Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady i moreli. Składniki: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych moreli Przygotowanie: Morele - suszone morele przed spożyciem warto(...)pokrojone morele i posiekaną gorzka czekoladę - delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 30- 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu babkę oprószyć cukrem pudrem
Ciastka - domowe słodkościkilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych na które(...)łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Głąb (czyli środek) z kapusty lekko ścinamy
Kolizje Smakówżadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko(...)woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Posypujemy według uznania: makiem, sezamem, czarnuszką itp. Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu podajemy
Smaki Na Talerzunasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku. Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek): 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka lub 4 małe (około(...)ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po czym upiec w temp. 200 C około 30 minut. Smacznego
greenscarfukrytego pod chrupiącą panierką. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą(...)Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe
Rozpustne gotowanieMcDonald's - S kładniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody(...)miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo
Słodka StronaDrożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :))Składniki:0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła0.5 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaskórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawinyWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy(...)wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st
Walijskie PichceniePrzepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja CIASTO
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis idealny. Gdy raz spróbujecie tych bułeczek, nie będziecie chcieli kupować tych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep
MojaQchnia.plWyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę
Dzieje kuchennej WiewióryNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieBabka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne Składniki: Ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego(...)części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła łyżką na środku wylanego do blaszki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną
Podróż w kulinaria0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 – 4 łyżek zimnej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g szpinaku 1 łyżka oleju 3 jajka gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku(...)ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około
Ciastka - domowe słodkościszklanki cukru pudru 150 g masła 1 jajko Nadzienie wiśniowe: 60 - 70 dag wiśni 3 łyżki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Ciasto biszkoptowe: 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek cukru kryształ Dodatkowo: ok. 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Ja zrobiłam to dzień wcześniej by owoce puściły nieco(...)ostudzić. Ciasto biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ułożenie Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta kruchego rozwałkować na spód tortownicy, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na pasy ok. 3 cm szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto kruche wyłożyć lekko ostudzone
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 3 jajka 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego Przygotowanie: Ser biały skręcić(...)pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić
Ciastka - domowe słodkości