bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:462/587)

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 165

bezwarunkową.  A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne.  Polecam gorąco!  👌 Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek masa makowa(...)zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! 157

DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozprowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i układamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy

SMYKWKUCHNI
Bagietki pszenne 202

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden

Marder&Marder Manufacture
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 213

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek

Grunt to przepis!
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 209

tylko dla Piotra, zje ich kilka do kawy, a nie będzie objadał się bez umiaru Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½  szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼  szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼  szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy smarować foremek tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą, gdyż same wyskakują z foremek. Robimy to ostrożnie, gdyż są bardzo kruche. Jabłeczniki posypujemy cukrem pudrem. The post Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 201

najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek(...)miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm - na blacie łyżką rozporowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami - blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i ukłądamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy

SMYKWKUCHNI
Ciastka owsiane z czekoladą 104

Czas czytania: 2 min Ferie to aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii . Mam coś takiego dla was – ciastka owsiane

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z serem i kruszonką. 106

połączenie drożdżowego z serem. Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek. Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe, a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g. drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 żółtko szczypta soli Ser: 300 g. twarogu 2,5 łyżki cukru 2 łyżki budyniu(...)bułeczki, nałożyć ser. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Bułeczki podrosną w czasie nagrzewania  piekarnika. Przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć wszystkie składniki i rozetrzeć palcami. Gotową kruszonką posypać wierzch bułek. Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z serem i owocami 105

wykorzystać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki, jagody lub jeżyny. Pięknie się prezentują i szybko znikają . Zachęcam do wypieków . Drożdżówki z serem i owocami Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych ((1 opakowanie)) 1 jajko 30 g cukru ((ja użyłam erytrytolu)) 125 ml mleka ((1/2 szklanki)) 50 g masła Masa serowa 250 g twarogu chudego(...)ciasto na 6 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek przygotowaną masę serową, połóż kilka jeżyn i posyp kruszonką. Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 min. w temperaturze 180 stopni

Przepisy na widelcu
Tarta z jagodami 174

żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Tarta z jagodami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego cukru szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 1/2 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki 4 łyżki stopionego masła(...)odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.  Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 142

Niepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3

Kucharzyca
Buchty z powidłami 161

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Tureckie bajgle czyli simit 173

Wróciliśmy niedawno ze Stambułu. Jedzenie fenomenalne, chciałoby się chociaż w małym stopniu odtworzyć tamtejsze smaki. Wpadł mi w oko przepis ze strony Moje Wypieki na

Stare Gary
Drożdżowo makowe ze śliwką 141

greckiego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka 1 łyżka masła śliwki: 40 dkg śliwek węgierek 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki smalcu 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)układam śliwki, przykrywam go trzecim paskiem i znowu śliwki, na to czwarty pasek i śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski przekładam masło, smalec i mąkę, zagniatam palcami, na końcu dodaję cukier i już tylko łączę. Na ciasto wykładam kruszonkę. Wstawiam

wesoła kuchnia