bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:455/587)

JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 138

Prosty i niezawodny przepis na delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne

cool and minty
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 75

tego na mące pełnoziarnistej poleca się na deser lub II śniadanie. Składniki na dużą keksówkę (10 porcji): 10 namoczonych wcześniej fig suszonych 2 banany 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 duża cukinia (około 350g) 1 szklanka migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 2 łyżki kakao(...)cytryny, kakao, szczyptę soli. Połączyć z mokrymi składnikami, dodać migdały i cukinię dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za suche dodawać stopniowo wodę z fig. Wylać do natłuszczonej blaszki oprószonej bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50-55 min (góra-dół) do suchego patyczka. 1 porcja zawiera ok.: 420 kcal 7,2 g białka

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 118

zrezygnujmy z serka mascarpone. Jest on bardzo kaloryczny (ok. 400KCL/100G), w tym aż 40% stanowią tłuszcze. Marchewkowe babeczki z serkiem mascarpone Składniki (na 12 muffinek): 2/3 szklanki mąki pszennej (110 g) niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przypraw korzennych (można pominąć) 1/3 szklanki oleju(...)ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy

KulinarneImpresje.pl
Domowe jagodzianki 2 122

Dziś rano obudziła mnie myśl – lato, więc czas na domowe jagodzianki Korzystając z chłodniejszego tygodnia, postanowiłam spędzić dzisiejsze popołudnie na pieczeniu. Po drodze z pracy

365 dni dookoła kuchni
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 193

mąki - może być zwykła pszenna, ja użyłam mojej mieszanki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody truskawki Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy(...)maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ja użyłam dużej tortownicy. Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni blachy przy czym nie trzeba być super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę

Ze smakiem bez glutenu
Babka czekoladowo-orzechowa 124

Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 23 cm)   Ciasto: 220 g masła 100 g mlecznej czekolady 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 160 g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych)   Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 30 g masła 1-2 łyżki mleka   Dodatkowo: posiekane(...)zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie bardzo delikatnie wmieszać je do czekoladowego ciasta.   Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem o górnej średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Warto jednak

Nastoletnie Wypiekanie
Hot Cross Buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem 131

łyżka oleju 100 g rodzynek 50 g startej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 300 ml mleka 50 g stopionego i przestudzonego masła   Na krzyż: 75 g mąki pszennej 50 g wody 1 łyżka oleju   Glazura: kilka łyżek konfitury morelowej     Przygotowanie:   Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem pudrem i solą (ze świeżymi najpierw(...)masę na krzyż: Mąkę wymieszać z wodą i olejem- masa powinna być gęsta, by dała się wyciskać, ale nie może być zbyt rzadka, bo będzie się rozlewać na bułkach.   Masę przełożyć do foliowego woreczka z odciętym rogiem lub do szprycy cukierniczej i wyciskać na wyrośnięte bułeczki- najpierw poziomo, później pionowo tworząc krzyż.   Bułeczki piec w 200 st.C

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka orzechowa najlepsza 109

Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pół szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka(...)grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać

Kubki smaku
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 165

najsmaczniejsze pierogi pod "niebem".! Takie pierogi są najlepsze !.W grudniu robię je dosłownie hurtowo , mrożę , a potem jem i jem.Pycha!!!!!.Zapraszam. Przepis na ciasto Magdy Gesler!. 500 g.mąki pszennej 125 ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól  i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części.Dwie części przykryć(...)gorące masło , dodać grzybki i smażyć do miękkości.Ostudzić.Zmielić grzyby wraz z kapustą w maszynce do mielenia mięsa.Posolić i popieprzyć.Dodać jaja ,jak trzeba to też bułkę tartą.Wymieszać .Faszerować pierogi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kostki nadziane 176

lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny. 240 ml wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo kawałek kiełbasy 1-2 łyżeczki sosu cygańskiego Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z truskawkami 135

Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek) 15 g drożdży świeżych (u mnie 5 g instant) 30 g cukru 270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna) 100 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ok 300 g truskawek 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła(...)masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.  Pokroić na kawałki i zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną.  Włożyć w zagłębienie wyrośniętych bułek.  Posypać kruszonką.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut

Sto kolorów kuchni
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 117

Muffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki(...)serii z kuchennej półeczki, tam też znajdziecie przepis na ciasto.  Składniki:100g miękkiej margaryny225g cukru dramadera2 jajka150ml jogurtu naturalnego5 łyżek mleka1 łyżka sody oczyszczonej275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się standardowa :))100-200g czekolady lub groszków czekoladowych (ilość wedle uznania i tego co znajdziecie w szafce)300g śmietany

W kuchni wieczorem
Najprostszy: chlebek bananowy 147

Pisałam już o książce, którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter. Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 219

Dzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty. W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna babka waniliowa 105

zajmuje to 3 kwadranse. Babka majonezowa zawsze wychodzi. Waniliowa babka majonezowa z cukrem pudrem : składniki: 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g lub ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka pasty waniliowej lub kilka kropel zapachu waniliowego ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wielkanocna babka(...)wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak niżej (Też wyjdzie Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Waniliową babkę majonezową posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy polewą czekoladową. Polecam ten przepis na waniliową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa babka z orzechami na święta 154

Może będzie to babka dwukolorowa albo babka pasiasta ? Albo babką czekoladowa, którą nauczymy się przygotowywać dzisiaj z przepisem Agaty pod ręką. Czekoladowa babka z orzechami Składniki: niecała szklanka mąki pszennej (około 160 g) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 160 ml mleka lub jogurtu o temp. pokojowej 2 łyżki gorącej wody 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość ucieramy, tylko do momentu połączenia się składników (możemy również wymieszać wszystkie składniki łyżką), przelewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 38 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przepis

KulinarneImpresje.pl
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 151

okazji bezpieczna. A co najważniejsze, można je przygotować już dzień wcześniej! - z ostanie wtedy więcej czasu na " upiększenie się" przed Sylwestrową zabawą :) Należą do moich ulubionych słodkich bułek, a to ze względu na to, że nigdy się nie znudzą, bo wariantów nadzienia jest tu tyle, ile pola do popisu dla wyobraźni.  Prezentowałam je już na blogu w różnych konfiguracjach(...)wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty

Grunt to przepis!
Knedle z twarogiem 233

twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag twarogu półtłustego cukier puder do smaku ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy 1. Ziemniaki przepuścić(...)sklejać. Gotowe knedelki ułożyć na deseczce z mąką. 4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  Podawać np. z uprażoną na patelni bułką tarta i masełkiem

Kto ugości moich gości?
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 578

mną? Śmietankowe odrywane mini bułeczki.                   Składniki: ( forma 32 x 26 ) 2 szklanki mąki pszennej T 650 1 szklanka mąki pszennej chlebowej T- 750 2 żółtka 2 płaskie łyżki cukru pudru 70 g masła - stopić 1/2 szklanki śmietany 18 % 1/2 szklanki ciepłej wody 35 g świeżych drożdży 1/2 płaskiej łyżeczki soli olej(...)pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części po 37 g każda. Ważyłam kawałki aby bułki były równe ale nie jest to konieczne. Ręce zwilżyłam olejem i zaczęłam robić bułeczki. Z każdego kawałka uformowałam placek i potem zwinęłam w sakiewkę a potem w kulkę. Układałam kulki

Moje Małe Czarowanie
Odrywane drożdżówki z makiem 213

zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:)  Składniki:   375g mąki pszennej tortowej,  30g świeżych drożdży,  1/2 szklanki mleka,  50g cukru, jajko,  2 łyżeczki cukru waniliowego,  szczypta soli,  75g stopionego masła,  300g masy makowej (użyłam(...)makową, zostawiając z każdej strony po 1cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków. Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st. Przed podaniem polukrować. Źródło: Słodkie zapomnienie

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania