bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:453/587)

Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie 146

Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza chałka..wcześniej nigdy chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała

Moje domowe kucharzenie
Proste bułki pszenne 1467

Bardzo prosty przepis na pyszne domowe pszenne bułeczki i co najważniejsze bez konserwantów i ulepszaczy !:). Smakowały całej rodzinie, poproszono mnie o częstsze ich pieczenie. Zniknęły po jednym dniu :). Z tych proporcji wychodzi 8-9 bułeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mąki pszennej 130 ml ciepłego mleka 20 gram świeżych drożdży ok 130 ml wody 2 łyżki roztopionego masła(...)wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, następnie dzielimy na równe porcje. Z porcji ciasta formujemy kulki które układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu, bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min do wyrośnięcia, następnie w każdej z bułeczek za pomocą tępej strony noża na środku robimy wgłębienie prawie do spodu, gotowe bułeczki

Blog kulinarny S9.PL
Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 534

Pyszna tarta warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na tartę o średnicy 25 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 100 gr masła 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były(...)następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  3. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem żółtym i przyprawami. 4. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę ( foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą ) następnie nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stop. przez 8-10 minut. Jeśli zostanie nam ciasta wkładamy je w woreczku do zamrażalki. 4. Na lekko

Gotowanie...to proste !
Tarta z rabarbarem 102

mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka startego imbiru, 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy), 1 kg rabarbaru, 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy), 1 łyżka startego imbiru, 5 białek, 150 g cukru pudru, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię(...)przestygnie wymieszać z miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć

królestwo garów
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 145

Prosty i niezawodny przepis na delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne

cool and minty
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 81

tego na mące pełnoziarnistej poleca się na deser lub II śniadanie. Składniki na dużą keksówkę (10 porcji): 10 namoczonych wcześniej fig suszonych 2 banany 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 duża cukinia (około 350g) 1 szklanka migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 2 łyżki kakao(...)cytryny, kakao, szczyptę soli. Połączyć z mokrymi składnikami, dodać migdały i cukinię dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za suche dodawać stopniowo wodę z fig. Wylać do natłuszczonej blaszki oprószonej bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50-55 min (góra-dół) do suchego patyczka. 1 porcja zawiera ok.: 420 kcal 7,2 g białka

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 125

zrezygnujmy z serka mascarpone. Jest on bardzo kaloryczny (ok. 400KCL/100G), w tym aż 40% stanowią tłuszcze. Marchewkowe babeczki z serkiem mascarpone Składniki (na 12 muffinek): 2/3 szklanki mąki pszennej (110 g) niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przypraw korzennych (można pominąć) 1/3 szklanki oleju(...)ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy

KulinarneImpresje.pl
Domowe jagodzianki 2 126

Dziś rano obudziła mnie myśl – lato, więc czas na domowe jagodzianki Korzystając z chłodniejszego tygodnia, postanowiłam spędzić dzisiejsze popołudnie na pieczeniu. Po drodze z pracy

365 dni dookoła kuchni
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 198

mąki - może być zwykła pszenna, ja użyłam mojej mieszanki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody truskawki Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy(...)maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ja użyłam dużej tortownicy. Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni blachy przy czym nie trzeba być super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę

Ze smakiem bez glutenu
Babka czekoladowo-orzechowa 129

Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 23 cm)   Ciasto: 220 g masła 100 g mlecznej czekolady 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 160 g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych)   Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 30 g masła 1-2 łyżki mleka   Dodatkowo: posiekane(...)zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie bardzo delikatnie wmieszać je do czekoladowego ciasta.   Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem o górnej średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Warto jednak

Nastoletnie Wypiekanie
Hot Cross Buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem 137

łyżka oleju 100 g rodzynek 50 g startej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 300 ml mleka 50 g stopionego i przestudzonego masła   Na krzyż: 75 g mąki pszennej 50 g wody 1 łyżka oleju   Glazura: kilka łyżek konfitury morelowej     Przygotowanie:   Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem pudrem i solą (ze świeżymi najpierw(...)masę na krzyż: Mąkę wymieszać z wodą i olejem- masa powinna być gęsta, by dała się wyciskać, ale nie może być zbyt rzadka, bo będzie się rozlewać na bułkach.   Masę przełożyć do foliowego woreczka z odciętym rogiem lub do szprycy cukierniczej i wyciskać na wyrośnięte bułeczki- najpierw poziomo, później pionowo tworząc krzyż.   Bułeczki piec w 200 st.C

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka orzechowa najlepsza 114

Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pół szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka(...)grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać

Kubki smaku
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 171

najsmaczniejsze pierogi pod "niebem".! Takie pierogi są najlepsze !.W grudniu robię je dosłownie hurtowo , mrożę , a potem jem i jem.Pycha!!!!!.Zapraszam. Przepis na ciasto Magdy Gesler!. 500 g.mąki pszennej 125 ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól  i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części.Dwie części przykryć(...)gorące masło , dodać grzybki i smażyć do miękkości.Ostudzić.Zmielić grzyby wraz z kapustą w maszynce do mielenia mięsa.Posolić i popieprzyć.Dodać jaja ,jak trzeba to też bułkę tartą.Wymieszać .Faszerować pierogi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kostki nadziane 180

lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny. 240 ml wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo kawałek kiełbasy 1-2 łyżeczki sosu cygańskiego Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić

Moje domowe kucharzenie