Kanapki nie muszą być nudne. Przy małym nakładzie pracy można stworzyć fajną przekąskę na zimno, która wygląda atrakcyjnie i apetycznie. Tortowe kanapki Tortowe kanapki Składniki: 6 kanapek 18 krążków pszennego chleba, tutaj przepis Nadzienie 1 200 g wędzonego na ciepło łososia 10 cm pora 3 łyżki posiekanego kopru 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i czarny pieprz(...)zrób duży kleks na wierzchu kanapek. Udekoruj kanapki oliwkami i koprem. P.S. Resztki chleba rozdrobnij w malakserze, wyłóż na naczynie i odstaw do ususzenia. W zależności czy chcesz tartą bułkę czy panko rozdrobnij chleb według potrzeb. Panko można rozdrobnić na tartą bułkę po ususzeniu. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniarodzaj piernika. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Składniki. 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3/4 szklanki miodu (użyłam płynnego, prawdziwego miodu akacjowego) 1 szklanka mocno parzonej czarnej herbaty 1 szklanka cukru brązowego muscovado 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy(...)można udekorować czekoladą i posypać kolorowa posypką. Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Smacznego! Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Wskazówki. Formę do pieczenia można wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nie trzeba wtedy używać papieru. Do mojego ciasta użyłam okrągłej formy z wycięciem. Można użyć dowolnej formy jednak upewnijmy się, iż jest ona dość duża. Moja miała średnicę dwudziestu
mecooksdzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie z wyraźnym posmakiem masełka. Dzisiaj takich się nie uraczy. A maślane bułki dostępne w sklepach, to zwykłe podróbki Taka chałka ze szklanką zimnego mleka, posmarowana jeszcze masełkiem…. mniam… Pan mąż od jakiś dwóch tygodni namiętnie mi wspominał chałki, chałeczki(...)chałki zdobiła taka podziobana powierzchnia Nie ma się co rozpisywać, bo trzeba iść robić drugi egzemplarz Drukuj Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką Składniki Chałka 500 g mąki pszennej (dałam ok. 600 g mąki tortowej) 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 50 g masła szczypta soli Kruszonka 50 g masła 100 g mąki pszennej
Mieszam w GarnkuDziś pierwsza adwentowa niedziela i nareszcie mam dla siebie całe popołudnie. A do popołudniowej kawy, one, przepyszne, pulchne i wypełnione słodkim, delikatnym kremem waniliowym bułeczki, inspirowane
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody - ciepłej 2 łyżki płynnego(...)ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach
Grunt to przepis!Czas czytania: 2 min Zielona babka ucierana Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest
SprawdzonaKuchnia.plMoja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur. Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne
Ostra na Słodkosame bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam! CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki przepis własny // 6 drożdżówek ~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej ~pół szklanki letniego mleka ~100g (pół szkl.) cukru ~7g (opakowanie) suchych drożdży ~duża szczypta soli ~50g (1/4 kostki) masła ~jajko ~białko ~50g (1/4 szkl.) cukru trzcinowego* ~dwie czubate łyżeczki cynamonu *jeśli(...)Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki z blachy dopiero po ostud zeniu. Smacznego! przed upieczeniem... ...a tu już po :) WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEJ BUŁKI
chili & sugarpapryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie. Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 30 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka cukru około 0,5 szklanki ciepłej wody Składniki(...)dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe
Walijskie Pichcenieziemniaków mączystych, sól, 200-250 ml mąki pszennej Ziemniaki umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Dodać sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki(...)typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się wstydzić :) * - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania
królestwo garówBułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem to idealny sposób na rozpoczęcie pięknej i słonecznej niedzieli. Normalnie powiedziałabym, że drożdżówka to nie jest dobry pomysł na śniadanie
365 dni dookoła kuchniDzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje? Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik
Kuchnia w czekoladzieDziś chcę Was zabrać do Portugalii! A to wszystko za sprawą najnowszej książki Bartka Kieżuna. To książka kucharska połączona z przewodnikiem właśnie po Portugalii. Piękne zdjęcia
Radość kipiąca uśmiechem.Mięciutkie, słodkie, pachnące cynamonem bułeczki drożdżowe :) Kto by się nie skusił na taką? Składniki: - 250 g mąki pszennej, - 1/4 szklanki cukru, - 1/4 szklanki oleju, - 4 g suszonych drożdży (świeżych 25 g), - 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać(...)pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując je z wierzchu cynamonem. Jeśli się zgniotły to trzeba je delikatnie rozciągnąć. Pieczemy przez ok 15-20 minut do zbrązowienia bułek. Odstawiamy do ostygnięcia
Co na wege obiad?herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 2 duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu(...)dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania
w mojej kuchni