bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:439/587)

Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe czyli Słodki Czwartek odc.133 173

Przychodzi czasem taki poranek, słońce świeci za oknem, w radiu leci Pidżama Porno, dzieci leniwie otwierają oczy a potem z energią równą bombie atomowej krzyczą "jeść

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowiec z nutą kawy 198

proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne.  Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  krem kokosowy : 1 kajzerka 60 g kokosu 1/3 szklanki cukru 400 ml mleka(...)blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części.  Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy.  Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Murzynek z gruszkami 198

dziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie(...)ubite białka i dalej już mieszamy wszystko silikonową szpatułką. Dzięki temu, białko się nie zważy, a masa przybierze aksamitną formę. Przelewamy ją do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką lub bułką tartą formy, wtykamy gruszki i pieczemy przez ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Proste, ale i smaczne ciasto. Można je posypać cukrem pudrem i startą

Ania i Marcin gotują
Dwukolorowe ciasto bananowe 183

wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka . Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: 60g masła 2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma ¾ szkl. cukru 3 dojrzałe banany – duże(...)wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić

Grunt to przepis!
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 197

smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę to ja mogą jadać codziennie :) Składniki na 2 małe keksówki o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm: 180g margaryny 2 szkl. mąki pszennej (300g) 1 szkl. cukru (200g) 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g chałwy - u mnie chałwa mieszana waniliowo-kakaowa szczypta soli - do ubijania piany(...)zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka

Grunt to przepis!
Babka cytrynowa 186

herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła (50 g) 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta(...)mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie mieszamy od dna do góry, aż do połączenia. Wlewamy do małej foremki na babkę (22-23 cm) wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana

Poezja smaku
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 152

mąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej i 250 gram mąki żytniej pełnoziarnistej, jednak proporcje można dowolnie zmieniać, jeśli chcesz, by chleb był bardziej ciężki i mokry użyj więcej mąki żytniej a jeśli chcesz, by chleb był lżejszy użyj więcej mąki pszennej. Do mąki wsyp suche drożdże, sól, wlej całość wody. Woda musi być(...)zakończeniu pieczenia otwórz delikatnie drzwi do piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Następnie wyjmij pieczywo pełnoziarniste z pieca, wyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki kajzerki – domowe wypieki Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis Bułki kajzerki – domowe wypieki Kopytka z cebulką Szybkie pączki z serka homogenizowanego Sałatka z brokułem i tortellini (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

To Musisz Wiedzieć
Jagodzianki 170

zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem . Jagodzianki Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych 125 ml mleka ((1/2 szklanki)) 1 jajko 50 g masła 40 g cukru pudru ((1/3 szklanki)) 200 g jagód Lukier 30 g cukru pudru Mąkę(...)zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia). Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz

Przepisy na widelcu
Strucla drożdżowa z serem. 137

drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Na kruszonkę: 50 g. masła 2 kopiaste łyżki maki(...)dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi. Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód. Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą. Składniki na kruszonkę zagnieść. Rolady posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Odstawić na 15-20 minut, żeby podrosły. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Agusiowe smakołyki
Muffiny szpinakowe z serem i pomidorkami 211

posiłek główny np. śniadanie lub kolacje. Możemy podawać je z ulubionymi sosami np. pomidorowym albo czosnkowym, jogurtowym.          PRZEPIS NA OKOŁO 12 MUFFINEK 🌿 mąka pszenna 500 g. 🌿 drożdże świeże 25 g.  🌿 margaryna rozpuszczona 100 g.  🌿 letnie mleko 250 ml.  🌿 ser typu gouda 150 g.  🌿 cukier 1 łyżeczka 🌿 sól 1 łyżka(...)masa podwoi się, nabrać zwilżonymi dłońmi kawałek ciasta rozpłaszczyć środek i umieścić dwie połówki pomidorka. uformować kulkę. Włożyć do sztywnej foremki papierowej lub metalowej, ale posmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut. 5 minut przed końcem można górę muffinek posypać serem

Kuchnia Paulettes
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 219

czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować od białek. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi orzechami. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku umieścić masło, cukier, mleko i kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do całkowitego(...)połączenia. W trakcie dodawania piany wsypać pokrojone śliwki. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć

Opowieści z piekarnika
Bułki maślane z czosnkiem 164

Aromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie.... Składniki na 12 bułeczek: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bułkach uważając

Apetyczna babeczka
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 169

nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO  CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu:  Kuchnia nad Atlantykiem  // tortownica 22cm ~125 g mąki (użyłam 75g mąki pszennej i 50g mąki razowej) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę) ~125 g masła (użyłam margaryny, która została po Wielkanocnych wypiekach ;)) ~8 białek (ok. 280 g) ~szczypta soli(...)ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.  Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie

chili & sugar
Chleb cebulowy 206

uciekania" z blaszki :)  3 duże cebule - w oryginalnym przepisie były 2 szt., ale zaszalałam, użyłam więcej i tego będę się trzymać :)  olej - do smażenia cebuli 500g mąki pszennej - u mnie tortowa  2 łyżeczki suchych drożdży (7g) lub drożdże świeże (25g)- u mnie suche  1 łyżeczka soli - czubata 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)objętości.Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Większą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.   Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Zawijasy z pesto i mozzarella 164

Zawijasy z pesto i mozzarella…Kiedy już gotuję zupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego

codojedzenia