Od jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były
Przepysznik - BLW i nie tylkoChlebek bardzo pyszny, im starszy tym lepszy. Trzeba pieczenie zaplanować conajmniej na 3 dni przed, ze względu na zakwas. Zakwas możemy przechowywać w lodówce dłużej, więc
gotuj ze mnąNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiNiektórzy nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji bez chleba lub bułek. Zapiekany chleb Jeśli znudziły się Wam standardowe kanapki na zimno warto sięgnąć po coś nowego. Może zapiekany chleb? Kształtem nie przypomina on kanapki ale kryje w środku wiele pyszności, które na kanapce możemy znaleźć. Ser jest oczywiście podstawowym składnikiem jakego użyłam do przygotowania zapiekanego chleba. Roztopiony i ciągnący się(...)piekranka nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Zapiekany chleb Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując chleb zapiekany z serem i szpinakiem. Zapiekany chleb Chleb jakiego użyłam był pszenny, okrągły w kształcie i miał średnicę 17-u centymetrów. Ja pokruszyłam piętkę mojego chleba bo chciałam aby kawałki dokładnie przywarły do sera. Im więcej dacie żółtego sera tym lepiej, zwłaszcza
mecooksNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiJak minęły Wam Święta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów. Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 sztuk (podwójnych, złożonych ciastek): 500 g mąki pszennej 300 g masła (w oryginale 400 g) 30 g świeżych drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka słoik marmolady lub powideł cukier puder do oprószenia Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie
Trzeci talerzJak już nie raz Wam wspominałam, lubię fastfoody. Każdy jeden. Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że
Kuchnia w czekoladzieChyba zgodzicie się ze mną, że nie ma wspanialszego zapachu jak aromat świeżeo upieczonego pieczywa. Dlatego dziś postanowiłem samemu zatroszczyć się o bułeczki na kolację i
kulinarnyJakakaowe: murzynek bez miksera murzynek ciasto kakaowe z wanilią bez miksera ciasto kakaowe z sezamem łaciate ciasto kakaowe z morwą białą Murzynek z bakaliami Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 350 g maki pszennej 120 g masła 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych 2 jajka 250 ml mleka ¾ szklanki cukru (ok. 160 g) 2 łyżki cukru(...)krótko, tylko do połączenia. Wyłączam mikser. Wsypuję mieszankę keksową i mieszam już łyżką. Formę do babki z kominem (Ø 24 cm) smaruję niewielką ilością masła i wysypuję mąką (lub bułką tartą), wlewam ciasto, wyrównuję i upuszczam kilkakrotnie formę z wysokości około 3-5 cm na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie. Piekę w temp
Zasmakuj KuchniGrudzień stoi już u drzwi i tylko czeka, żeby się rozgościć ze wszystkimi zapachami, świecidełkami i resztą menażerii. Na głównej ulicy mojego miasta rozwieszono już milion
Kuchnia w Słońcu Skąpananadzieję, ze dziewczyny będą zadowolone. Dziewczyny, słyszycie? Lepiej żebyście był zadowolone, bo specjalnie dla was naraziłem się Madzi, która chciała jakieś bułki. A ja powiedziałem, że nie będzie bułek, bo muszę zrobić orkiszowy z maszyny i to w dodatku na zakwasie :) Więc nooo... Wiecie... Dawno już nie używałem maszyny, oj dawno. Pewnie już od roku odpoczywa na zasłużonej emeryturze(...)drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej typ 850 150 g aktywnego zakwasu żytniego 15 g zakwasu suchego Siena 2 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych) 300 ml wody 2 łyżeczki krystalicznej różowej soli himalajskiej
Marder&Marder ManufactureWczorajszy dzień był pechowy. W piątek upiekłam pierniczki, w sobotę z samego rana zostały polukrowane. Następnie miała się odbyć kolejna partia pieczenia, ale nic z tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon
Dzieje kuchennej Wiewióry