bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:468/587)

Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 278

pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje //   Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 2 – 3 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka wybranego alkoholu(...)trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj je wcześniej z łyżką mąki lub bułki tartej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz

Via Gusto
Tort czekoladowy z mascarpone i malinami 238

przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe:  150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g śmietany 18% 3 łyżki mleka 50 g ciemnego kakao 60 ml mocnej kawy 5 jajek(...)dodać rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować. Następnie dodać zawartość 2. miski. Również zmiksować. Na koniec wsypać zawartość 1. miski i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Tortownicę dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni C przez ok 30-35 minut (aż do suchego patyczka). Następnie powoli ciasto ostudzić.    Schłodzoną kremówkę ubić

Simply Food
Idealnie chrupiące krokiety z pieczarkami oraz serem 174

ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiącej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki.  Składniki:  CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz  DODATKOWO(...)środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami

Gotuj z Mąką
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 190

zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :)  Musicie koniecznie wypróbować przepis! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną) 200 g masła 100 cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć(...)włoskich W misce rozetrzeć masło z mąką, cukrem i drobno posiekanymi orzechami do czasu powstania kruszonki. Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach  20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 10 minut. Na podpieczonym spodzie wyłożyć równomiernie jabłka, następnie przykryć warstwą budyniu i posypać

Kuchnia Ellie
Knedle ze śliwkami. 117

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania) ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe

Kuchnia Beaty
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 333

jajka zdecydowanie łatwiej się ubijają, zostają też dużo bardziej stabilne i ubijają się, dając większą objętość masy niż jaja wyjęte prosto z lodówki. Mąka Biszkopt lubi delikatne mąki. Mąka pszenna tortowa, z oznaczeniem na opakowaniu ‘typ 450’ to ta, której szukacie. Jest bardzo jasna, ma niską zawartość popiołu (czyli składników mineralnych pozostałych po spaleniu próbki mąki w piecu o temperaturze(...)jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest to konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt po przelaniu do formy i wstawieniu do piekarnika wspina się i rośnie, przylegając do ścianek formy. Jeśli

Karo in the Kitchen
POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ 131

Dobrze wszyscy wiedzą, że jestem ogromną, ale o ogromna miłośniczką wszystkich, drożdżowych wypieków. Nie tylko tych na słodko, ale tych na słono, czy wytrawnie również! Dziś

Ostra na Słodko
Słodka bułka śniadaniowa, chałka 77

Czasem idealnie będzie witać tak dzień, a czasem dobrze zjeść podwieczorek w jej towarzystwie... Królowa śniadań - chałka. Składniki na 1 sztukę: - 40 dag mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 2 dag świeżych drożdży - 1 jajko, lekko roztrzepane - 5 dag masła lub oleju kokosowego - 2/3 szklanki mleka - 10 dag cukru  Do posmarowania: - 1 jajko - sezam do posypania 1. Przesiać mąkę(...)ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Jajko roztrzepać i posmarować nim obficie wyrośniętą bułkę, można również posypać sezamem. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce. W sklepie  www.Skworcu.com.pl  z pewnością znajdziecie duży wybór herbat do porannego śniadania

Apetyczna babeczka
Bułeczki drożdżowe na słodko 375

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam  SKŁADNIKI  1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako(...)urywamy kawałek ciasta, robimy  mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy. Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min.   Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką

W kuchennym oknie Ewy
Wiosenne pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną. 181

suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu czarnego mielonego ewentualnie sól do smaku Dodatkowo: 5 jajek szczypiorek według uznania rzeżucha według uznania 1 łyżeczka masła lub margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pizzerin ze szpinakiem: 1. Ciasto: Drożdże wraz z cukrem dajemy do ciepłego mleka i mieszamy widelcem aż się rozpuszczą. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy(...)dokładnie połączy się ze szpinakiem. Ewentualnie przyprawiamy do smaku solą. Farsz studzimy. 3. Formowanie pizzerin: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. każdą część formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy, rozwałkujemy na placek, formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie. 4. Pieczenie: Blaszki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną, układamy drożdżowe pizzeriny, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną i od razu pieczemy

Izabelawkuchni
Bułki z dyni, z dynią, puree z dyni 170

Moje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do

CookYourself
Cytrynowiec 159

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową

cucinare
Bułki z dyni, z dynią, puree z dyni 151

Moje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do

CookYourself
Sernik krakowski 342

pomysłów na sprawdzone serniki to zapraszam po więcej inspiracji pod tym linkiem – serniki. Sernik krakowski /blaszka 20×30 cm inspiracja Kwestia smaku Ciasto kruche 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 zółtka 170 g masła 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Masa serowa 1 kg tłustego zmielonego twarogu(...)masłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 porcji ciasta wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia i ponakłuwać widelcem, a z reszty uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód z ciasta

Pieguskowa Kuchnia
Dwukolorowe bajgle 142

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem

greenscarf
Cytrynowiec 581

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową

cucinare
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 213

Zatęskniłam za wspólnie celebrowanymi śniadaniami. Ostatnio nie składało nam się, nie udawało razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka cytrynowa 189

Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy surowe ciasto, należy ją uprzednio dobrze wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania