bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:473/587)

Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 191

Kochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście...  Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale

Kuchnia w czekoladzie
Jak zrobić prawdziwy domowy budyń i 5 prostych trików na bycie bardziej eko w kuchni! 179

plastik. Od momentu kiedy zrozumiałam, że po pierwsze w ten sposób przechowywane pieczywo traci zupełnie na chrupkości, po pół godzinie przechowywania w ten sposób chleba, smakuje on jak gąbczasta bułka, to po drugie, że muszę mieć w domu chlebak, dzięki czemu nie będę musiała trzymać chleba w folii. Teraz posiadając szmacianą torbę, wyskakuje do sklepu, pieczywo zawsze przekładam do chlebaka(...)jajek. Rano zazwyczaj jest ciągle w obiegu! PRZEPIS NA DOMOWY BUDYŃ Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ; - 750 ml mleka + 70 ml mleka - 1 jajko - 50 g masła - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - cukier wedle uznania - laska wanilii Mleko  (750 ml) i ziarenka z laski wanilii umieścić w rondelku, dodaj masło. W kubku umieść mąkę pszenną

SMYKWKUCHNI
Baba drożdżowa na białkach 198

królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim(...)pianę z odrobiną soli, mieszamy. Masło stopione i przestudzone dodajemy do naszego ciasta, i wszystko dokładnie ugniatamy, do uzyskania, gładkiej i jednolitej masy (Ma mieć lżejszą konsystencje niż do bułek drożdżowych).Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż mocno podrośnie. Jakieś 30 -40 min. Następnie przekładamy do formy, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką. U mnie to były dwie

Moje pyszne gotowanie
Zakręcone bułeczki z truskawkami 199

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Jabłuszka w ślimaczkach 129

Nie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam, być

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 179

I dzisiaj znów jestem sama w domu. C. pojechał na wieczór kawalerski - o wpół do szóstej rano! Nie wiem, jak oni wszyscy mają zamiar wytrwać do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 175

Wypieków z rabarbarem ostatnio u mnie dużo. Sama nie wiem, co mnie tak na niego naszło, ale jak już kupię, to i wykorzystać muszę ;) Zresztą, na

Kuchnia w czekoladzie
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 257

przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku(...)lubi i warto w tym momencie poratować się lukrem – zalać nim pęknięcia. Jest tak pyszny że nikt nie zwróci na to uwagi :) SKŁADNIKI ciasta na jedną struclę 250g mąki pszennej, typ 500, 550 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 60g cukru pudru 70g zimnego masła 1 jajko M 2 żółtka jajek M (białka zostawiamy!) 1/4 szklanki gęstej śmietany

Karo in the Kitchen
Brazylijskie bułeczki kokosowe 161

Umrzeć - tego się nie robi kotu. Bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu. Wdrapywać się na ściany. Ocierać między meblami. Nic niby tu nie zmienione

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowki z truskawką 189

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 336

wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie małe bułki, usmażcie mniejsze kotlety, na wysokość 1,5cm. Jeśli gotujecie w rozpustnym stylu dowolnym – zrobicie burgery grubsze, takie na 2cm. Jakie są idealne proporcje wagowe?   Przyjęło się, że mały burger(...)Frytki z piekarnika i szklanka piwa albo cola – nie odmówię Do dzieła! SKŁADNIKI na 6 małych burgerów (po 120g) 500g antrykotu (sezonowane steki rib eye) 300g łopatki wołowej mąka pszenna bekon łój wołowy olej ryżowy rafinowany olej kokosowy sól świeżo mielony pieprz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Pizza serowa z ziołami 125

Czas czytania: 4 min Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 231

Zaczyna się. Nie wiem dlaczego, ale jesień jest u mnie czasem zmian - pozytywnych (przynajmniej w moim odczuciu). Zamiast oddawać się błogiemu lenistwu i wspominaniu wakacyjnych, ciepłych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 162

Na początek lipca czekam bardzo niecierpliwie. Czasy szkolnych wakacji już co prawda dawno minęły, a o urlopie ciągle jeszcze tylko marzę, ale w ostatnich latach C

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 217

Przez ostatnie dwa tygodnie sama nie wiedziałam, w co ręce wkładać. Szkoła i praca same w sobie zajmują mi sporo czasu, a do tego, jak już

Pożeraczka, czyli raz adobrze