bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:465/587)

Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 185

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i

Kuchnia w czekoladzie
Lussekatter 172

Lussekatter, czyli koty Łucji, to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki bez zawijania 840

Uwielbiam wszelkie gołąbki , a w szczególności te tradycyjne z ryżem lub bułką tartą. Ważne, aby były domowe! Pamiętam jak kiedyś moja mama zawsze jednocześnie gotowała kilka rodzai gołąbków, ponieważ każdy z domowników miał swoje ulubione. Ja natomiast ze względu na niewielką rodzinę najczęściej przyrządzam gołąbki bez zawijania . Może ich przygotowanie jest krótsze, bo nie trzeba odparzać kapusty to też zajmuje(...)garnka.)  Gołąbki bez zawijania - dodatkowe informacje: (*) Zamiast dodawania koncentratu można przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki masła/oleju i energicznie mieszając wsypać 1-2 łyżki mąki pszennej. Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę wymieszać z odrobiną wody, w której gotowały się gołąbki oraz delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia. W przepisie użyłam przypraw

Di gotuje
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 137

prostu w dłoń z kromką domowego chleba. Polecam! Bułeczki nadziewane kiełbasą i serem – pyszny przepis na domowe pieczywo w lekko odmienionej wersji Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek duża szczypta cukru szczypta(...)siebie, zlepiamy, tworząc w ten sposób bułeczki). Pamiętajcie, by układać bułeczki zlepieniem do dołu. Nasze bułeczki układamy zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas

Słodkie okruszki
"Jak dobrze wstać skoro świt" 146

Od jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb na zakwasie z orzechami 128

Chlebek bardzo pyszny, im starszy tym lepszy. Trzeba pieczenie zaplanować conajmniej na 3 dni przed, ze względu na zakwas. Zakwas możemy przechowywać w lodówce dłużej, więc

gotuj ze mną
Ślimaczki dyniowo-cynamonowe 172

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Zapiekany chleb 171

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji bez chleba lub bułek. Zapiekany chleb Jeśli znudziły się Wam standardowe kanapki na zimno warto sięgnąć po coś nowego. Może zapiekany chleb? Kształtem nie przypomina on kanapki ale kryje w środku wiele pyszności, które na kanapce możemy znaleźć. Ser jest oczywiście podstawowym składnikiem jakego użyłam do przygotowania zapiekanego chleba. Roztopiony i ciągnący się(...)piekranka nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Zapiekany chleb Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując chleb zapiekany z serem i szpinakiem. Zapiekany chleb Chleb jakiego użyłam był pszenny, okrągły w kształcie i miał średnicę 17-u centymetrów. Ja pokruszyłam piętkę mojego chleba bo chciałam aby kawałki dokładnie przywarły do sera. Im więcej dacie żółtego sera tym lepiej, zwłaszcza

mecooks
Kilimandżaro babci Basi 178

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 200

Jak minęły Wam Święta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka Kocie oczka – kuchnia podkarpacka 215

Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów. Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 sztuk (podwójnych, złożonych ciastek): 500 g mąki pszennej 300 g masła (w oryginale 400 g) 30 g świeżych drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka słoik marmolady lub powideł cukier puder do oprószenia Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie

Trzeci talerz
Fast food z patelni 195

Jak już nie raz Wam wspominałam, lubię fastfoody. Każdy jeden. Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki z pomidorami, oliwkami, bazylią i mozzarellą 125

Chyba zgodzicie się ze mną, że nie ma wspanialszego zapachu jak aromat świeżeo upieczonego pieczywa. Dlatego dziś postanowiłem samemu zatroszczyć się o bułeczki na kolację i

kulinarnyJa
MURZYNEK Z BAKALIAMI 106

kakaowe: murzynek bez miksera murzynek ciasto kakaowe z wanilią bez miksera ciasto kakaowe z sezamem łaciate ciasto kakaowe z morwą białą Murzynek z bakaliami Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 350 g maki pszennej 120 g masła 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych 2 jajka 250 ml mleka ¾ szklanki cukru (ok. 160 g) 2 łyżki cukru(...)krótko, tylko do połączenia. Wyłączam mikser. Wsypuję mieszankę keksową i mieszam już łyżką. Formę do babki z kominem (Ø 24 cm) smaruję niewielką ilością masła i wysypuję mąką (lub bułką tartą), wlewam ciasto, wyrównuję i upuszczam kilkakrotnie formę z wysokości około 3-5 cm na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie. Piekę w temp

Zasmakuj Kuchni
Saffransbullar z żurawiną, białą czekoladą i migdałami 216

Grudzień stoi już u drzwi i tylko czeka, żeby się rozgościć ze wszystkimi zapachami, świecidełkami i resztą menażerii. Na głównej ulicy mojego miasta rozwieszono już milion

Kuchnia w Słońcu Skąpana