bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:474/587)

PODKARPACKIE PROZIAKI Z SAŁATKĄ KRABOWĄ – zastosowanie OLEJU HEPA DR GAJA 189

W swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami świata i czerpać z nich pomysły zarówno na potrawy, jak i wykorzystanie poszczególnych produktów. Dziś kuchnię polską połączę z

Ostra na Słodko
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 217

Marcowa pogoda powoli zaczynać zbierać żniwo. Niby ładnie, słonecznie, a jak człowiek wyjdzie na dwór, to go przeszywa lodowaty wiatr. Z jednej strony słonko bardzo przyjemnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 198

Tak, wiem - w tym, co wczoraj napisałam, ciężko się połapać. Wszystko dlatego, że bałam się zapeszyć, a z drugiej strony roznosiły mnie emocje - ciężko mi było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 203

Niedziela. Wstałam o zawstydzająco późnej godzinie (choć należy wziąć poprawkę na fakt, że co drugi weekend budzik wyrywa mnie z łóżka o wpół do pierwszej w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 164

Nie gram w gry na komputerze. No, dobrze... Od czasu do czasu ułożę pasjansa albo skasuję górkę klocków w mahjongu. I to wszystko.Gry jakoś nigdy nie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Julemarked i bułeczki - serce 228

W niedzielę wybraliśmy się na pierwszy w tym roku świąteczny jarmark - Julemarked . Już od momentu przeprowadzki się na niego cieszyłam - historie na temat obchodzenia Świąt w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak przechowywać pieczywo? 173

Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak

Marder&Marder Manufacture
Jak pachnie wolny poniedziałek? 225

Niewątpliwą zaletą pracy w weekend jest dzień lub dwa wolne w ciągu tygodnia. I gdy wszyscy muszą wstać wcześnie, ja mogę wylegiwać się w łóżku tak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem 218

Imiona ... Dziwna jest z nimi sprawa. Kiedy kogoś poznajemy, pierwszą rzeczą, którą na temat tej osoby słyszymy, jest jej imię. Czasem utrwala nam się od razu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 232

Do Wigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki dynie 264

Dynia to chyba moja największa jesienna słabość. Nie umiem i nie chcę się jej opierać. Pamiętam, że gdy byłam mała, Babcia przygotowywała marynowaną dynię w occie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 176

zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Z tym, że wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Całe(...)groszku zielonego 1,65 zł Puszka kukurydzy 2,5 zł Passata pomidorowa 4 zł 2 szklanki kaszy gryczanej 3 zł 1/2 opakowania makaronu spaghetti 3 zł 800 g mąki pszennej 3 zł 2 opakowania drożdży instant 2 zł Nabiał/jajka 3 jajka 3 zł 1/2 parmezanu 8 zł 6 łyżek cukru 1 zł Przyprawy/dodatki Suszony tymianek Kumin Curry Kolendra mielona

Niedzielny kucharz
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 240

Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar 💓. Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam

Kulinarne przygody Gatity
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 195

Jeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy

Weekendy w domu i ogrodzie
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 167

możemy spotkać świeże jak i drożdże suszone w proszku. Jedne i drugie spełniają swoje zadania. Oba rodzaje można stosować do wszystkich rodzajów ciast zarówno tych serwowanych na słodko (chałek, bułek, rogalików, drożdżówek) jak i na słono (np. pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu lepszy bardziej intensywny aromat(...)rozczynu nie musimy dodawać cukru, lecz pomaga on lepiej i szybciej drożdżom rosnąć. Przykład. Składniki: 400 ml mleka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek mąki pszennej Mleko lekko pogrzać. Drożdże pokruszyć i zalać lekko ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i wymieszać na gładką masę rozcierając grudki tylną stroną łyżki o ścianki miski. Konsystencję przypomina gęstą śmietanę. Rozczyn

Ciastka - domowe słodkości