Jak dobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak
Ostra na Słodkookazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie(...)sobą w szklanym słoiku i pozostawiamy na 24 do 36 godzin w temperaturze około 22-25 stopni do ukwaszenia. Po ukwaszeniu przechowujemy w lodówce do 14 dni. Dodatkowo bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem
Cztery Fajerywykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko do posmarowania Jajka utrzyj(...)godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 18-20 kawałków. Każdy rozwałkuj na blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną. Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika. Temp. 160- 170 stopni
SMYKWKUCHNIokazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie(...)sobą w szklanym słoiku i pozostawiamy na 24 do 36 godzin w temperaturze około 22-25 stopni do ukwaszenia. Po ukwaszeniu przechowujemy w lodówce do 14 dni. Dodatkowo bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut. Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wierzch
Kulinarne przygody GatityPrzychodzi czasem taki poranek, słońce świeci za oknem, w radiu leci Pidżama Porno, dzieci leniwie otwierają oczy a potem z energią równą bombie atomowej krzyczą "jeść
Dzieje kuchennej Wiewióryproste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne. Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy : 1 kajzerka 60 g kokosu 1/3 szklanki cukru 400 ml mleka(...)blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części. Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie(...)ubite białka i dalej już mieszamy wszystko silikonową szpatułką. Dzięki temu, białko się nie zważy, a masa przybierze aksamitną formę. Przelewamy ją do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką lub bułką tartą formy, wtykamy gruszki i pieczemy przez ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Proste, ale i smaczne ciasto. Można je posypać cukrem pudrem i startą
Ania i Marcin gotująwersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka . Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: 60g masła 2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma ¾ szkl. cukru 3 dojrzałe banany – duże(...)wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić
Grunt to przepis!smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę to ja mogą jadać codziennie :) Składniki na 2 małe keksówki o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm: 180g margaryny 2 szkl. mąki pszennej (300g) 1 szkl. cukru (200g) 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g chałwy - u mnie chałwa mieszana waniliowo-kakaowa szczypta soli - do ubijania piany(...)zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka
Grunt to przepis!herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła (50 g) 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta(...)mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie mieszamy od dna do góry, aż do połączenia. Wlewamy do małej foremki na babkę (22-23 cm) wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana
Poezja smakumąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej i 250 gram mąki żytniej pełnoziarnistej, jednak proporcje można dowolnie zmieniać, jeśli chcesz, by chleb był bardziej ciężki i mokry użyj więcej mąki żytniej a jeśli chcesz, by chleb był lżejszy użyj więcej mąki pszennej. Do mąki wsyp suche drożdże, sól, wlej całość wody. Woda musi być(...)zakończeniu pieczenia otwórz delikatnie drzwi do piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Następnie wyjmij pieczywo pełnoziarniste z pieca, wyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki kajzerki – domowe wypieki Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis Bułki kajzerki – domowe wypieki Kopytka z cebulką Szybkie pączki z serka homogenizowanego Sałatka z brokułem i tortellini (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
To Musisz Wiedziećzapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem . Jagodzianki Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych 125 ml mleka ((1/2 szklanki)) 1 jajko 50 g masła 40 g cukru pudru ((1/3 szklanki)) 200 g jagód Lukier 30 g cukru pudru Mąkę(...)zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia). Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz
Przepisy na widelcudrodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Na kruszonkę: 50 g. masła 2 kopiaste łyżki maki(...)dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi. Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód. Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą. Składniki na kruszonkę zagnieść. Rolady posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Odstawić na 15-20 minut, żeby podrosły. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Agusiowe smakołykiposiłek główny np. śniadanie lub kolacje. Możemy podawać je z ulubionymi sosami np. pomidorowym albo czosnkowym, jogurtowym. PRZEPIS NA OKOŁO 12 MUFFINEK 🌿 mąka pszenna 500 g. 🌿 drożdże świeże 25 g. 🌿 margaryna rozpuszczona 100 g. 🌿 letnie mleko 250 ml. 🌿 ser typu gouda 150 g. 🌿 cukier 1 łyżeczka 🌿 sól 1 łyżka(...)masa podwoi się, nabrać zwilżonymi dłońmi kawałek ciasta rozpłaszczyć środek i umieścić dwie połówki pomidorka. uformować kulkę. Włożyć do sztywnej foremki papierowej lub metalowej, ale posmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut. 5 minut przed końcem można górę muffinek posypać serem
Kuchnia Paulettesczekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować od białek. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi orzechami. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku umieścić masło, cukier, mleko i kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do całkowitego(...)połączenia. W trakcie dodawania piany wsypać pokrojone śliwki. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć
Opowieści z piekarnikaAromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie.... Składniki na 12 bułeczek: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bułkach uważając
Apetyczna babeczkanawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu: Kuchnia nad Atlantykiem // tortownica 22cm ~125 g mąki (użyłam 75g mąki pszennej i 50g mąki razowej) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę) ~125 g masła (użyłam margaryny, która została po Wielkanocnych wypiekach ;)) ~8 białek (ok. 280 g) ~szczypta soli(...)ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie
chili & sugaruciekania" z blaszki :) 3 duże cebule - w oryginalnym przepisie były 2 szt., ale zaszalałam, użyłam więcej i tego będę się trzymać :) olej - do smażenia cebuli 500g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) lub drożdże świeże (25g)- u mnie suche 1 łyżeczka soli - czubata 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)objętości.Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Większą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!Zawijasy z pesto i mozzarella…Kiedy już gotuję zupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego
codojedzeniapiaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 szkl cukru pudru 4 jajka 0,5 szkl soku(...)babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić. Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. *Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut(...)ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. 5.Flaki podajemy gorące z bułką
Qchnia po prostubyło to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku(...)się jednak, że jest ona kosmpolitką. Składniki 30g świeżych drożdży 220ml ciepłej wody 1 czubata łyżka drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać
W kuchni wieczoremPo dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie
Ze smakiem i z pasjąPączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem to doskonały pomysł na święto pączka czyli tłusty czwartek. W oryginale pączki były bez nadzienia i kwadratowe. Postanowiłam nadać im kształt tradycyjny
gotuj ze mnąCebularze to wypiek, do którego przymierzałam się już od długiego czasu. Zawsze jednak znajdowałam jakąś wymówkę, aby odłożyć je na później. Wydawało mi się, że są
365 dni dookoła kuchnirumianą chrupiącą skórką jest dla mnie istnym rarytasem. Może dlatego, że nie lubię mocno słodkich wypieków, tak uwielbiam te małe, lekko słodkie kuleczki?😉❤ Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki mleka 2 żółtka + 1 całe jajko 70 g roztopionego masła szczypta soli Do posypania: sezam lub mak Wykonanie(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać sezamem lub makiem Piec w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut
Walijskie PichcenieDzisiaj odnawiam przepis, który znalazł się na blogu 3 lata temu i był jednym z pierwszych przepisów, które pojawiły się na stronie. Od tamtego czasu wiele
Czerwona PorzeczkaDelikatne i lekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet
cool and mintyBardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta(...)składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki. Plastry jabłek skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić dno wychłodzonym ciastem i podpiec. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka na tzw. zakładkę. Jabłka posypać cynamonem. Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet
Gotowanie-ukSłodka dobroć śliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej bułce Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki(...)robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się za rzadka 2 łyżki oliwy - taki mój dodatek :) szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Grunt to przepis!przepisu piecze ciabattę. Potem zamieszczamy zdjęcia na wspólnym forum i się nimi podniecamy. Tak, zamiast jak każdy zdrowy normalny facet podniecać się panienkami w Playboyu to ja się zdjęciami bułek będę podniecał. Ale bo wiecie jak to jest. Gołą babę to ja codziennie widuję, a ciabatty już dawno nie widziałem ;) Więc właśnie ciabatty nas bardzo ucieszyły, bo oboje z Madzią(...)chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie poprawki ;) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej typ 450 175 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 225 g mąki pszennej tortowej typ 450 225 g mąki pszennej
Marder&Marder ManufactureKolejne Wypiekanie na śniadanie , kolejny miły weekend. Jeden weekend przerwy był, bo święta, ale nasz cykl wraca z kolejnym przepisem. Tym razem wzięliśmy na warsztat toskański
Marder&Marder Manufacture