Mięciutkie, słodkie, pachnące cynamonem bułeczki drożdżowe :) Kto by się nie skusił na taką? Składniki: - 250 g mąki pszennej, - 1/4 szklanki cukru, - 1/4 szklanki oleju, - 4 g suszonych drożdży (świeżych 25 g), - 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać(...)pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując je z wierzchu cynamonem. Jeśli się zgniotły to trzeba je delikatnie rozciągnąć. Pieczemy przez ok 15-20 minut do zbrązowienia bułek. Odstawiamy do ostygnięcia
Co na wege obiad?herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 2 duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu(...)dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania
w mojej kuchniSeria marokańskich przepisów trwa w najlepsze ( choć od mojego powrotu z Marrakeszu minęły już 3 miesiące! ). Dziś zapraszam Was na tradycyjny, marokański chlebek z patelni –
Ostra na Słodkołyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego 2,5 łyżeczki soli mąka pszenna do obtoczenia klopsików 2 - 3 łyżki oleju do smażenia Fasola: 500 g białej fasoli Jaś karłowy 3 marchewki pietruszka mały korzeń selera 3 średniej wielkości ziemniaki 200 g boczku(...)czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane. Klopsiki: Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę
Kuchcik gotujeNo i proszę, na mojego blogowego maila dostałem przepis razem ze zdjęciem od Grażyny. Fantastycznie się stało. I to z kilku powodów. Otóż skoro Grażyna przepis
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej 20 g cukru ok. 200 g mąki pszennej (dałam ok. 230 g, bo ciasto było trochę za rzadkie do formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Trójkąty z nadzieniem serowym lub innym słodkim smarujemy z wierzchu masłem, te z masłem lub nadzieniem wytrawnym możemy posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami. Następnie bułki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość
Kuchnia PrezydentowejDrożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą również
Słodkie okruszkiBardzo lubię weekendy. Co tydzień czekam na piątek a potem sobotnio-niedzielne lenistwo w gronie moich najbliższych. Nie przeszkadza mi konieczność sprzątania czy gotowania. Mój
Dzieje kuchennej WiewióryDrożdżowe ciasto maślane i domowy dżem z czarnej porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się
Grunt to przepis!natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na chleb mocno ziołowy. Wzorowałam się przepisem z Magazynu Kuchnia , modyfikując dodatki pod swój smak. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 250ml mleka 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli - czubata 50g masła - rozpuścić(...)ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!Czekaliśmy na nie prawie 3 godziny. Miało być 12, było 14. Zniknęły po niecałej godzinie. Garść okruchów i cudowny aromat to jedyne co po nich
KUCHARNIAcielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej mielonej(...)pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały. Wyłączyłem ogień, dodałem 2 czubate łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Podałem z bułką
R'n'G Kitchenmoże coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba By My Beloved Husband jest delikatniejsza niż ta z jego domu rodzinnego. Przygotujcie: - 500g mąki pszennej, najlepiej tortowej - 50g świeżych drożdży - 250ml mleka - 125g masła - 125g cukru - 2 żółtka - 1 jajko - szczypta soli - ok. 3 łyżek oliwy - ew. rodzynki Jajka i mąka oraz drożdże powinny(...)potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej i takiej gdzieś o 1/3 mniejszej. Chyba z tego wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie do 2/3 ścianki. Odkładam znowu
I tu będę miała takie tesoli i ewentualnie skrop olejem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Składniki NUGGETSY 2 filety z piersi kurczaka 250 ml mleka 2,5 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól pieprz 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 łyżki oleju Wykonanie Sparz we wrzątku pomidory. Obierz(...)skórą na podłużne kawałki. W głębokim talerzu roztrzep jajko z 1 łyżką mleka. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj dokładnie. W drugim głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą lub mąkę migdałową z tartym parmezanem. Słupki cukini maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce z parmezanem i układaj na blaszce, tak, żeby zostawić malutkie odstępy między słupkami
Eat me! Fit me!aromatyczne i szybką znikają. Nadają się idealnie jako słodkie śniadanie, do kawki czy też jako drugie śniadanie dla dzieciaków. PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NADZIEWANE CZEKOLADĄ: - 500 g mąki pszennej tortowej - 40 g drożdży świeżych - 3 jajka zerówki - 1/2 kostki masła (100g) - 4 łyżki cukru - 100 ml ciepłego mleka W dużej misce umieść mąkę, zrób wgłębienie, pokrusz do dołeczka drożdże(...)Papierowe papilotki nie nadają się do tego wypieku, ciasto drożdżowe rośnie zbyt intensywnie, a papier jest za mało sztywny. Jeśli nie masz metalowej formy, to możesz upiec bułki w formie ślimaków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
SMYKWKUCHNI