bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:468/587)

Bułeczki z twarogiem i mascarpone 129

Pyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru(...)grubość około 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto pokroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry.  Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec

Moje domowe kucharzenie
Szybkie bułeczki z musztardą 244

Aromatyczne musztardą i pachnące ziołami - idealne na śniadanie :) Za oknem buro, ponuro i deszczowo. Gdzie to lato, ja się pytam??? Pogoda wyjątkowo nie nastraja do spacerów

Grunt to przepis!
Flaczki wieprzowe na rosole 278

słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić wyczyszczone i obgotowane, ja najbardziej lubię cielęce i wieprzowe. Jeśli są w jednym płacie, pokroić je w paseczki. Flaczki wypłukać, zalać wodą i obgotować(...)ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki? a jeśli nie to dlaczego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki cynamonowe z patelni 267

Lubicie ciasto drożdżowe, ale przeraża Was czas jego przygotowania i pieczenia? Musicie zostać, dziś przepis dla Was Bułeczki drożdżowe z patelni to obowiązkowy przepis dla każdego

365 dni dookoła kuchni
Proziaki 174

Tak mnie kiedyś naszło na wspomniane w tytule proziaki, że skorzystałam z obecności u Rodziców i poprosiłam Mamę o "naukę". Nigdy sama ich nie robiłam, zawsze

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 159

się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta(...)rozciągać ciasta. Zawijamy ciasto od dłuższego boku. Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów. Tak pocięte kawałki rozkładamy na natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blasze do pieczenia. Kawałki ciasta przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosły rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (w przypadku termoobiegu

Kuchenne Wariacje
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 185

Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)suchych składników razem z marchewką, pokrojoną pomarańczą, skórką z pomarańczy i posiekanymi migdałami, wymieszać. Formę (użyłam okrągłej o śr. 23 cm) posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało.  Piec

SzczyptaSmaQ
Marmurkowa babka z truskawkami 185

drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 10 truskawek Do miski przekładam drożdże, dodaję mleka letniego kilka łyżek, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce(...)pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i nie przykleiło się do formy. Formę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą, i układam roladę sklejonym do góry. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję

wesoła kuchnia
Makowiec na kruchym spodzie 150

cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem

Różne smaki w kuchni
Kotlet w panierce z amarantusa 278

Niby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało być tradycyjnie, wyszło niecodziennie. Efekt mnie zaskoczył i myślę, że Wam też się spodoba. Co lubię w tej panierce (bo cały sekret tkwi właśnie w niej): pasuje do każdego rodzaju kotleta: schabowego, z piersi(...)lnianym, a do smażenia użyj oleju kokosowego rafinowanego, który nie ma zapachu, a wysoka temperatura dymienia sprawia, że się nie przypala). - osoby z nietolerancją glutenu: mąka nie musi być pszenna, sprawdzi się tu każdy rodzaj mąki i pamiętaj, że amarantus nie zawiera glutenu - tłuszcz do smażenia dobierz odpowiednio do rodzaju kotleta. Tradycyjnie do schabowego powinno użyć się smalcu, ja wolę

Ale Proste
Makowiec na kruchym spodzie 408

cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem

Słodkości i nie tylko
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 188

wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety z kapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera(...)krokiety zawsze naleśniki smażymy z jednej strony mocniej.  Naleśniki faszerujemy pamiętając, że jaśniejsza strona ma być na zewnątrz. Zwijamy jak klasyczne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na patelnię lekko zwilżoną oliwą i opiekamy z każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy

vegetanie
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 191

Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek szczypiorku;Sól;Pieprz.Farsz:1 średnia cukinia;1 średnia cebula;1/2 czerwonej papryki(...)kostkę.Na rogrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 168

Mięciutkie, pachnące, przepyszne! Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam

Grunt to przepis!
FANTAZJA ŚLIWKOWA 136

ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną  z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodajemy roztopioną i schłodzoną(...)składniki jednocześnie i ubijam pianę. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby beza mi nie wyszła.  Przełożenie: Na spód tortownicy o średnicy 28 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach większą część ciasta jasnego, następnie dłonią lekko ciasto docisnąć/oklepać, aby ładnie się skleiło dzięki temu masa śliwkowa nie rozleje się

Ciastka - domowe słodkości