kuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać. Składniki : 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 łyżeczka soli saszetka (7 g) drożdży suszonych ok. 300 ml ciepłej wody 250 g startej dyni papryczka chili (u mnie jalapeno) 2 łyżki oliwy u mnie jeszcze(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka". Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć. Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia. ------------- Podobne: Chleb toskański Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieCake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam(...)biszkoptu. 6. Wierzch i boki posmarować kremem 7. Na boki i wierzch układać truskawki w plasterkach. Schłodzić w lodówceod około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami Sernik truskawkowy bez pieczenia
KreatywnePinyChleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak
Mieszam w GarnkuRyśku 7 dni Gdy na blogu Moje wypieki zobaczyłam te drożdżówki od razu zapałałam do nich niesamowitą miłością - koniec tej miłości musiał być taki - nie inny
sierotka maRysia w kuchniśliwkami Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami: Zaczyn drożdżowy: 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 25 g świeżych drożdży 3-4 łyżki ciepłej wody Chleb: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej garść suszonych śliwek płaska łyżeczka soli łyżka miodu 250 ml ciepłej wody Jak zrobić pszenno-żytni chleb ze śliwkami? Do niedużej miseczki rozkrusz drożdże. Dodaj(...)zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Oprósz ręce mąką
okolicepalnika.pldodałam (dlatego jest przepis), ale często ciasto na chleb robię "na oko", z tego co się nawinie i to jest jeden z prostszych przykładów. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki chlebowej 1/2 szkl. otrębów żytnich 2 szkl. letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru(...)brytfannę, by góra nie zrumieniła się nadmiernie. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do przestudzenia. Zajrzyj też do etykiety PIECZYWO po inne przepisy na chleb i bułki z domowej piekarni :) A czy Ty pieczesz w domu chleb? Jak często? Podziel się ze mną swoim doświadczeniem i ciekawymi przepisami
Kolorowy Przepisownikcukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 5 żółtek (lub 2 całe jajka) 1 szklanka maślanki (lub mleka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół na pół proszek do pieczenia plus soda oczyszczona(...)mieszam rózgą suche składniki. W oddzielnej łączę mokre. Następnie dodaję mokre składniki do suchych, mieszam do połączenia. Dwie formy keksowe wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlewam ciasto, po równo na każdą keksówkę. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie keksówki z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika. Piekę
Zasmakuj KuchniKiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki
Ostra na Słodkorazy – najpierw wszystko na oko, później powoli, z ważeniem składników, by móc podzielić się z Wami przepisem. Składniki na sos beszamelowy: 1/3 kostki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz biały Składniki na 12 babeczek: 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 12 kromek chleba tostowego kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać(...)posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej). Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie. Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem blaszce do muffinek. Do każdej babeczki włóż farsz. Na wierzch wbij kawałek podgotowanego brokuła
Mojewlasne.plcholesterol. Składniki: Farsz kardamonowy: 100 g OPTIMA OMEGA 3 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 60 g cukru Ciasto: 530 g pszennej mąki 250 ml mleka 90 g cukru pół łyżeczki soli 100 g OPTIMA OMEGA 3 roztopionej 25 g drożdży świeżych 7 g kardamonu zmielonego dodatkowo: cukier kardamonowy Drożdże rozpuszczamy(...)minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze ok 5-8 minut. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę aby bułki nie przypaliły się
Kuchnia w oparachkulturze zachodnioeuropejskiej. Także w polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki(...)mają słabszą kondycję. Zwykła-niezwykła kanapka upchnięta w kuchennym lamusie jest sto razy lepsza od wszystkich sztuczności, którymi opychają się nasze maluchy. Chlebek graham Składniki: 1 1/5 szklanki mąki pszennej (210 g) 1 1/5 szklanki mąki pszennej razowej (190 g) 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 1/4 szklanki oleju (55 g) drożdże instant (7g) lub 20g drożdży świeżych łyżka cukru
KulinarneImpresje.plW prostocie siła…za każdym razem przyrządzając coś z najprostszych składników, utwierdzam się w tym przekonaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich produktów, by wyczarować sobie
Mienta blogtimer_metaslider_8795, 1) : metaslider_8795(window.jQuery); }; timer_metaslider_8795(); Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek(...)rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę
KuchniaWeDwoje.plbardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek... Ciasto: 350g mąki pszennej, 125ml mleka, 15 g świeżych drożdży, żółtko, 3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła, szczypta soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki(...)całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem. Piec około 18-22 minut w temp. 180st. Źródło: Smakołyki Bereniki
Z miłości do słodkościjadłam.... Przekonajcie się Składniki na blaszkę (12 x 30 cm): 340 g miękkiego masła (lub margaryny) 250 g cukru (ok. 1 szklanka i ¼) 7 dużych jajek 410 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (niewoskowana) Składniki na lukier: ok. 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki soku z cytryny gorąca woda, około(...)dodałam do masy. Delikatnie wymieszałam, tylko do połączenia składników. Piekarnik ustawiłam na 180 °C termoobieg. Przygotowałam foremkę ( 12 x 30 cm ). Można posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy ciasto ładnie się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu
Kuchnia u Krysi