bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:491/587)

Ciasto na wiosnę. Różowe 173

zdyszani, zasiedliśmy przy okrągłym stole kuchennym, popijając ciemne piwo i obserwując ciężko pracującego nad posiłkiem C. Żeby nie było - swój wkład w rzeczony posiłek miałam, w postaci domowych bułek do burgerów. C., poza kwintesencją, czyli mięsem, przygotował też sos grzybowy z porto, który zdetronizował wszystko inne. Był tak pyszny, że - jestem pewna - nie tylko mi śni się po nocach. Później(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła 30 g białej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadaniowe bułeczki maślane 122

  Moim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „

Szybko Tanio Smacznie
Zakwas na chleb - krok po kroku 158

Od dawna przymierzałam się do tego posta. Już w zeszłym roku Ewa prosiła o instrukcję robienia domowego zakwasu chlebowego od podstaw. Tak się złożyło, że mój

Obiad gotowy
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 208

W dawnych polskich domach szanująca się gospodyni zawsze przechowywała jakieś słodkości, aby "niespodziewanego, a miłego gościa czymś poczęstować". W domowym polskim barku często znaleźć można było

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z jagodami i kruszonką wg Aleex 100

Wczoraj skończył się rok szkolny. Jak zawsze odbyły się dwa zakończenia w dwóch naszych szkołach. Z nostalgią patrzyłam na dzieciaki, które odliczały chwile do rozpoczęcia wakacji

W mojej kuchni
Rustykalny chleb bez zagniatania 201

Dzisiejszy przepis zmusił mnie do pewnych przemyśleń i wniosków. Przypadkowo zamieszczone zdjęcie chleba na moim Instagramie, gdzie oczywiście serdecznie Was zapraszam przy okazji – www.instagram.com/garniec_magalie

Garniec Magalie
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 157

Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciabatta 146

sumieniem polecić… według mnie to przepis idealny! Jednak Liska to specjalistka:)! Już kilka razy robiłam ciabattę z tego przepisu i zawsze wychodzi… mimo, że raz użyłam mąki pszennej a raz chlebowej… raz robiłam z suchymi drożdżami a raz drożdże wcześniej rozpuściłam w letniej wodzie…. Najważniejsze jest, żeby ciasto na ciabattę dobrze wyrobić. Jak podaję w przepisie(...)podkładka plastikowa Trzeba pamiętać, że jak kroimy ciasto to naszą łopatką uderzamy w dół, zatrzymujemy i od razu odsuwamy ciasto na boki bo jest ono bardzo klejące. Formujemy kształt bułek małych lub dłuższych, jakie wolimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, dlatego zrobiłam i takie i takie;) Do przenoszenia ciasta łopatki są idealne! Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

UgotujmyTo.pl
Rozstrzygnięcie konkursu :) 163

Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo..) Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski(...)czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się go bardzo szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia

Kto ugości moich gości?
Domowy Zinger KFC 1626

Zinger to jedna z popularniejszych kanapek, które spotkamy w KFC. Zinger to rodzaj burgera z chrupiącą, soczystą, pikantną polędwiczką, świeżą sałatą oraz dodatkiem majonezu.Klasycznego Zingera możemy

Słodka Strona
Bagietki niemal błyskawiczne 130

Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza na preclowym cieście 219

wodę i miód. Wsypać suche drożdże instant. Wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut(...)mnie). Najlepiej na placki grubości około 1,5 cm i  średnicy 16 - max. 18 cm. Pizza jedynie nieco rośnie do góry w piekarniku. Spód pizzy smakuje jak miękkie bułki - precle. Wykonanie preclowego spodu do pizzy nie jest proste. Placki ciasta należy gotować w wodzie z sodą przez 30 - 40 sekund i nie wolno przekraczać tego czasu gotowania (najlepiej ustawić

Gospodyni Miejska
Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym 161

piekłam brioszki po raz pierwszy, to nie ingerowałam w przepis za bardzo, bo bałam się, że nie wyjdą. Na prawdę warto je upiec. SKŁADNIKI 680 g mąki pszennej typ 500 (u mnie Wrocławska) 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody 75 g cukru 1 łyżeczka soli drobno otarta skórka z 2 pomarańczy 6 jajek + 1 żółtko(...)przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Brioszki piec około 20 minut. Upieczone przełożyć na kratkę do ostudzenia. Uwagi: Ciasto na brioszki jest zupełnie inne, niż na bułki, czy też chleby. Przede wszystkim nie powinno się dodawać zbyt dużej ilości mąki. Nie jest to konieczne, bo masło sprawia, że ciasto jest bardziej śliskie i się nie lepi

Passions hobbies life
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 119

Podjęłam nawet pewne próby, które ucieszyły tylko wsiowy drób. Jednak odkryłam coś innego. Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię i umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek(...)takie rzeczy i gdyby było coś nie tak, to plułby bardziej niż drób moim piernikiem. Ciasto na bułeczki: 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarna z jednej laski, lub można pominąć) 170 g miękkiego masła 3 jajka ¾ łyżeczki soli 500 g serka

ladykitchen