nabyć gotowy, Ja miałam w swojej spiżarce więc go wykorzystałam. Można szybko przygotować taki mus smażąc świeże jabłka, przepis poniżej, zapraszam:) Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Mus jabłkowy 1 kg obranych, pokrojonych na ćwiartki jabłek 1/2-3/4 szklanki cukru( zależy ilość od kwaśności jabłek(...)mieszamy aby uniknąć przypalenia. Na koniec dodatkowo można jeszcze mus zmiksować na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy chcemy nakładać na blaty biszkoptu większą ilość, warto dodać 2 łyżki bułki tartej aby zagęścić. Ja w swoim przepisie tylko smarowałam wierzchy ciasta , więc nie potrzebowałam musu zagęszczać. Biszkopt Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno
gotuj ze mnąmomentu, kiedy dorosłam, a moje smaki zmieniły się diametralnie. Marchewka do obiadu to obecnie rarytas. Marchewka gotowana podawana przeze mnie to właśnie taka na gęsto, albo z podsmażoną bułką tartą i natką pietruszki. Obiad nie może obyć się bez dodatku w postaci warzyw. Warzywa do obiadu to dla mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej(...)zjeść jako samodzielne danie obiadowe. Marchewka z groszkiem przepis: 3 średnie marchewki 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka masła klarowanego, u mnie masło Ghee Kuchnie Świata 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (marchewki zalewamy wodą tylko do momentu aż je lekko zakryje). Marchewkę odcedzamy i zostawiamy 2/3 wody
MamaOskarkajajka kl. L 1/2 szkl cukru brązowego szklanka startej marchwi na średnich oczkach (szkl o pojemności 250 ml) 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki oleju 2-3 szczypty cynamonu 2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć) kilka kropel esencji waniliowej Krem(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy oraz przyprawy. Podczas mieszania dodajemy także olej. 2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! Następnie studzimy ciasto. 3. Po wystudzaniu przekrawamy tort na trzy blaty. Krem
Gotowanie...to proste !zrobienia. Najważniejsze są dobre składniki! Polecam. inspiracja: seriouseats Składniki ( 2 porcje) 400 g zmieszanych pomidorów, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 1 łyżeczka soli 100 g ciabatty lub pszennego chleb na zakwasie, pocięte w kawałki ok 2x2 cm 2 łyżki oliwy na sos: 1 łyżki białego lub czerwonego octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin 1 mała(...)czasu mieszać ręką, lekko wyciskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Pokrojoną w kawałki ciabattę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Polać 1-2 łyżkami oliwy, wymieszać, aby bułki były w miarę równomiernie otoczone oliwą. Wstawić na środkową półkę piekarnika, piec 15 minut - aż ciabatta stanie się chrupiąca, lecz nie będzie przyrumieniona. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomidory
Stare Garysymboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki na ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 20 g miodu 10 g cukru 2 jajka 250 g mleka 7 g soli 75 g miękkiego masła Składniki na kruszonkę: 100 g mąki krupczatki(...)przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce
Podróż w kulinariaCiasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam! Ciasto cytrynowe z makiem Składniki na keksówkę 23cm: 2 szklanki mąki pszennej 200g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 150g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 cytryny(...)przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Na końcu dodajemy mak i miksujemy. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka). Lukier: cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wodę i ucieramy
Smak mojej kuchnisosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek kotleciki: 400 g ugotowanej białej fasoli 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych opcjonalnie 2 łyżki mąki pszennej jeśli masa będzie bardzo rzadka 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki cynamonu sos: 400 g krojonych pomidorów z puszki 300 g obranej włoszczyzny (marchew, por, seler) pokrojonej w słupki lub plasterki(...)chłodzimy w lodówce ok godziny. Jeśli po tym czasie masa nadal jest super rzadka dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej struny i po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy ok 4 minut, dodajemy zioła
Dzieje kuchennej Wiewióryciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej) 200ml ciepłej wody 100ml kefiru 20g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ryżowego (lub innego) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy(...)Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, umieszczając na spodzie naczynie z gorącą wodą. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut
Smak mojej kuchniłyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki cukru do posypania: orzechy, wiórki lub płatki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 jajka 225 g masła 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka wody 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii(...)mąki z cukrem i miksujemy. Dodajemy maślankę, sodę, ekstrakt i jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (może to być tortownica 26 cm – z kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym
Poezja smakulekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g -400g serka waniliowego homogenizowanego -2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody DODATKOWO -2 galaretki o różnych(...)ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty. MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugłupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia młodych ziemniaków;-): 700 g umytych, obranych i ugotowanych ziemniaków 700 g mąki pszennej jeden banan szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej garść cukru (dosłownie tyle dałam) około pół kilograma porzeczek podsmażonych 5 minut z cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki(...)farszu porzeczkowego. Pozlepiać brzegi i uformować kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i gotować 3-5 minut po wypłynięciu. Ugotowane podsmażyć na maśle roślinnym, posypać bułką tartą, cukrem i cynamonem. Smacznego
greenscarfinnego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką(...)temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią przegrzebałam szafkę w poszukiwaniu czegoś na zastępstwo i wyciągnęłam płatki kukurydziane (których też nie było zbyt wiele). Ponieważ olej był rozgrzany i uznałam, że szkoda czasu
Kuchenne zapiski Edytyczegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła/margaryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 oleju 3 łyżki maku(...)pieczenia i wszystko razem wymieszać. Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem. Formę do babki (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę. Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut. Lukier - białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem
pink envelopemleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto 1 szklanka puree z marchwi- przepis tutaj pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanka mąki orkiszowej 3 łyżki cukru 1-2 jajka pół łyżeczki soli 70 g rozpuszczonego masła Marchęwkę ugotowaną zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać ,wszystkie składniki(...)papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut Pomysł na bułeczki z tego zdjęcia Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut
w mojej kuchnizawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego. 10 dag świeżych drożdży 22 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 20 dag masła 4 jajka 64 dag mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności równomiernie wkładać jeden po drugim. Bez soli(...)palcach na małe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Kuchcik gotujeMoja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży
Słodko-Słony Świat IlonyDrożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody
niecodziennikparyChlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren
Kulinarne Fantazje MarioliKocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj
UgotujmyTo.plKolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u
Moje domowe kucharzenie