razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : nutella do środka kruszonka z tego przepisu(...)zaczynając od nie naciętej strony z nutellą, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około
Walijskie Pichcenieświeżych drożdży 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa, typ 550 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 szkl. siemienia lnianego Mąkę pszenną zwykłą przesiać przez sito do dużej miski - w ten sposób ją napowietrzamy i chleb lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, oblać miodem(...)uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Można kilka razy je zagnieść rękoma. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją w porównaniu do bułki tartej, bo się tak nie przypala. Włożyć do blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi
Grunt to przepis!rozkruszamy do miski, - dolewamy 300 ml mleka lub nawet samej wody (płyn powinien być ciepły ale nie gorący!), - dodajemy 2 łyżeczki cukru i 1 dużą łyżkę mąki pszennej (jeśli chcecie słodsze ciasto, cukru może być więcej), - mieszamy porządnie, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na chwilę (powiedzmy 10 minut). Kiedy drożdże już pięknie pracują, wyrabiamy ciasto: - do miski(...)dlatego tak obrazowo, ponieważ niedawno przez wiele osób robione były nasze pączki pieczone, w zasadzie z tego samego ciasta, i były osoby, którym pączki wyszły twarde, bardziej jak bułki, niż puszyste pączki. Jestem pewna, że to z powodu zbyt dużej ilości mąki dosypywanej w trakcie wyrabiania ciasta, nie ma innej możliwości. Więc pamiętajcie, ciasto wreszcie przestanie się kleić :) trzeba tylko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię poświęcić. Babka podana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne 5 jajek 2 szklanki mąki 1 szk cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka(...)czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta. Do podłużnej formy o wymiarach 32*12 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą na dno wlać trochę ciasta, ułożyć ciasno zajączki i zalać resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeLxWxH): 6 dużych ząbków czosnku olej rzepakowy - do podsmażenia czosnku i posmarowania chleba przed pieczeniem 370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego(...)podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!Lievito naturale , l ievito acido , pasta acida , lievito madre , pasta madre lub crescente - tak we Włoszech nazywają mieszaninę wody i mąki, w której rozwijają się dzikie
Grahamka, weka i kajzerkaKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki
Z butelką mleczka w tlewłasnoręcznie, więc tym bardziej bułeczki smakują. Docenia się trud włożony w ich zdobycie. Najlepsze jeszcze ciepłe, do kawy, kubka mleka mniam na jednej nie poprzestaniecie. ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 3 dkg drożdży 1/4 szklanki mleka letniego 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 40 dkg jagód 1/2 opakowania(...)odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około 1 łyżce jagód i sklejam jak pączka. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach. Na każdej bułce układam kruszonkę. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Kruszonka: W misce rozrabiam
wesoła kuchniagusto davvero unico. Non posso quindi che consigliarVela di cuore! SKŁADNIKI Piernik 3 jabłka 1 jajko 200 g miękkiego masła 200 g cukru 300 g m ą ki pszennej 150 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Podduszone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą forme o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od suchych składników. W misce mieszamy mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko
La grande e la piccola cuocaSkładniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków(...)gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym jak smakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :) Otóż: * ziemniaki powinny być całkowicie zimne(...)knedle najbardziej? Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą... z małą truskawką, to około 26 szt. * surowe ziemniaki- 600 g * jajka- 1 szt. * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * truskawki- około 26 szt. (najlepiej małe) Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko, wsypać mąkę
Kraina Miodem Płynącawkrótce :) Połowa ciasta z przepisu została, więc przygotowałam klasyczną tarte tatin z pomidorkami koktajlowymi. Jest pyszna, polecam :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 150 ml zimnej wody, 200 g zmrożonego masła, 1 łyżeczka soli, garść startego parmezanu W misce wymieszaj mąki razem z solą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce(...)lodówki jeżeli chcemy je wykorzystać w ciągu najbliższych dni. Ciasto rozwałkowujemy na wymiar naszej formy. Tartę piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 20 cm. Składniki na tartę: pomidorki koktajlowe, bułka tarta, parmezan, bazylia, pesto bazyliowe, oliwa z oliwek sól, pieprz, cukier Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić umyte pomidorki koktajlowe - dosłownie na chwileczkę. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru
Plate of Joybezwarunkową. A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne. Polecam gorąco! 👌 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek masa makowa(...)zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut
Walijskie PichcenieDROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozprowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i układamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy
SMYKWKUCHNIMadzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden
Marder&Marder ManufactureOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek
Grunt to przepis!tylko dla Piotra, zje ich kilka do kawy, a nie będzie objadał się bez umiaru Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy smarować foremek tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą, gdyż same wyskakują z foremek. Robimy to ostrożnie, gdyż są bardzo kruche. Jabłeczniki posypujemy cukrem pudrem. The post Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek(...)miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozporowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i ukłądamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy
SMYKWKUCHNI