na ciasto; 3 szkl. maki pszennej 100 ml letniego mleka 7 g drożdży instant 4 łyżki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli 1 szklanka purre z marchewki 100 ml płynnego masła Przygotowanie; 50 dag marchewki obieramy(...)środku stawiamy szklankę dnem, dociskamy, robiąc wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy 2-3 łyżki powideł truskawkowych. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie brzegi bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 min w tepm.170-180C. Do zarumienienia. Ciasto jest pięknie żółciutkie a marchewka wcale nie jest wyczuwalna. Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem
Radość kipiąca uśmiechem.Kurcze, wiecie co? Gdybym wiedziała, że takie mi dobre te hot dogi wyjdą, to zrobiłabym z potrójnej porcji, a tak to było ich tylko 12, przy
Kuchnia w czekoladzieNie było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na
Rozpustne gotowanieCo to jest Tang Zhong? Czasem nazywany water roux, lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua. Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi
Grahamka, weka i kajzerkasię później przysmażyły. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :) SKŁADNIKI: 1 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1/2 łyżeczki soli 200 g twarogu 1 jajko 1 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej szczypta soli 1. Kaszę wsypać na sitko i płukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przezroczysta. Zagotować w garnku wodę (na oko, żeby przykryła kaszę), wsypać(...)Można zamiast kuleczek zrobić wałeczek i kroić jak kopytka. 4. Kluseczki wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 1 minutę od wypłynięcia. Podawać np. z masłem i bułką tartą lub dowolnym sosem. Inspiracja: Olga Smile
Kto ugości moich gości?wiedziałam, że moje kluseczki serowe to to samo co kluski leniwe... teraz już wiem. Długi czas ich u nas nie było, dzisiaj powracają w trochę zdrowszej wersji, zamiast mąki pszennej dałam mąkę orkiszową i trochę ziemniaczanej (by były bardziej "gumowe"), można pominąć mąkę ziemniaczaną i dodać więcej orkiszowej. Wyszły bardzo delikatne i przepyszne. Warto zatrudnić do pomocy dzieci, moja Córcia(...)nasi mali pomocnicy. ;-) Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię (ok.5). Moje były polane tylko stopionym masłem ale można również podawać ze stopionym masłem z bułką tartą ; z kwaśną śmietaną lub posypane ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdroweszkl. 1 maly cukier wanilinowy [16g] 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie MOKRE: 3 jajka 1 szkl. maślanki 1/2 szkl. oleju KRUSZONKA: 1 szkl. maki pszennej 1/2 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g] Kruszonka Najpierw zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami(...)mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie . Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta . Leniwiec kuchenny może oszczędzić sobie papraniny i użyć do wyłożenia formy papieru do pieczenia. Prze ł ożyć do niej
Grunt to przepis!Bułeczki czosnkowe lubi chyba każdy, nawet osoby, które na co dzień za czosnkiem nie przepadają. Bułeczki to jednak co innego. Pasują do wielu okoliczności – jako
365 dni dookoła kuchniSkoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie, cynamonowe bułeczki drożdżowe w kształcie wianuszków. Bardzo fajnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Zwłaszcza tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, gdy ciasto aż samo
Simply Foodsuszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita(...)przełóż na drugą stronę łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną. Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj mam dla was drożdżowe bułeczki nadziewane smażonymi pieczarkami. Są smaczne na ciepło i na zimno. Nam bardzo zasmakowały z dodatkiem ketchupu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej T500 50 g mleka w proszku 200 ml wody 60 g masła 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300 g pieczarek 1 cebula(...)porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrastania na około 30-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce. Razem za mną piekły
Ala piecze i gotujewięc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało w niej lekkości, tak czy inaczej uważam ją za godną polecenia, tym bardziej gdy mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było(...)rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze.Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko lekko posmarowałam ją olejem kokosowym)Piec w temp.180*C ok.50 minut ( sprawdzić patyczkiem)Wyjąć z formy i jeszcze letnią polukrować ( nie będzie
Smaczne Zdrowe