Czas czytania: 2 min Zielona babka ucierana Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest
SprawdzonaKuchnia.plMoja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur. Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne
Ostra na Słodkosame bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam! CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki przepis własny // 6 drożdżówek ~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej ~pół szklanki letniego mleka ~100g (pół szkl.) cukru ~7g (opakowanie) suchych drożdży ~duża szczypta soli ~50g (1/4 kostki) masła ~jajko ~białko ~50g (1/4 szkl.) cukru trzcinowego* ~dwie czubate łyżeczki cynamonu *jeśli(...)Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki z blachy dopiero po ostud zeniu. Smacznego! przed upieczeniem... ...a tu już po :) WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEJ BUŁKI
chili & sugarpapryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie. Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 30 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka cukru około 0,5 szklanki ciepłej wody Składniki(...)dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe
Walijskie Pichcenieziemniaków mączystych, sól, 200-250 ml mąki pszennej Ziemniaki umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Dodać sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki(...)typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się wstydzić :) * - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania
królestwo garówBułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem to idealny sposób na rozpoczęcie pięknej i słonecznej niedzieli. Normalnie powiedziałabym, że drożdżówka to nie jest dobry pomysł na śniadanie
365 dni dookoła kuchniDzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje? Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik
Kuchnia w czekoladzieDziś chcę Was zabrać do Portugalii! A to wszystko za sprawą najnowszej książki Bartka Kieżuna. To książka kucharska połączona z przewodnikiem właśnie po Portugalii. Piękne zdjęcia
Radość kipiąca uśmiechem.Mięciutkie, słodkie, pachnące cynamonem bułeczki drożdżowe :) Kto by się nie skusił na taką? Składniki: - 250 g mąki pszennej, - 1/4 szklanki cukru, - 1/4 szklanki oleju, - 4 g suszonych drożdży (świeżych 25 g), - 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać(...)pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując je z wierzchu cynamonem. Jeśli się zgniotły to trzeba je delikatnie rozciągnąć. Pieczemy przez ok 15-20 minut do zbrązowienia bułek. Odstawiamy do ostygnięcia
Co na wege obiad?herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 2 duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu(...)dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania
w mojej kuchniSeria marokańskich przepisów trwa w najlepsze ( choć od mojego powrotu z Marrakeszu minęły już 3 miesiące! ). Dziś zapraszam Was na tradycyjny, marokański chlebek z patelni –
Ostra na Słodkołyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego 2,5 łyżeczki soli mąka pszenna do obtoczenia klopsików 2 - 3 łyżki oleju do smażenia Fasola: 500 g białej fasoli Jaś karłowy 3 marchewki pietruszka mały korzeń selera 3 średniej wielkości ziemniaki 200 g boczku(...)czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane. Klopsiki: Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę
Kuchcik gotuje