bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:460/587)

Zhingaliov hac – ormiański chleb z zieleniną 121

Dziś mam dla Was kolejną potrawę kuchni ormiańskiej. Jest to chleb z ziołami ( Zhingaliov hac- Zhangal to po ormiańsku zielenina (zioła) a hac- chleb). Ormianie często

Smaki Armine
Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów 262

Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez

Kuchnia na wzgórzu
Bułeczki Maślane 137

  Weekend rządzi się swoimi prawami. Dłuższe spanie, dłuższe krzątanie się po mieszkaniu w piżamie, dłuższe i zdecydowanie spokojniejsze picie porannej kawki… A to weekendowe lenistwo

Made By Mom And Son
Drożdżówki z budyniem , kiwi i kruszonką 128

pszennej  2  łyżki mąki ziemniaczanej  1/3 szkl. cukru  1 jajko całe + 1 żółtko Kruszonka: 125 g miękkiego masła  3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszenne j Dodatkowo dowolne owoce   1 białko (pozostałe z jajka na budyń) Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać(...)każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą szklanki zrobić dołek na nadzienie.W dołeczek położyć wystudzony budyń, ułożyć pokrojone owoce.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułki [ boki bułek] posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka , na wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Proste bułki pszenno – razowe 127

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze! 400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag  (klik) 50 g mąki razowej żytniej Młynomag  (klik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru(...)kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce

VioletoweKucharzenie
Sernik Królewski 188

biedronki trzeba do przepisu dać dwa budynie) 5 jajek 1,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki rodzynek  ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) ) Wykonanie:  Ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy i dodajemy pocięte na mniejsze kawałki(...)łącząc ze sobą ubite białka i masę serową Schłodzone ciasto wyciągamy i jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy ja na dużej prostokątnej blaszce do pieczenia oczywiście natłuczoną i podsypaną bułką tartą czy mąką.... wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta. Pieczemy w temp. 180*C przez około 60 minut. Smacznego :* Wiem

W Moim Magicznym Domu
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 130

chwycić i zjeść w dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika(...)Dust czy chociażby tu: How Do You Eat Your Bagel? . Niniejszym czuję się uświadomiona :) Składniki na 12 sztuk bułeczek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko

Grunt to przepis!
BUŁECZKI CEBULOWE 119

Pyszne, mięciuchne, pachnące w całym domu smażoną na maśle cebulką... przepis znalazłam w internecie i spodobała mi się w nich właśnie ta maślana cebulka :-)Piekłam je

Walijskie Pichcenie
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 205

Jak dobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak

Ostra na Słodko
Tarta normandzka z jabłkami 131

okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli  opcjonalnie(...)sobą w szklanym słoiku i pozostawiamy na 24 do 36 godzin w temperaturze około 22-25 stopni do ukwaszenia. Po ukwaszeniu przechowujemy w lodówce do 14 dni. Dodatkowo   bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem

Cztery Fajery
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOŚLIWKĄ! 160

wykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ  (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko do posmarowania  Jajka utrzyj(...)godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 18-20 kawałków. Każdy rozwałkuj na blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę.  Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną.  Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika.  Temp. 160- 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Tarta normandzka z jabłkami 201

okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli  opcjonalnie(...)sobą w szklanym słoiku i pozostawiamy na 24 do 36 godzin w temperaturze około 22-25 stopni do ukwaszenia. Po ukwaszeniu przechowujemy w lodówce do 14 dni. Dodatkowo   bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 192

Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut.  Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe czyli Słodki Czwartek odc.133 141

Przychodzi czasem taki poranek, słońce świeci za oknem, w radiu leci Pidżama Porno, dzieci leniwie otwierają oczy a potem z energią równą bombie atomowej krzyczą "jeść

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowiec z nutą kawy 171

proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne.  Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  krem kokosowy : 1 kajzerka 60 g kokosu 1/3 szklanki cukru 400 ml mleka(...)blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części.  Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy.  Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki