mnie jeżyny) masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 łyżki cukru laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika) 4 łyżeczki cukru pudru Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć(...)budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Piec do zrumienia bułek
Maślane ciasteczkoróżnych okazjach. Wbrew pozorom nie ma przy nich tak dużo pracy, jak przy jakichkolwiek innych ciastkach, które trzeba wykrawać, a potem wyrabiać na nowo skrawki. Składniki : 440 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania 50 g ciemnego kakao saszetka (7 g) drożdży suszonych 50 g miękkiego masła jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru ok. 220 ml ciepłego mleka(...)minut (drugą turę ok. 17 minut). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ponownie posmarować rogaliki mlekiem - będą wtedy błyszczące. ----- Podobne: Ciastka z dziurką Orkiszowe rogaliki z marmoladą Kanelbullar - szwedzkie bułki cynamonowe W tym poście podzielę się z Wami wrażeniami z drugiego i trzeciego tomu wrzosowej trylogii Anny Łajkowskiej . Jak można się zorientować po tytule tomu drugiego "Miłość na wrzosowisku" , Basia
Weekendy w domu i ogrodzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiZnacie je na pewno, tym bardziej jeśli jesteście Czytelnikami bloga ;) Robiłam je w wersji zielonej z herbatą matcha , w wersji słonej z mięsem , a dziś mam
Kuchnia w czekoladzieporcji wychodzą dwa duże bochenki. A chlebuś może poleżeć dłużej i nie traci na swoim smaku Składniki: 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 500 g ziemniaków 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g pestek słonecznika 15 g soli (2,5 łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda(...)którzy wolą domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie. Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę: Pieczywo... chleby, bułki, rogale Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiOstatnio dzieją się w moim życiu rzeczy piękne, wprost wspaniałe. Założenie bloga było dla mnie ważnym wydarzeniem. Nawet nie przypuszczałam, że będzie on tak dobrze
Plate of Joyłyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka migdałowa 20 g. masła 20 g. łuskanych migdałów 30 g. cukru trzcinowego 40 g. mąki pszennej Oraz tłuszcz do posmarowania blaszki 1 małe jajko 1 łyżka mleka Jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki na co najmniej 5 godzin przed robieniem ciasta(...)siebie na natłuszczonej blaszce (będą Ci potrzebne 2 duże lub 3 średnie blaszki). Skrawki ciasta zlepiaj ponownie w kulę i wykrywaj bułeczki, aż do całkowitego wykończenia ciasta. Blaszki z bułkami odstaw na 20 minut. W tym czasie zmiażdż truskawki tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj
Delicious PlaceRogaliki śniadaniowe, to frajda dla najmłodszych, ale myślę, że nie tylko. Te nie tylko cudnie wyglądają (jak z piekarni...), to jeszcze super smakują. Mimo, iż
Smaczne ZdroweMiędzy myciem okien, a układaniem rzeczy w szafie, zakupami i spacerami z psem, zagniatam ciasto drożdżowe z aromatycznym tymiankiem i słodką żurawiną. Nadziewam krążek Camemberta i
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.plUdanych, ale nie do końca :) Teraz postanowiłem tamten przepis przerobić i zrobić tak jak zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i ponownie przykrywamy i zostawiamy na kolejne 8-10 godzin. Ciasto nieco (nie tak bardzo jak pszenne) wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Osobiście uważam, że chleby żytnie na ciepło smakują paskudnie. W odróżnieniu od pszennych, które
Marder&Marder ManufactureObiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem.Potrzebne składniki:-10 dkg świeżych drożdży-ok. 1,5 kg mąki pszennej-1 kostka margaryny-3 szklanki ciepłego mleka-cukier-9 jajek-0,8 kg chudego twarogu-sól-olejek zapachowy śmietankowy-3 łyżki mąki ziemniaczanej-świeże śliwkiPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy(...)grubośćok. 0,5 cm i wykrawamy krążki. Nakładamy twaróg, na środek śliweczkę, zbieramy brzegi krążka i gotowa bułeczkawędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów. Bułki na blaszce muszą być w dość dużych odstępach, ponieważ w międzyczasie jeszcze urosną. Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C.Bułki smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 15 minut
Maminek kulinarnyUwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i
Kuchnia w czekoladzieLussekatter, czyli koty Łucji, to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrze