bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:481/587)

Soczyste kotlety schabowy w chrupiącej panierce 128

nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4 kotlety","calories":"235 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["500 g schabu bez ko\u015bci","\u015bwie\u017co zmielony pieprzi s\u00f3l morska","2 jajka","m\u0105ka pszenna","bu\u0142ka tarta","DO SMA\u017bENIA","smalec lub olej rzepakowy"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Schab kroimy na 4 r\u00f3wne porcje mi\u0119sa. Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107(...)totalTime":"PT40M"} Schabowy kotlet to w wielu domach podstawa niedzielnego obiadu. I słusznie, bo to najpyszniejszy oraz jednocześnie soczysty rodzaj mięsa. Przyrządzony w tradycyjny sposób w chrupiącej panierce z bułki tartej. Ponadto smakuje dobrze zarazem na ciepło i na zimno. Pamiętam jak w podstawówce obowiązkowo wszystkie mamy przygotowywały dzieciom kanapki z kotletem schabowym. Kanapki przypominały domowe swojskie burgery. Sprawdzały się

ProstePesto.pl
Kruche ciasto z pianką i malinami 153

Boskie! A jeszcze bardziej proste do zrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową:   5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja zalecam(...)jakąś godzinę. Potrzebujemy blachę o wymiarach około: 33 x 20 (ja mam nieco inną wielkość i też wychodzi). Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką / bułką tartą i na dużych oczkach od tarki ścieramy na blachę większą ilość ciasta lekko wyrównując na koniec i przyklepując nieco ciasto, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego

W Moim Magicznym Domu
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 74

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i

Tajemnice Smaku
WYTRAWNE GOFRY – SEROWE Z JAJKIEM SADZONYM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 149

Wielokrotnie już wspominałam, że jestem ogromną miłośniczką wszelkiego rodzaju chrupiących gofrów, które swoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te

Ostra na Słodko
Gryczane bułeczki z suszonymi pomidorami 124

Dzisiaj proste bułeczki z mąki gryczanej i dodatkiem suszonych pomidorów Składniki: - 220g mąki gryczanej - 180g jogurtu naturalnego - 2 suszone pomidory - kilka płatków suszonego czosnku - 1/2 łyżeczki

Kuchenne Wariacje
Drożdżówki z truskawkami 123

Końcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)  1/4 szkl.wody(...)wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 155

Drożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe

Grunt to przepis!
Zawijany chleb o smaku pizzy 167

oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie(...)mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę.  Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza, bo nie tendencji do przypalania się jak bułka i tworzy na chlebie fajną, chrupiąca skórkę. Blachę z chlebem przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z borówkami 116

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 174

Smak kminku w chlebie zawsze będzie mi się kojarzył z pobytem jeszcze wtedy w Czechosłowacji. Ciężko kupić tam inny chleb niż taki z dodatkiem kminku, co

Mieszam w Garnku
Jak zrobić kebaba – 10 sposobów 100

może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom:) Zobacz przepis Najprostszy kebab w bułce Lubisz kebaby, ale nigdy nie starczyło ci odwagi, żeby spróbować zrobić go domu? Oto najprostszy przepis na kebaba. By podaliśmy go w focacci domowego wypieku, jednak sprawdzi się tutaj każde(...)pieczonego kalafiora. Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis Najłatwiejsze placki do zawijania kebaba Właściwie jest to przepis na tortille, ale pszenne placki, które zrobisz w 10 minut, idealnie nadają się do zrolowania pieczonego kebaba z dodatkami. Zobacz przepis Artykuł Jak zrobić kebaba – 10 sposobów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ciasto bananowe 152

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jajka – 2-3 szt Banany – 4-5 sz Mąka pszenna – 23 dag Cukier puder – 20 dag Masło -15 dag Rodzynki – 5 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Sól- szczypta Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku

Camilla w kuchni
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 127

proszku ! W ten sposób składniki mojego dzisiejszego chleba mam już zaplanowane! Zabieram się za pieczenie :) Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki pszennej   - tortowa, typ 450 1 5 0g mąki żytniej - żurkowa, typ 1 200   1 łyżeczka cukru   25 gramów świeżych drożdży 3 2 0ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki(...)razy zwiększyć swoją objętość.  Po tym czasie uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo si ę tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej

Grunt to przepis!
Maślane bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym 136

jest to mój autorski przepis. Pierwsze bułeczki powstały z nadzieniem budyniowym i musem owocowym, natomiast kolejne na prośbę domowników z masą serowo-budyniową. Składniki na ciasto 45 dkg mąki pszennej 6 dkg cukru 2 dkg drożdży 1 czubata łyżka mleka w proszku 4 dkg roztopionego masła 200 ml ciepłego mleka 2 jajka Składniki na nadzienie 25 dkg sera w kostce(...)postępujemy z pozostałymi kulkami. Układamy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 do 30 min Przestudzone bułki można posypać cukrem pudrem jak również można je polukrować. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Maślane bułeczki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Drożdżówki z serem i jeżynami 152

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych

Wędrówki po kuchni