Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 140g sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki by nie był zimny, 2 średnie cebule, tłuszcz do podsmażenia cebuli. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki(...)paski, można pokroić również w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre. Ciasto podzielić na 7 części i uformować bułki. Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować
W kuchni u Monikiwystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przygotuj polewę i posyp np. orzechami laskowymi i sezamem
Corner With RecipesZawsze wzbraniałam się od pieczenia chleba jedynie na drożdżach. Bułki czas od czasu owszem, ale chleb? Takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę. Zdarzył się jednak w moim domu pewnego dnia kryzys chlebowy. Wieczorem okazało się, że chlebak świeci pustkami, zakwas w lodówce, a na śniadanie trzeba coś przygotować... Chcąc nie chcąc ratowały mnie jedynie drożdże. W mojej przepastnej księdze(...)pozostała równie chrupiąca co pierwszego dnia. Chleb maślankowy (wg przepisu Hamelmana) Zaczyn: 150g wody 230g mąki 4g drożdży 10g soli Gotowe ciasto: 600g mąki 80g otrębów pszennych 30g wody 520g maślanki 10g soli 4g drożdży zaczyn Składniki na zaczyn mieszamy dokładnie ze sobą i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce (na całą noc). Rano wszystkie składniki łączymy
Zapiski Młodej Żonyskusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest(...)posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny. Gotowy chleb wystudziłam. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy Bułki z przedziałkiem (wrocławskie dupki
bastalenaPaszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w
O kuchni z uczuciemIntensywnie czosnkowe , maślane, chrupi ą ce - nie sposób im si ę oprzeć! Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych . Orygina lny
Grunt to przepis!Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 1200 g ziemniaków 300 g kiełbasy 3 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażam na maśle. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kiełbasy(...)startą cebulę, majeranek i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy np. widelca. Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 90 min. Babę podajemy np. ze śmietaną lub sosem np. grzybowym. Możemy ją również podać na następny dzień
Domowy Smak Jedzeniaefekt i smak zachwyci każdego. U mnie takie krokiety znikają błyskawicznie :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię(...)wystudzić. Ser rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami i podsmażoną wcześniej, drobno pokrojoną cebulką. Dodać sól do smaku (pamiętając, że wcześniej gotowane ziemniaki były solone). Wszystko razem wymieszać. Dodatkowo: * jajko * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety
Zrób to smacznieścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy, parzymy kawę
Zasmakuj Kuchnizakończenie wakacji poszalejcie. A jak zaszaleć w sposób prosty i przyjemny ? Moja rada - zróbcie tort z lodami . Przygotowanie tortu z lodami to tzw. "pestka" lub "bułka z masłem". Wystarczy niewiele pracy, niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca i sprawia mega przyjemność. Zarówno przyjemność jedzenia, jak i przyjemność dla oka. Zaskoczcie znajomych, rodzinę, przyjaciół. Pożegnajcie wakacje wspólnie, w sposób wyjątkowy(...)smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z LODAMI Składniki: Czekoladowy biszkopt: 6 jajek 100 g czekolady deserowej 70 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1,5 litra lodów waniliowych lub śmietankowych sos czekoladowy 3 batony Snickers Przygotowanie tortu z lodami 1. Czekoladę połamać, masło pokroić
kolorowotorcikowomiejsce ciasto nam urośnie. Jeżeli boicie się zaryzykować, dodajcie częściowo cukier, tj. 1 łyżka cukru i resztę ksylitolu. Składniki na ok. 10-12 sztuk: Ciasto: 500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej) paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych 200g jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki letniego mleka 3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli wolicie słodsze(...)ksylitol, wymieszać. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół
Fabryka pomysłówswoje zmiany. Polecam! Ciasto z sercem Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm): Na ciasto czerwone: 1 szklanka mąki pszennej 125g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru barwnik spożywczy czerwony w żelu Na ciasto jasne: 150g masła(...)każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce
Smak mojej kuchnizapach świeżego pieczywa. Dodatek domowej konfitury lub świeżego masła i gotowe. Czego więcej chcieć... Składniki: ( na 5 dużych bułeczek o śr. 8 cm lub kilkanaście mniejszych) 225 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru pudru 150 ml maślanki szczypta soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu garść rodzynek Wykonanie: (Ważne by piekarnik rozgrzać(...)zagniatając na gładkie ciasto. 4. Całość zagniatamy do momenty uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto rozwałkujemy na ciasto o grubości 1 cm. Od razu wycinamy ostrą foremką bułeczki. Przygotowane bułki od razu wykładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 st C na 13-15 minut większe bułki a mniejsze na 8-10 minut. 5. Studzimy 15 minut na kratce posypujemy cukrem pudrem
vaniliowoczekoladowapasta z awokado ,a druga z rybką...pycha długo zachowuja świeżość Składniki 25 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko 40 g masła ponadto 1 białko 2 łyżki mleka mak Wykonanie Do letniego mleka dodac cukier i drożdże . Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy(...)tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy białkiem rozkłóconym z mlekiem, a następnie posypujemy makiem. Zaplatamy paski według uznanie-u mnie wkoło. Na blaszce wyłożonej papierem układamy bułki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° C / 25 minut
w mojej kuchnimasie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie internetu // blacha 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~2 żółtka ~80g cukru (najlepiej pudru lub drobnego do wypieków) ~2-3 łyżki gęstej śmietany/jogurtu naturalnego jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli(...)Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej
chili & sugar