bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:474/587)

Zakwas pszenny na chleb i bułki 97

Przepis na zakwas opracowałam specjalnie z mąki tortowej, ponieważ z takiej ponoć nikt zakwasu nie robi. Mi się udało i powiem Wam, że upieczone chlebki są

Bułka z Chlebem
Pizzerinki 182

Puszyste, malutkie i domowe pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, kukurydzą, szynką, brokułem i oczywiście mozzarellą. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe króliczki z czekoladą 136

Mięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :) Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką. 145

Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z

Izabelawkuchni
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem. 144

Witam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy(...)ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 małe płaskie łyżeczki soli 10 dag koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 200 ml ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego pomidorowego chlebka: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby

Izabelawkuchni
SERNIK MANDARYNKOWY 126

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 500 g sera białego 3żółtka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 75 g kaszy manny błyskawicznej o smaku jabłkowym sok i skórka(...)jednolitą masę. Następnie dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać.  Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wyłożyć pól masy serowej i równo rozprowadzić

Ciastka - domowe słodkości
O bułkach, które stały się chlebem 161

wnioski są następujące - z ciasta na bułki wychodzi bardzo smaczny chleb.Zaczęło się od mojej ukochanej ostatnio Brød: 100 lækre opskrifter, w której tym razem znalazłam przepis na bułki marchewkowe. Już dwa rodzaje są na blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera mąkę pełnoziarnistą, co oznacza, że jest nieco(...)wiem, kiedy; cudem tylko udało mi się uratować kawałek na kanapki do szkoły. Spróbujcie sami.Chleb marchewkowy z mąką pełnoziarnistąSkładniki:(na keksówkę 23x11 cm)250 g mąki pszennej250 g mąki pszennej pełnoziarnistej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniej wody2 łyżki oliwy200 g marchwidodatkowo:2 łyżki wodyMąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marchewkowe drożdżówki z truskawkami. 169

razem padło na takie z domieszką marchewki. Wyszły pyszne, miękkie i żółciutkie. A dodatkowo wyczyściłam zamrażarkę  z mrożonych truskawek. Zatem zapraszam.  Składniki na ciasto; 3 szkl. maki pszennej 100 ml letniego mleka 7 g drożdży instant 4 łyżki cukru trzcinowego   Skworcu szczypta soli 1 szklanka purre z marchewki 100 ml płynnego masła   Przygotowanie; 50 dag marchewki obieramy(...)środku stawiamy szklankę dnem, dociskamy, robiąc wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy 2-3 łyżki powideł truskawkowych. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie brzegi bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 min w tepm.170-180C. Do zarumienienia. Ciasto jest pięknie żółciutkie a marchewka wcale nie jest wyczuwalna. Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem

Radość kipiąca uśmiechem.
Hot dog w cieście drożdżowym 231

Kurcze, wiecie co? Gdybym wiedziała, że takie mi dobre te hot dogi wyjdą, to zrobiłabym z potrójnej porcji, a tak to było ich tylko 12, przy

Kuchnia w czekoladzie
Chlebki do koszyczka. 166

     Nie było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na

Rozpustne gotowanie
Tang Zhong (Water Roux) 167

Co to jest Tang Zhong? Czasem nazywany water roux, lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua. Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi

Grahamka, weka i kajzerka
Kluseczki z kaszy jaglanej 144

się później przysmażyły. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)  SKŁADNIKI: 1 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1/2 łyżeczki soli 200 g twarogu 1 jajko 1 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej szczypta soli 1. Kaszę wsypać na sitko i płukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przezroczysta. Zagotować w garnku wodę (na oko, żeby przykryła kaszę), wsypać(...)Można zamiast kuleczek zrobić wałeczek i kroić jak kopytka. 4. Kluseczki wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 1 minutę od wypłynięcia.  Podawać np. z masłem i bułką tartą lub dowolnym sosem. Inspiracja: Olga Smile

Kto ugości moich gości?
KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 220

wiedziałam, że moje kluseczki serowe to to samo co kluski leniwe... teraz już wiem. Długi czas ich u nas nie było, dzisiaj powracają w trochę zdrowszej wersji, zamiast mąki pszennej dałam mąkę orkiszową i trochę ziemniaczanej (by były bardziej "gumowe"), można pominąć mąkę ziemniaczaną i dodać więcej orkiszowej. Wyszły bardzo delikatne i przepyszne. Warto zatrudnić do pomocy dzieci, moja Córcia(...)nasi mali pomocnicy. ;-) Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię (ok.5). Moje były polane tylko stopionym masłem ale można również podawać ze stopionym masłem z bułką tartą ; z kwaśną śmietaną lub posypane ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe