bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:460/587)

Drożdżówka ze śliwkami i makiem 273

smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko(...)każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło

Poezja smaku
Chleb z cukinią i porem 214

lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem(...)mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Pita 181

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce

Smakowity Blog Kulinarny
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 204

jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem? Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 2 średnie cebule  pęczek botwiny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka wody sól pieprz olej do smażenia(...)koloru. 2. Dopraw solą, pieprzem i dodaj listki tymianku oberwane z gałązek. Całość: 1. Zimne ciasto rozwałkuj i dokładnie wyłóż nim formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C. 3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika ( nie wyłączaj go!) i nałóż farsz równomiernie. 4. Całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 259

LxWxH):     350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna typ 1850 - następnym razem zmienię jednak proporcje na 250g:250g bo chleb trochę się kruszył... 150g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem(...)przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić

Grunt to przepis!
Proziaki. Pieczywo na sodzie 216

Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe 193

zrobić bez trudności. PS. Zdradzę Wam sekret: bułeczki mleczne zjedzone ze szklanką ciepłego mleka smakują jeszcze lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe - przepis:  500 g mąki pszennej 300 ml mleka  7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 1 jajko rozmiaru M 1 łyżeczka soli  70 g masła  50 ml mleka(...)podwoi swą objętość.  Po wyrośnięciu, przekładamy ciasto na stolnicę i jeszcze raz lekko zagniatamy. Ponownie formujemy kulę i przekładamy do miski. Odstawiamy na 20 min. Jeżeli chcemy upiec bułki z rana, to przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.  Po czym, ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Jeżeli mamy wagę kuchenną, to ważymy całkowitą wagę

Kuchnia Łukasza
Kukiełka drożdżowa – kuchnia podkarpacka 221

Kukiełka drożdżowa - kuchnia podkarpacka Kukiełkami nazywane są podłużne pulchne bułki, upieczone ze słodkiego ciasta drożdżowego. Ich historia sięga XV wieku, a popularne były i nadal są szczególnie na południu kraju. W zależności od regionu, kukiełki bywają plecione, lub gładkie. Miewają też postać wielkich, prostokątnych ciast. Na Podhalu kukiełkami nazywa się chałki. Kukiełka pełniła niegdyś rolę ciasta, ale bywała też spożywana(...)foremki) Kukiełka drożdżowa - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 28x15 (lub keksówkę 35x12): 60 g drożdży 3 jajka 3/5 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 3/5 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej duża szczypta soli opcjonalnie garść rodzynek lub smażona skórka pomarańczowa Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Będziemy je kolejno wkładać do miski, ale początkowo nie będą ze sobą mieszane. Jaja

Trzeci talerz
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 185

pyszną babkę pochodzi z bloga  Ania gotuje .  Ponieważ po raz pierwszy piekłam coś z mąki migdałowej nie odważyłam się sama "stworzyć" przepisu, zamieniając np zwykłą mąkę pszenną na mąkę migdałową, dlatego, że ma ona zupełnie inną konsystencję i inaczej zachowuje się podczas obróbki. O  korzystnych właściwościach tejże mąki  pisałam  tutaj , więc nie będę się powtarzać(...)masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na około

Walijskie Pichcenie
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 257

mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja 10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   500g łodyg rabarbaru - waga przed obraniem KRUSZONKA: 2/3 szkl. maki pszennej   1/3 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej; nie używać tu margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle   1/3 szkl cukru - pisząc szklanka(...)kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch

Grunt to przepis!
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 622

wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży  200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej  50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki  100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle(...)ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie przypala się i nie zrobi się twarda i sucha.Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.W międzyczasie zagnieść w misce składniki

Grunt to przepis!
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 159

Ratunek na chimeryczne dąsy kubków smakowych :) Moje zachciewajki spożywcze dostały ostatnio bardzo grymaśnych kaprysów . Odeszła mi ochota na typową czekoladę czy ciacho kakaowe. Na ciastka z

Grunt to przepis!
Rabarbarowy zawrót głowy. 168

Składniki : Na ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej  25 dkg margaryny ( schłodzonej ) 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek   1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy(...)bardzo dobre. Nie jest ono, ani za słodkie, ani za kwaśne. Polecam.   Jest to przepis na blaszkę o wymiarach około 26x35 cm.  Przepis ten znalazłem tutaj : bułka z chlebem                    Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 298

Zabieram Was do Francji! No bo ciasto ptysiowe i pasztety , to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne

Ostra na Słodko
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar 271

Mocno cynamonowe i przepyszne, stworzone wprost do popołudniowej przerwy z kawą, którą Szwedzi nazywają ' fika '. Takie właśnie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - ' kanelbullar .' Zajadałam się nimi podczas

maniapieczenia