bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:464/587)

Chałka 213

Dla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje

UgotujmyTo.pl
Puszyste ciasto z truskawkami 74

tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru(...)masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.   Udostępniając wpisy

Kocham Czekoladę
Kurczak duszony w pieczarkach 107

śmietany kremówki 30 % 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego ( osobiście używam domowego rosołu, ale taki z kostki też może być ) sól, pieprz do smaku mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu ( około 2 łyżeczki mąki na 1/2 szklankę wody Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z wszelakich zbędnych, kulinarnych ekstrasów, w stylu piórka, pałki, błonki(...)bulgotać. Jak już będzie miękkie, wlewamy śmietanę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, lub z samą bułką Smakuje obłędnie, delikatny, soczysty i bardzo pieczarkowy ;). Smacznego! Artykuł Kurczak duszony w pieczarkach pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Szarlotka orzechowa z żurawiną i pianką 140

robi ciasto z dodatkiem orzechów laskowych :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto kruche orzechowe: 1 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła zimnego pokrojonego w kostkę 1. Orzechy najpierw(...)ręką ugniotłam i podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Po ty czasie wyjąć i odłożyć do lekkiego przestudzenia. Reszta: 2 kg jabłek 1,5 szklanki żurawiny cynamon 1 łyżka bułki tartej 3 białka (pozostałe od żółtek) 100 g drobnego cukru szczypta soli 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odciskamy sok, dodajemy posiekaną żurawiną i cynamon

kruche babeczki
Domowy Hamburger jak z McDonald's 180

McDonald's - S kładniki: Bułeczki:   30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) Burgery: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe(...)wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem . Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również

Słodka Strona
Puszyste ciasto z truskawkami 379

tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru(...)masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.   Udostępniając wpisy

Kocham Czekoladę
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 162

pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka  200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego(...)paprykę.  Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i  rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wylepiamy całość ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy  ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika

Walijskie Pichcenie
Ciasto pomarańczowe z migdałami 111

krople aromatu pomarańczowego 240 g pulpy pomarańczowej z wyciskarki 60-70 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 50-75 g bardzo drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu, ale można więcej duża szczypta soli cukier puder i płatki migdałów lub lukier(...)mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno formę o średnicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję cieniutko masłem i obsypuję mąką krupczatką lub tartą bułką.  Przelewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 150 -160 stopni, grzałka góra - dół przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto pomarańczowe z migdałami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kakaowa babka majonezowa 149

ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić w kąpieli wodnej(...)przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach). Kakaową babkę majonezową smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 260

Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna

Grunt to przepis!
Krokiety z mięsem i pieczarkami 163

Składniki na naleśniki mleko, 800ml woda mineralna gaz., 400ml jajka, 2szt mąka pszenna, 500g sól, 1/2 łyżeczki olej do smażenia Składniki na farsz mięso mielone wieprzowe, 500g pieczarki, 700g ser żółty, 150g jajka, 2szt cebula, 1 duża szt sól, pieprz Składniki na panierkę jajka, 2 duże szt mleko, 150ml sól, pierprz olej do smażenia Przygotowanie Naleśniki: jajko roztrzepujemy wraz(...)Dodajemy ser i roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy farsz na naleśniki, zwijamy w krokiety. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem, doprawiamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Z przepisu wychodzi około 18 dużych krokietów

Gotowanie moimi oczami
Pikantny chleb dyniowy 169

wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej   150g mąki pszennej pełnoziarnistej   2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   200 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany   1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania(...)może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) .  Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Ślimaczki z budyniem i malinami 124

lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)łyżki cukru; Z podanych składników ugotować budyń Kruszonka: -100 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego - 100 g białego cukru - 3 łyżki brązowego cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao Palcami rozgnieść kruszonkę. jakby była zbyt rzadka można dodać więcej mąki. Dodatkowo: - 2 garści malin Wykonanie: Na każdym ślimaczku układać porcję budyniu, kilka malin i posypać kruszonką. Piec

dom-agi.pl
Murzynek z jagodami 166

duża ilością jagód mocno czekoladowy murzynek z jagodami. Ciacho to jest moim wspomnieniem dzieciństwa kiedy robiła je moja mama.  ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 6 łyżek mleka(...)deskę i studzę. Polewa: Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło, mleko i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam ciasto, dekoruję jagodami. Formę keksówkę o wymiarach 24x11 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą

wesoła kuchnia
Karpatka 181

duże szczypta soli Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 4 czubate łyżki mąki pszennej ( łyżka o pojemności 15 ml ) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( łyżka o pojemności 15 ml )  300 g masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia  Wykonanie: Ciasto parzone: W garnuszku umieścić(...)będzie dobrze wyrobione/napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie o wymiarach dolnych 24 x 34 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia ciasta. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. W ten sam sposób upiec

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania