bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:495/587)

WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 163

żadnego doświadczenia - dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie - dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie chleby niczym bułki, idealne rozwiązanie dla mam, których dzieciaki jedzą mięciutkie kajzerki, których skład lepiej przemilczmy, tutaj to my decydujemy co dodamy do chleba, jaką mąkę użyjemy.  - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających(...)delikatny. Bardzo aromatyczny. Sam z masłem rozchodzi się w oka mgnieniu. Uwielbiam mąkę orkiszową i ta sprawdziła się tutaj idealnie. Przepis: - 250 g mąki orkiszowej jasnej - 125 g mąki pszennej chlebowej - 2 łyżeczki czarnuszki - 1 łyżeczka kminku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki miodu - 200 ml wody letniej - 50 ml mleka - 5 g suchych drożdży - 1 łyżka soli Program

SMYKWKUCHNI
Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą 169

cynamonu ok. 30 g imbiru 0,2 kg cukru + 2 łyżki Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka 70 g masła 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli 2 małe jajka średnie jajko do posmarowania łyżka nasion jasnego sezamu łyżeczka czarnego sezamu dwie łyżki(...)lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Środkową bułkę w tortownicy posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut (zagapiłam się i moje drożdżówki były pieczone 30 minut w temperaturze 200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 129

Wczoraj Ptysia miała urodzinki. Trzecie. Póki co nadal zachowuje się jak szczeniak, i w sumie tak wygląda, więc trochę ciężko mi zaakceptować tak szybko przemijający czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 144

szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony  jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć-  również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać.  Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w  piekarniku. Kiełki podsmażyć(...)ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała.     Ciasto marchewkowe  Składniki (forma o średnicy 23 cm): 120 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Moniki Smakołyki
Domowe pieczenie 184

Jak już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 103

czosnkiem, wędliny, posiekaną natkę pietruszki i kaszę. Dodać jajka, ponownie wymieszać i dodać tyle bułki tartej, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. W tym czasie wymieszać pastę mięsno-warzywną z oliwą z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skórki i zmiksować(...)pyszne bułeczki. Kolejna grupa przygotowała. Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym składniki (na 20 porcji) ciasto: 400 g letniej wody 15 g drożdży 1 łyżeczki cukru 700-750 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczki soli dodatki czyli to co ci zostanie ze swiątecznego stołu. pasztet plasterki szynki biała kiełbasa jajka ugotowane na twardo garść rukoli sos: sos tatarski, jeśli został

Kuchnia na wzgórzu
Prosta babka dwukolorowa 165

kolej. Wspaniała puszysta dwukolorowa babka. Bardzo prosta w wykonaniu i po u pieczeniu szybko znika. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki na formę z kominem: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka cukier waniliowy 250 g masła lub margaryny 2 łyżki kakao cukier puder do posypania Normal(...)składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno foremki wypełnić najpierw ciastem jasnym a następnie ciemnym. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut w temperaturze  180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić, patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
Trzy kolory, włoskie ciasto 205

smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Jeśli zechcecie go upiec, to przygotujecie sobie od razu 2 foremki, każda o rozmiarach 11x35. Wysmarowane i posypane czymkolwiek. Może być to bułka tarta, płatki migdałów czy wiórki kokosowe. Ja wybrałam dwie foremki jedną o rozmiarach 11x35, drugą zdecydowanie mniejszą, półokrągłą. Ciasta było po brzegi, dlatego proponuję Wam 2 foremki większe, aby ciasto(...)proszkiem i śmietanę. Wymieszać i rozlać do 2 foremek. II Ciasto środkowe / kolor biały / 7 białek, 200g cukru pudru, 120g chłodnego roztopionego masła, 70g mąki ziemniaczanej, 70g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Ubić białka, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Na koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać do połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc

Leśny Zakątek
Kruche babeczki z masą budyniową, bitą śmietaną i jagodami! 167

fotografie robiłam w niedzielne popołudnie).  Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 170 g cukru pudru W/w składniki zagniatamy, jak najszybciej na jednolitą masę. Owijamy folią(...)osobiście bardzo nie lubię, tj. zakup śmietany cukierniczej, czyli produktu który nie jest śmietaną, ale w smaku i wyglądzie taki jest. Jest stosowany w  90% masach, ciastach, bułkach jakie kupujecie w sklepie. Jest to śmietana roślinna (rozwiązanie dla tych, co uczuleni na laktozę), która w swoim składzie ma dość sporo substancji, które powodują, że co byś nie robił źle

SMYKWKUCHNI
Ciasto z rabarbarem 157

cuda w internetach i wzdycham. Pewnie wiecie, że rok temu postanowiłam nauczyć się piec. Oszukuję trochę samą siebie, bo pieczenie miało objąć ciasta wysoce skomplikowane, tymczasem osiągam mistrzostwo w bułkach i chlebach oraz ciastach z gatunku wrzuć i zamieszaj. Okoliczne kury wzdychają do mnie z miłością, bo to co nie wyjdzie, to żrą aż miło. Serio czekam, aż zaczną pukać(...)tortownicę 26 cm, ale możecie go zrobić w dowolnej blaszce, najwyżej wyjdzie cieńsze, ale równie pyszne. Ciasto z rabarbarem Składniki: 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 260 g mąki pszennej uniwersalnej 300 g cukru białego szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g zimnego masła pokrojonego na drobne kawałeczki 2 kg rabarbaru obranego i pokrojonego w drobną kostkę

ladykitchen
Nowy sklep: e-maka.pl 93

różnicy - tak czy siak poznałem go i właśnie pragnę opisać. Bowiem dostałem z tego sklepu do przetestowania kilka fajnych mąk: orkiszową typ 500 , orkiszową typ 850 , orkiszową typ 1850 , pszenną typ 750 i dwie żytnie - typ 720 i typ 2000 . O samych mąkach opowiem innym razem, przy okazji publikowania przepisów, w których tych mąk będę używał. Teraz chciałem(...)mąk napiszę co-nieco przy okazji kolejnych wpisów, gdzie będę ich używał. Póki co zrobiłem bułeczki z mąki orkiszowej typ 500, a teraz właśnie, gdy to piszę wyrastają mi bułki żytnie (zmieszana mąka 720 i 2000). Nie wiem jak będzie z tymi żytnimi (bo dopiero wyrastają), ale te orkiszowe były po prostu genialne! Bez żartów, po prostu wgniotły mnie

Marder&Marder Manufacture
Na słodkie śniadanie 322

Ostatnio jestem zakręcona jak rondo w szczycie , tudzież słoik ogórków na zimę . Pędzę z miejsca na miejsce (wczoraj pędzenie zostało opóźnione o pół godziny, bo autko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 178

Dziś, zupełnie wyjątkowo, szłam do pracy na siódmą trzydzieści. Półtorej godziny spania dłużej to nie byle co, więc oczywiście obudziłam się w okolicach czwartej i nie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 125

Obiecałam Karolinie, że przez godzinkę przypilnuję jej dzieci. Obiecałam już w zeszłym tygodniu, nie wypadało więc dzień wcześniej cofnąć obietnicy. Denerwowałam się jednak, bo dopadło mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania