bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:462/587)

Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 134

było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku(...)się jednak, że jest ona kosmpolitką. Składniki 30g świeżych drożdży 220ml ciepłej wody 1 czubata łyżka drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać

W kuchni wieczorem
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 147

Po dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie

Ze smakiem i z pasją
Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem 80

Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem to doskonały pomysł na święto pączka czyli tłusty czwartek. W oryginale pączki były bez nadzienia i kwadratowe. Postanowiłam nadać im kształt tradycyjny

gotuj ze mną
Cebularze 107

Cebularze to wypiek, do którego przymierzałam się już od długiego czasu. Zawsze jednak znajdowałam jakąś wymówkę, aby odłożyć je na później. Wydawało mi się, że są

365 dni dookoła kuchni
MAŚLANE BUŁECZKI Z SEZAMEM 166

rumianą chrupiącą skórką jest dla mnie istnym rarytasem. Może dlatego, że nie lubię mocno słodkich wypieków,  tak uwielbiam  te małe, lekko słodkie kuleczki?😉❤ Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki mleka 2 żółtka + 1 całe jajko 70 g roztopionego masła szczypta soli Do posypania: sezam lub mak Wykonanie(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać sezamem lub makiem Piec w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 1503

Dzisiaj odnawiam przepis, który znalazł się na blogu 3 lata temu i był jednym z pierwszych przepisów, które pojawiły się na stronie. Od tamtego czasu wiele

Czerwona Porzeczka
BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM 240

Delikatne i lekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet

cool and minty
szalotka z bazą 134

Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta(...)składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki. Plastry jabłek skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić dno wychłodzonym ciastem i podpiec. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka na tzw. zakładkę. Jabłka posypać cynamonem. Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet

Gotowanie-uk
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38499

Słodka dobroć śliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej bułce Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki(...)robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się za rzadka 2 łyżki oliwy - taki mój dodatek :) szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych

Grunt to przepis!
Ciabatta 133

przepisu piecze ciabattę. Potem zamieszczamy zdjęcia na wspólnym forum i się nimi podniecamy. Tak, zamiast jak każdy zdrowy normalny facet podniecać się panienkami w Playboyu to ja się zdjęciami bułek będę podniecał. Ale bo wiecie jak to jest. Gołą babę to ja codziennie widuję, a ciabatty już dawno nie widziałem ;) Więc właśnie ciabatty nas bardzo ucieszyły, bo oboje z Madzią(...)chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie poprawki ;) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej typ 450 175 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 225 g mąki pszennej tortowej typ 450 225 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 136

Kolejne Wypiekanie na śniadanie , kolejny miły weekend. Jeden weekend przerwy był, bo święta, ale nasz cykl wraca z kolejnym przepisem. Tym razem wzięliśmy na warsztat toskański

Marder&Marder Manufacture
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 114

Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 12 sztuk Składniki: 100 g masła 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 500 g pszennej mąki Nadzienie 150 g marcepanu 2 łyżki śmietanki 2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 1 jajko do posmarowania Dodatkowo ½ l śmietanki, 36% cukier puder do posypania   Podgrzej mleko do 37ºC(...)grubości 3 cm. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź

codojedzenia
Ciasto z mandarynek. Ciasto mandarynkowe 106

widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto mandarynkowe jest pulchne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu pyszne! To ciasto idealnie nadaje się na Święta(...)usuwamy pestki jeśli są, a następnie przekładamy do malaksera i miksujemy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Przygotowujemy formę o średnicy ok. 24cm, smarujemy ją tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zmiksowanych mandarynek dodajemy jajka i oba cukry, miksujemy na gładko, dokładamy pozostałe składniki do malaksera i dokładnie mieszamy. Przekładamy (najlepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajecznica z cebulką i pieczarkami 180

się o tę pyszną jajecznicę. Poza tym można wykorzystać go także do przygotowania zapiekanek. Wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość pieczarek i cebuli, a całość doprawić chilli i ziołami. Nałożyć na bułki, posypać je mozzarellą i wstawić na 7 minut do rozgrzanego do 200 ºC - et voila! Aksamitna jajecznica: 6 jajek (porcja dla 2 osób) ok. 2 łyżki mleka (można użyć też(...)Wasza jajecznica była jeszcze lepsza, a nie martwicie się dodatkowymi kaloriami, dodajcie dodatkową łyżkę masła przed wlaniem masy jajecznej na patelnię.   My jadamy tę jajecznicę ze świeżym pszennym pieczywem i miętową herbatą - śniadanie idealne. Mniam

Cooking Monster
Ciasto z advokatem i krówkami 167

tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 20 dkg masła lub margaryny 28 dkg mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej) 18 dkg cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli Mąkę (260g) wymieszać(...)ciastem ].  Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki i reszta ciasta ] z kominem o średnicy 22cm [ u mnie tortownica bez kominka] posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.  Po wyjęciu z piekarnika babkę

Moje domowe kucharzenie