bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:451/587)

Babka cytrynowa 176

herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła (50 g) 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta(...)mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie mieszamy od dna do góry, aż do połączenia. Wlewamy do małej foremki na babkę (22-23 cm) wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana

Poezja smaku
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 144

mąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej i 250 gram mąki żytniej pełnoziarnistej, jednak proporcje można dowolnie zmieniać, jeśli chcesz, by chleb był bardziej ciężki i mokry użyj więcej mąki żytniej a jeśli chcesz, by chleb był lżejszy użyj więcej mąki pszennej. Do mąki wsyp suche drożdże, sól, wlej całość wody. Woda musi być(...)zakończeniu pieczenia otwórz delikatnie drzwi do piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Następnie wyjmij pieczywo pełnoziarniste z pieca, wyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki kajzerki – domowe wypieki Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis Bułki kajzerki – domowe wypieki Kopytka z cebulką Szybkie pączki z serka homogenizowanego Sałatka z brokułem i tortellini (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

To Musisz Wiedzieć
Jagodzianki 165

zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem . Jagodzianki Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych 125 ml mleka ((1/2 szklanki)) 1 jajko 50 g masła 40 g cukru pudru ((1/3 szklanki)) 200 g jagód Lukier 30 g cukru pudru Mąkę(...)zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia). Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz

Przepisy na widelcu
Strucla drożdżowa z serem. 128

drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Na kruszonkę: 50 g. masła 2 kopiaste łyżki maki(...)dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi. Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód. Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą. Składniki na kruszonkę zagnieść. Rolady posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Odstawić na 15-20 minut, żeby podrosły. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Agusiowe smakołyki
Muffiny szpinakowe z serem i pomidorkami 202

posiłek główny np. śniadanie lub kolacje. Możemy podawać je z ulubionymi sosami np. pomidorowym albo czosnkowym, jogurtowym.          PRZEPIS NA OKOŁO 12 MUFFINEK 🌿 mąka pszenna 500 g. 🌿 drożdże świeże 25 g.  🌿 margaryna rozpuszczona 100 g.  🌿 letnie mleko 250 ml.  🌿 ser typu gouda 150 g.  🌿 cukier 1 łyżeczka 🌿 sól 1 łyżka(...)masa podwoi się, nabrać zwilżonymi dłońmi kawałek ciasta rozpłaszczyć środek i umieścić dwie połówki pomidorka. uformować kulkę. Włożyć do sztywnej foremki papierowej lub metalowej, ale posmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut. 5 minut przed końcem można górę muffinek posypać serem

Kuchnia Paulettes
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 212

czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować od białek. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi orzechami. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku umieścić masło, cukier, mleko i kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do całkowitego(...)połączenia. W trakcie dodawania piany wsypać pokrojone śliwki. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć

Opowieści z piekarnika
Bułki maślane z czosnkiem 156

Aromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie.... Składniki na 12 bułeczek: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bułkach uważając

Apetyczna babeczka
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 158

nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO  CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu:  Kuchnia nad Atlantykiem  // tortownica 22cm ~125 g mąki (użyłam 75g mąki pszennej i 50g mąki razowej) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę) ~125 g masła (użyłam margaryny, która została po Wielkanocnych wypiekach ;)) ~8 białek (ok. 280 g) ~szczypta soli(...)ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.  Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie

chili & sugar
Chleb cebulowy 204

uciekania" z blaszki :)  3 duże cebule - w oryginalnym przepisie były 2 szt., ale zaszalałam, użyłam więcej i tego będę się trzymać :)  olej - do smażenia cebuli 500g mąki pszennej - u mnie tortowa  2 łyżeczki suchych drożdży (7g) lub drożdże świeże (25g)- u mnie suche  1 łyżeczka soli - czubata 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)objętości.Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Większą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.   Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Zawijasy z pesto i mozzarella 156

Zawijasy z pesto i mozzarella…Kiedy już gotuję zupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego

codojedzenia
Babka pomarańczowa 201

piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra.  Składniki: 1 szkl mąki pszennej  0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 szkl cukru pudru 4 jajka 0,5 szkl soku(...)babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić. Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. *Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą

Ala piecze i gotuje
Flaki tradycyjne 254

Składniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut(...)ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. 5.Flaki podajemy gorące z bułką

Qchnia po prostu
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 155

było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku(...)się jednak, że jest ona kosmpolitką. Składniki 30g świeżych drożdży 220ml ciepłej wody 1 czubata łyżka drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać

W kuchni wieczorem
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 170

Po dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie

Ze smakiem i z pasją
Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem 107

Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem to doskonały pomysł na święto pączka czyli tłusty czwartek. W oryginale pączki były bez nadzienia i kwadratowe. Postanowiłam nadać im kształt tradycyjny

gotuj ze mną