Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 259porcji wychodzą dwa duże bochenki. A chlebuś może poleżeć dłużej i nie traci na swoim smaku Składniki: 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 500 g ziemniaków 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g pestek słonecznika 15 g soli (2,5 łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda(...)którzy wolą domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie. Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę: Pieczywo... chleby, bułki, rogale Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi
O śniadaniowych rogalikach i marzeniach! 223Ostatnio dzieją się w moim życiu rzeczy piękne, wprost wspaniałe. Założenie bloga było dla mnie ważnym wydarzeniem. Nawet nie przypuszczałam, że będzie on tak dobrze
Plate of Joy
Maślankowe drożdżówki z truskawkami 187łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka migdałowa 20 g. masła 20 g. łuskanych migdałów 30 g. cukru trzcinowego 40 g. mąki pszennej Oraz tłuszcz do posmarowania blaszki 1 małe jajko 1 łyżka mleka Jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki na co najmniej 5 godzin przed robieniem ciasta(...)siebie na natłuszczonej blaszce (będą Ci potrzebne 2 duże lub 3 średnie blaszki). Skrawki ciasta zlepiaj ponownie w kulę i wykrywaj bułeczki, aż do całkowitego wykończenia ciasta. Blaszki z bułkami odstaw na 20 minut. W tym czasie zmiażdż truskawki tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj
Delicious Place
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 164Rogaliki śniadaniowe, to frajda dla najmłodszych, ale myślę, że nie tylko. Te nie tylko cudnie wyglądają (jak z piekarni...), to jeszcze super smakują. Mimo, iż
Smaczne Zdrowe
Ziołowa choinka drożdżowa z Camembertem 177Między myciem okien, a układaniem rzeczy w szafie, zakupami i spacerami z psem, zagniatam ciasto drożdżowe z aromatycznym tymiankiem i słodką żurawiną. Nadziewam krążek Camemberta i
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta owocowa bez cukru 200Tekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni 147Udanych, ale nie do końca :) Teraz postanowiłem tamten przepis przerobić i zrobić tak jak zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i ponownie przykrywamy i zostawiamy na kolejne 8-10 godzin. Ciasto nieco (nie tak bardzo jak pszenne) wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Osobiście uważam, że chleby żytnie na ciepło smakują paskudnie. W odróżnieniu od pszennych, które
Marder&Marder Manufacture
Bułeczki drożdżowe 207Obiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem.Potrzebne składniki:-10 dkg świeżych drożdży-ok. 1,5 kg mąki pszennej-1 kostka margaryny-3 szklanki ciepłego mleka-cukier-9 jajek-0,8 kg chudego twarogu-sól-olejek zapachowy śmietankowy-3 łyżki mąki ziemniaczanej-świeże śliwkiPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy(...)grubośćok. 0,5 cm i wykrawamy krążki. Nakładamy twaróg, na środek śliweczkę, zbieramy brzegi krążka i gotowa bułeczkawędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów. Bułki na blaszce muszą być w dość dużych odstępach, ponieważ w międzyczasie jeszcze urosną. Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C.Bułki smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 15 minut
Maminek kulinarny
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 207Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i
Kuchnia w czekoladzie
Lussekatter 191Lussekatter, czyli koty Łucji, to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki bez zawijania 866Uwielbiam wszelkie gołąbki , a w szczególności te tradycyjne z ryżem lub bułką tartą. Ważne, aby były domowe! Pamiętam jak kiedyś moja mama zawsze jednocześnie gotowała kilka rodzai gołąbków, ponieważ każdy z domowników miał swoje ulubione. Ja natomiast ze względu na niewielką rodzinę najczęściej przyrządzam gołąbki bez zawijania . Może ich przygotowanie jest krótsze, bo nie trzeba odparzać kapusty to też zajmuje(...)garnka.) Gołąbki bez zawijania - dodatkowe informacje: (*) Zamiast dodawania koncentratu można przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła/oleju i energicznie mieszając wsypać 1-2 łyżki mąki pszennej. Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę wymieszać z odrobiną wody, w której gotowały się gołąbki oraz delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia. W przepisie użyłam przypraw
Di gotuje
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 176prostu w dłoń z kromką domowego chleba. Polecam! Bułeczki nadziewane kiełbasą i serem – pyszny przepis na domowe pieczywo w lekko odmienionej wersji Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek duża szczypta cukru szczypta(...)siebie, zlepiamy, tworząc w ten sposób bułeczki). Pamiętajcie, by układać bułeczki zlepieniem do dołu. Nasze bułeczki układamy zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas
Słodkie okruszki
"Jak dobrze wstać skoro świt" 173Od jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były
Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb na zakwasie z orzechami 158Chlebek bardzo pyszny, im starszy tym lepszy. Trzeba pieczenie zaplanować conajmniej na 3 dni przed, ze względu na zakwas. Zakwas możemy przechowywać w lodówce dłużej, więc
gotuj ze mną