bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:465/587)

Murzynek na Dzień Matki 104

cukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 5 żółtek (lub 2 całe jajka) 1 szklanka maślanki (lub mleka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół na pół proszek do pieczenia plus soda oczyszczona(...)mieszam rózgą suche składniki. W oddzielnej łączę mokre. Następnie dodaję mokre składniki do suchych, mieszam do połączenia. Dwie formy keksowe wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlewam ciasto, po równo na każdą keksówkę. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie keksówki z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika. Piekę

Zasmakuj Kuchni
DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 115

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki

Ostra na Słodko
Babeczki serowe z chleba tostowego 169

razy – najpierw wszystko na oko, później powoli, z ważeniem składników, by móc podzielić się z Wami przepisem. Składniki na sos beszamelowy: 1/3 kostki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz biały Składniki na 12 babeczek: 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 12 kromek chleba tostowego kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać(...)posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej). Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie. Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem blaszce do muffinek. Do każdej babeczki włóż farsz. Na wierzch wbij kawałek podgotowanego brokuła

Mojewlasne.pl
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 93

cholesterol. Składniki: Farsz kardamonowy: 100 g OPTIMA OMEGA 3 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 60 g cukru Ciasto: 530 g pszennej mąki 250 ml mleka 90 g cukru pół łyżeczki soli 100 g OPTIMA OMEGA 3 roztopionej 25 g drożdży świeżych 7 g kardamonu zmielonego dodatkowo: cukier kardamonowy Drożdże rozpuszczamy(...)minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze ok 5-8 minut. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę aby bułki nie przypaliły się

Kuchnia w oparach
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 124

kulturze zachodnioeuropejskiej. Także w polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki(...)mają słabszą kondycję. Zwykła-niezwykła kanapka upchnięta w kuchennym lamusie jest sto razy lepsza od wszystkich sztuczności, którymi opychają się nasze maluchy. Chlebek graham Składniki: 1 1/5 szklanki mąki pszennej (210 g) 1 1/5 szklanki mąki pszennej razowej (190 g) 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 1/4 szklanki oleju (55 g) drożdże instant (7g) lub 20g drożdży świeżych łyżka cukru

KulinarneImpresje.pl
Proziaki z domowym masłem pietruszkowo-czosnkowym 190

W prostocie siła…za każdym razem przyrządzając coś z najprostszych składników, utwierdzam się w tym przekonaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich produktów, by wyczarować sobie

Mienta blog
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2293

timer_metaslider_8795, 1) : metaslider_8795(window.jQuery); }; timer_metaslider_8795(); Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek(...)rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 148

bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek...  Ciasto:  350g mąki pszennej,  125ml mleka,  15 g świeżych drożdży,  żółtko,  3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła,  szczypta soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki(...)całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec około 18-22 minut w temp. 180st.     Źródło:  Smakołyki Bereniki

Z miłości do słodkości
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 133

jadłam.... Przekonajcie się Składniki na blaszkę (12 x 30 cm): 340 g miękkiego masła (lub margaryny) 250 g cukru (ok. 1 szklanka i ¼) 7 dużych jajek 410 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (niewoskowana) Składniki na lukier: ok. 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki soku z cytryny gorąca woda, około(...)dodałam do masy. Delikatnie wymieszałam, tylko do połączenia składników. Piekarnik ustawiłam na 180 °C termoobieg. Przygotowałam foremkę ( 12 x 30 cm ). Można posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy ciasto ładnie się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu

Kuchnia u Krysi
PUSZYSTA BABKA BIAŁKOWA 102

Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady i moreli. Składniki: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych moreli Przygotowanie: Morele - suszone morele przed spożyciem warto(...)pokrojone morele i posiekaną gorzka czekoladę - delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 30- 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu babkę oprószyć cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki z młodej kapusty 183

kilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych na które(...)łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Głąb (czyli środek) z kapusty lekko ścinamy

Kolizje Smaków
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe 808

żadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko(...)woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Posypujemy według uznania: makiem, sezamem, czarnuszką itp. Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu podajemy

Smaki Na Talerzu
Buły z jabłkami 102

nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku. Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek): 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka lub 4 małe (około(...)ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po czym upiec w temp. 200 C około 30 minut. Smacznego

greenscarf
Krokiety ruskie. 159

ukrytego pod chrupiącą panierką. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą(...)Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej      Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak  tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Domowy McRoyal jak z McDonald's 386

McDonald's - S kładniki: Bułeczki:   30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody(...)miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo

Słodka Strona
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 213

Drożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :))Składniki:0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła0.5 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaskórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawinyWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy(...)wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je  do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki.  Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st

Walijskie Pichcenie
Domowa pizza 269

Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja  CIASTO

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki śniadaniowe – idealne 86

Przepis idealny. Gdy raz spróbujecie tych bułeczek, nie będziecie chcieli kupować tych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep

MojaQchnia.pl
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 153

Wyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki kokosowe 175

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
,,Babka tulipan’’ 117

Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne Składniki: Ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego(...)części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła łyżką na środku wylanego do blaszki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną

Podróż w kulinaria
TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM 132

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 – 4 łyżek zimnej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g szpinaku 1 łyżka oleju 3 jajka gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku(...)ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO Z WIŚNIAMI OTULONE PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 245

szklanki cukru pudru 150 g masła 1 jajko Nadzienie wiśniowe: 60 - 70 dag wiśni 3 łyżki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Ciasto biszkoptowe: 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek cukru kryształ Dodatkowo: ok. 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Ja zrobiłam to dzień wcześniej by owoce puściły nieco(...)ostudzić. Ciasto biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ułożenie Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta kruchego rozwałkować na spód tortownicy, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na pasy ok. 3 cm szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto kruche wyłożyć lekko ostudzone

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 118

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao  0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 3 jajka 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego Przygotowanie: Ser biały skręcić(...)pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.  Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z bezą orzechową 182

Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm. Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 100 g masła; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka; 1 jajo; Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć(...)masę. Masę serową wylać na podpieczony spód. Składniki na bezę orzechową: 6 białek; szczypta soli; 150 g cukru kryształu; 150 g zmielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę

In my kitchen