Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiJak minęły Wam Święta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów. Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 sztuk (podwójnych, złożonych ciastek): 500 g mąki pszennej 300 g masła (w oryginale 400 g) 30 g świeżych drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka słoik marmolady lub powideł cukier puder do oprószenia Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie
Trzeci talerzJak już nie raz Wam wspominałam, lubię fastfoody. Każdy jeden. Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że
Kuchnia w czekoladzieChyba zgodzicie się ze mną, że nie ma wspanialszego zapachu jak aromat świeżeo upieczonego pieczywa. Dlatego dziś postanowiłem samemu zatroszczyć się o bułeczki na kolację i
kulinarnyJakakaowe: murzynek bez miksera murzynek ciasto kakaowe z wanilią bez miksera ciasto kakaowe z sezamem łaciate ciasto kakaowe z morwą białą Murzynek z bakaliami Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 350 g maki pszennej 120 g masła 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych 2 jajka 250 ml mleka ¾ szklanki cukru (ok. 160 g) 2 łyżki cukru(...)krótko, tylko do połączenia. Wyłączam mikser. Wsypuję mieszankę keksową i mieszam już łyżką. Formę do babki z kominem (Ø 24 cm) smaruję niewielką ilością masła i wysypuję mąką (lub bułką tartą), wlewam ciasto, wyrównuję i upuszczam kilkakrotnie formę z wysokości około 3-5 cm na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie. Piekę w temp
Zasmakuj KuchniGrudzień stoi już u drzwi i tylko czeka, żeby się rozgościć ze wszystkimi zapachami, świecidełkami i resztą menażerii. Na głównej ulicy mojego miasta rozwieszono już milion
Kuchnia w Słońcu Skąpananadzieję, ze dziewczyny będą zadowolone. Dziewczyny, słyszycie? Lepiej żebyście był zadowolone, bo specjalnie dla was naraziłem się Madzi, która chciała jakieś bułki. A ja powiedziałem, że nie będzie bułek, bo muszę zrobić orkiszowy z maszyny i to w dodatku na zakwasie :) Więc nooo... Wiecie... Dawno już nie używałem maszyny, oj dawno. Pewnie już od roku odpoczywa na zasłużonej emeryturze(...)drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej typ 850 150 g aktywnego zakwasu żytniego 15 g zakwasu suchego Siena 2 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych) 300 ml wody 2 łyżeczki krystalicznej różowej soli himalajskiej
Marder&Marder ManufactureWczorajszy dzień był pechowy. W piątek upiekłam pierniczki, w sobotę z samego rana zostały polukrowane. Następnie miała się odbyć kolejna partia pieczenia, ale nic z tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon
Dzieje kuchennej WiewióryDziś słynie z nich Nowy Jork, choć to nie Amerykanie je wymyślili. Bajgle przywędrowały za Ocean prawdopodobnie z Krakowa! To pieczywo powiązane z żydowską tradycją, pełniło
Smakowity Blog Kulinarnyjest trudne i nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani robotów kuchennych.Alicja zrobiła wszystko sama, od ugniecenia do upieczenia.Przepis jest na trzy bochenki,upieczone jednocześnie. Składniki:- 1,5 kilo mąki pszennej- 50 gram drożdży- 1,5 łyżki soli- 1 łyżka miodu- po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni- letnia woda ok. 3 pełne szklankiAlicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej(...)kratkę, aby odetchnęły.I to cała historia.Po około 2 godzinach wcale nie wykańczającej pracy otrzymaliśmy 3 piękne bochenki chleba. Jak na pierwszy raz świetnie.Z tego ciasta można zrobić bułki.Czas pieczenia wtedy wynosi ok.25-30 minut.SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkimasa jest już dobrze doprawiona dodajemy do niej żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą mięsną. Przekładamy masę do wysmarowanych smalcem i wysypanych tartą bułką form keksówek, których dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza . Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też(...)smalcu do smażenia 1,2l wody II dzień – wykańczanie 500g wątróbki wieprzowej (nie drobiowej, bo będzie za sucha) 150-200g słoniny wędzonej 4 jajka M 2 małe czerstwe pszenne kajzerki 3 szklanki mleka 5-6 łyżek mąki 2-3 łyżki smalcu do smażenia DO DOPRAWIENIA sól (u mnie 3 płaskie łyżeczki) pieprz (2 płaskie łyżeczki) gałka muszkatołowa /w całości
Karo in the Kitchen