Ciebie trafiłam mój jadłospis pozostawiał wiele do życzenia. Przyspieszone bicie serca powodowało, że szybko się męczyłam, nie było mowy ani o aktywności fizycznej, ani o gotowaniu. Pączek czy bułka zjedzona w drodze czy pizza na zamówienie zjedzona przed snem nie pomogły ani mojej figurze, ani samopoczuciu. Jak to się stało, że tak szybko osiągnęłyśmy poprawę – samopoczucia, wyglądu, zmniejszenie masy ciała(...)spełniać pewne warunki… Najlepiej ich unikać, ale bądźmy szczerzy kto nie lubi słodyczy? ;) Warto zatem dobierać je w racjonalny sposób czyli np. zamieniać cukier na ksylitol czy erytrytol, mąkę pszenną na pełnoziarnistą aby obniżyć indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny potrawy. Ważne też aby nie zjadać ich niekontrolowanie i zbyt często, ani „na deser”. Najlepiej raz w tygodniu
Kulinarne InspiracjeWitajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości. Bardzo lubię sobie
Rozpustne gotowaniep { margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką, typowy Francuz kojarzył mi się z chudym gościem z podkręconym wąsem, w czarnym berecie z antenką, trzymającym
Przepysznik - BLW i nie tylkoWe wrześniu pisałam, że na blogu cicho, ale w porównaniu z październikiem to ruch był jak na sobotnim targu. Wybaczcie, ale wszystko dlatego, że naprawdę jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWróciłam. W sobotę po południu wróciliśmy do domu. Szczęśliwi, uśmiechnięci, nawet lekko opaleni, choć wakacje spędzamy w tym roku w Danii. Mieliśmy jednak dużo szczęścia
Pożeraczka, czyli raz adobrzerekompensatą za wszystkie włożone w powstanie bałwankowych babeczkek wysiłki. Zatem zapraszam do wspólnego lepienia, pieczenia, dekorowania i Życzę Smacznego! ;D SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej(...)zabrać się za robienie babeczek. BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i delikatnie posypcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao
Domowe TortyWyjmujemy ciasto na nie posypany niczym blat, dzielimy z użyciem wagi na równe części. Każdą z części ciasta formujemy w ciasną, mocno napiętą kulę w taki sam sposób jak bułki czy okrągły bochenek chleba. Rozpłaszczamy ciasto na placek, a następnie zbieramy ciasto do środka, poruszając się po kole. Ściskamy naciągnięte fragmenty ciasta między palcami formując sakiewkę, mocno zamykamy łączenie. Przekładamy(...)300g mąki manitoba* 100% 550ml wody w temperaturze pokojowej 55% 2g drożdży suszonych 0,2% 20 g soli drobnej 2% 30g oliwy 3% opcjonalnie: 15g słodu diastatycznego mielonego (pszennego lub jęczmiennego, jasnego) 1,5% * Manitoby użyjcie wtedy, gdy chcecie pizzę fermentować w lodówce dłużej niż 24h, przy krótszym czasie wystarczy sama mąka 00, choć można też manitobę zamienić na 300g
Karo in the KitchenKochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście... Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale
Kuchnia w czekoladzieplastik. Od momentu kiedy zrozumiałam, że po pierwsze w ten sposób przechowywane pieczywo traci zupełnie na chrupkości, po pół godzinie przechowywania w ten sposób chleba, smakuje on jak gąbczasta bułka, to po drugie, że muszę mieć w domu chlebak, dzięki czemu nie będę musiała trzymać chleba w folii. Teraz posiadając szmacianą torbę, wyskakuje do sklepu, pieczywo zawsze przekładam do chlebaka(...)jajek. Rano zazwyczaj jest ciągle w obiegu! PRZEPIS NA DOMOWY BUDYŃ Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ; - 750 ml mleka + 70 ml mleka - 1 jajko - 50 g masła - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - cukier wedle uznania - laska wanilii Mleko (750 ml) i ziarenka z laski wanilii umieścić w rondelku, dodaj masło. W kubku umieść mąkę pszenną
SMYKWKUCHNIkrólowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim(...)pianę z odrobiną soli, mieszamy. Masło stopione i przestudzone dodajemy do naszego ciasta, i wszystko dokładnie ugniatamy, do uzyskania, gładkiej i jednolitej masy (Ma mieć lżejszą konsystencje niż do bułek drożdżowych).Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż mocno podrośnie. Jakieś 30 -40 min. Następnie przekładamy do formy, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką. U mnie to były dwie
Moje pyszne gotowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiNie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam, być
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI dzisiaj znów jestem sama w domu. C. pojechał na wieczór kawalerski - o wpół do szóstej rano! Nie wiem, jak oni wszyscy mają zamiar wytrwać do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWypieków z rabarbarem ostatnio u mnie dużo. Sama nie wiem, co mnie tak na niego naszło, ale jak już kupię, to i wykorzystać muszę ;) Zresztą, na
Kuchnia w czekoladzieprzypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku(...)lubi i warto w tym momencie poratować się lukrem – zalać nim pęknięcia. Jest tak pyszny że nikt nie zwróci na to uwagi :) SKŁADNIKI ciasta na jedną struclę 250g mąki pszennej, typ 500, 550 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 60g cukru pudru 70g zimnego masła 1 jajko M 2 żółtka jajek M (białka zostawiamy!) 1/4 szklanki gęstej śmietany
Karo in the Kitchen