żadnego doświadczenia - dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie - dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie chleby niczym bułki, idealne rozwiązanie dla mam, których dzieciaki jedzą mięciutkie kajzerki, których skład lepiej przemilczmy, tutaj to my decydujemy co dodamy do chleba, jaką mąkę użyjemy. - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających(...)delikatny. Bardzo aromatyczny. Sam z masłem rozchodzi się w oka mgnieniu. Uwielbiam mąkę orkiszową i ta sprawdziła się tutaj idealnie. Przepis: - 250 g mąki orkiszowej jasnej - 125 g mąki pszennej chlebowej - 2 łyżeczki czarnuszki - 1 łyżeczka kminku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki miodu - 200 ml wody letniej - 50 ml mleka - 5 g suchych drożdży - 1 łyżka soli Program
SMYKWKUCHNIcynamonu ok. 30 g imbiru 0,2 kg cukru + 2 łyżki Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka 70 g masła 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli 2 małe jajka średnie jajko do posmarowania łyżka nasion jasnego sezamu łyżeczka czarnego sezamu dwie łyżki(...)lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Środkową bułkę w tortownicy posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut (zagapiłam się i moje drożdżówki były pieczone 30 minut w temperaturze 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieWczoraj Ptysia miała urodzinki. Trzecie. Póki co nadal zachowuje się jak szczeniak, i w sumie tak wygląda, więc trochę ciężko mi zaakceptować tak szybko przemijający czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć(...)ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała. Ciasto marchewkowe Składniki (forma o średnicy 23 cm): 120 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Moniki SmakołykiJak już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnkiem, wędliny, posiekaną natkę pietruszki i kaszę. Dodać jajka, ponownie wymieszać i dodać tyle bułki tartej, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. W tym czasie wymieszać pastę mięsno-warzywną z oliwą z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skórki i zmiksować(...)pyszne bułeczki. Kolejna grupa przygotowała. Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym składniki (na 20 porcji) ciasto: 400 g letniej wody 15 g drożdży 1 łyżeczki cukru 700-750 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczki soli dodatki czyli to co ci zostanie ze swiątecznego stołu. pasztet plasterki szynki biała kiełbasa jajka ugotowane na twardo garść rukoli sos: sos tatarski, jeśli został
Kuchnia na wzgórzukolej. Wspaniała puszysta dwukolorowa babka. Bardzo prosta w wykonaniu i po u pieczeniu szybko znika. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki na formę z kominem: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka cukier waniliowy 250 g masła lub margaryny 2 łyżki kakao cukier puder do posypania Normal(...)składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno foremki wypełnić najpierw ciastem jasnym a następnie ciemnym. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić, patyczkiem
Na słodko lub wytrawniesmak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Jeśli zechcecie go upiec, to przygotujecie sobie od razu 2 foremki, każda o rozmiarach 11x35. Wysmarowane i posypane czymkolwiek. Może być to bułka tarta, płatki migdałów czy wiórki kokosowe. Ja wybrałam dwie foremki jedną o rozmiarach 11x35, drugą zdecydowanie mniejszą, półokrągłą. Ciasta było po brzegi, dlatego proponuję Wam 2 foremki większe, aby ciasto(...)proszkiem i śmietanę. Wymieszać i rozlać do 2 foremek. II Ciasto środkowe / kolor biały / 7 białek, 200g cukru pudru, 120g chłodnego roztopionego masła, 70g mąki ziemniaczanej, 70g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Ubić białka, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Na koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać do połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc
Leśny Zakątekfotografie robiłam w niedzielne popołudnie). Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 170 g cukru pudru W/w składniki zagniatamy, jak najszybciej na jednolitą masę. Owijamy folią(...)osobiście bardzo nie lubię, tj. zakup śmietany cukierniczej, czyli produktu który nie jest śmietaną, ale w smaku i wyglądzie taki jest. Jest stosowany w 90% masach, ciastach, bułkach jakie kupujecie w sklepie. Jest to śmietana roślinna (rozwiązanie dla tych, co uczuleni na laktozę), która w swoim składzie ma dość sporo substancji, które powodują, że co byś nie robił źle
SMYKWKUCHNIcuda w internetach i wzdycham. Pewnie wiecie, że rok temu postanowiłam nauczyć się piec. Oszukuję trochę samą siebie, bo pieczenie miało objąć ciasta wysoce skomplikowane, tymczasem osiągam mistrzostwo w bułkach i chlebach oraz ciastach z gatunku wrzuć i zamieszaj. Okoliczne kury wzdychają do mnie z miłością, bo to co nie wyjdzie, to żrą aż miło. Serio czekam, aż zaczną pukać(...)tortownicę 26 cm, ale możecie go zrobić w dowolnej blaszce, najwyżej wyjdzie cieńsze, ale równie pyszne. Ciasto z rabarbarem Składniki: 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 260 g mąki pszennej uniwersalnej 300 g cukru białego szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g zimnego masła pokrojonego na drobne kawałeczki 2 kg rabarbaru obranego i pokrojonego w drobną kostkę
ladykitchenróżnicy - tak czy siak poznałem go i właśnie pragnę opisać. Bowiem dostałem z tego sklepu do przetestowania kilka fajnych mąk: orkiszową typ 500 , orkiszową typ 850 , orkiszową typ 1850 , pszenną typ 750 i dwie żytnie - typ 720 i typ 2000 . O samych mąkach opowiem innym razem, przy okazji publikowania przepisów, w których tych mąk będę używał. Teraz chciałem(...)mąk napiszę co-nieco przy okazji kolejnych wpisów, gdzie będę ich używał. Póki co zrobiłem bułeczki z mąki orkiszowej typ 500, a teraz właśnie, gdy to piszę wyrastają mi bułki żytnie (zmieszana mąka 720 i 2000). Nie wiem jak będzie z tymi żytnimi (bo dopiero wyrastają), ale te orkiszowe były po prostu genialne! Bez żartów, po prostu wgniotły mnie
Marder&Marder ManufactureOstatnio jestem zakręcona jak rondo w szczycie , tudzież słoik ogórków na zimę . Pędzę z miejsca na miejsce (wczoraj pędzenie zostało opóźnione o pół godziny, bo autko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś, zupełnie wyjątkowo, szłam do pracy na siódmą trzydzieści. Półtorej godziny spania dłużej to nie byle co, więc oczywiście obudziłam się w okolicach czwartej i nie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeObiecałam Karolinie, że przez godzinkę przypilnuję jej dzieci. Obiecałam już w zeszłym tygodniu, nie wypadało więc dzień wcześniej cofnąć obietnicy. Denerwowałam się jednak, bo dopadło mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze