bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:474/587)

Portugalia do zjedzenia - Bartek Kieżun - recenzja książki a także przepis na portugalski chleb kukurydziany. 158

Dziś chcę Was zabrać do Portugalii! A to wszystko za sprawą najnowszej książki Bartka Kieżuna. To książka kucharska połączona z przewodnikiem właśnie po Portugalii. Piękne zdjęcia

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 141

Mięciutkie, słodkie, pachnące cynamonem bułeczki drożdżowe :) Kto by się nie skusił na taką?  Składniki:  - 250 g mąki pszennej, - 1/4 szklanki cukru, - 1/4 szklanki oleju, - 4 g suszonych drożdży (świeżych 25 g), - 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać(...)pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując je z wierzchu cynamonem. Jeśli się zgniotły to trzeba je delikatnie rozciągnąć. Pieczemy przez ok 15-20 minut do zbrązowienia bułek. Odstawiamy do ostygnięcia

Co na wege obiad?
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 189

herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drozdzowe buleczki 174

maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 2 duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu(...)dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania

w mojej kuchni
BATBOUT – MAROKAŃSKI CHLEB Z PATELNI / KUCHNIA MAROKAŃSKA 151

Seria marokańskich przepisów trwa w najlepsze ( choć od mojego powrotu z Marrakeszu minęły już 3 miesiące! ). Dziś zapraszam Was na tradycyjny, marokański chlebek z patelni –

Ostra na Słodko
Fasola z klopsikami 143

łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego 2,5 łyżeczki soli mąka pszenna do obtoczenia klopsików 2 - 3 łyżki oleju do smażenia Fasola: 500 g białej fasoli Jaś karłowy 3 marchewki pietruszka mały korzeń selera 3 średniej wielkości ziemniaki 200 g boczku(...)czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane.  Klopsiki: Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.  Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę

Kuchcik gotuje
Bułki grahamki 135

No i proszę, na mojego blogowego maila dostałem przepis razem ze zdjęciem od Grażyny. Fantastycznie się stało. I to z kilku powodów. Otóż skoro Grażyna przepis

Marder&Marder Manufacture
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 221

mąki pszennej  1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej 20 g cukru ok. 200 g mąki pszennej (dałam ok. 230 g, bo ciasto było trochę za rzadkie do formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Trójkąty z nadzieniem serowym lub innym słodkim smarujemy z wierzchu masłem, te z masłem lub nadzieniem wytrawnym możemy posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami. Następnie bułki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość

Kuchnia Prezydentowej
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 161

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą  również

Słodkie okruszki
O Smokach i Kardamonowe buleczki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym czyli Niedzielne Sniadanie odc.97 203

Bardzo lubię weekendy. Co tydzień czekam na piątek a potem sobotnio-niedzielne lenistwo w gronie moich najbliższych.  Nie przeszkadza mi konieczność sprzątania czy gotowania. Mój

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 537

Drożdżowe ciasto maślane i domowy dżem z czarnej porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się

Grunt to przepis!
Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 151

natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na chleb mocno ziołowy. Wzorowałam się przepisem z Magazynu Kuchnia , modyfikując dodatki pod swój smak. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):  400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych   250ml mleka   30g świeżych drożdży   1 łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli - czubata   50g masła - rozpuścić(...)ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Kiedy 14 to za mało. Krótka historia pewnych bułeczek. 167

Czekaliśmy na nie prawie 3 godziny. Miało być 12, było 14. Zniknęły po niecałej godzinie. Garść okruchów i cudowny aromat  to jedyne co po nich

KUCHARNIA
Flaczki cielęce po zamojsku 123

cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej mielonej(...)pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały. Wyłączyłem ogień, dodałem 2 czubate łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Podałem z bułką

R'n'G Kitchen