bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:434/587)

Krokiety z mięsem i orzechami 177

500g łopatki 1l wywaru warzywnego 100g mielonych orzechów włoskich sól, pieprz, papryczki chilli Składniki na naleśniki: 350 ml mleka 50 ml wody gazowanej 2 jaja około 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało lekko(...)mięsno-orzechowego. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym. Krokiety serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza

Pyry na Gaz
Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni 164

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 650 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam 300 g mąki pszennej graham i 350 g mąki orkiszowej) 185 g wody (użyłam 160 g) 2 łyżeczki suchych drożdży (zrezygnowałam) 18 g soli himalajskiej (użyłam zwykłej soli kuchennej). Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy(...)ciasta!), jak pokazuje zdjęcie obok. Posmarować brezgi rozwałkowanego kawałki i nałożyć go na resztę bochenka. Na wierzchu ostrym nożem wykonać rysunek przypominający unerwienie liścia. Drugi bochenek uformować podłużnie jak bułkę wrocławską. Jeden z końców naciąć na pół i lekko odchylić obie części od siebie, by przypominały tylną płetwę ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach jak na zdjęciu. Uformowane

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5782

serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Wykonanie: Biszkopt kakaowy : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając około(...)łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Beza czekoladowa

Opowieści z piekarnika
Poduszki pszenne. 172

Zwykłe ciasto na pizze upieczone w piekarniku zamieniło się w chrupiące poduszki które można napełnić tym, co się lubi. Poduszki pszenne. około 50 dag maki pszennej białej 3 dag drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V. 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Wsyp  mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz(...)nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Tak upieczone chlebki przekrój i  nadziej tym, co lubisz. Czerstwe pieczywo przed podaniem zagrzej w tosterze na stelarzu do bułek. Ja moje poduszki napełniłam szynką pieczoną, serem i szpinakiem. Nie mogło zabraknąć odrobiny sosu pomidorowego

Gotuj Sam!
Babka waniliowo-czekoladowa 159

czas, jakim są wakacje, jest wręcz do tego idealny! Ja w ramach "przymusowego" odpoczynku zrobiłam dziś dwie babki waniliowo-czekoladowe ;) Babki waniliowo-czekoladowe www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 gram masła 1 szklanka cukru 4 jaja kilka kropel ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka  130 gram gorzkiej czekolady Wykonanie(...)jajek - wszystkie składniki świetnie się wtedy łączą). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.  Foremki do babek (2 małe lub jedną długą) wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą.  Czekoladę połączyć z częścią masy maślanej. Wymieszać.  Ciasto wlewać do foremek naprzemiennie.  Piec w temperaturze 160 stopni ok. 70-80 minut (do tzw. suchego patyczka). www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 203

razem upiekłam ciasto cytrynowe z dodatkiem moich ulubionych truskawek i rabarbaru. Obowiązkowo musiała być też kruszonka, no bo co to za drożdżówka bez kruszonki ;) Ciasto: 650 g mąki pszennej 2 op. drożdży instant 1 szkl mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1/3 szkl cukru 1 op. cukru cytrynowego do wypieków Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki(...)ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać kruszonką. Ciasto piec ok 35 minut

Smakołyki Asi
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 237

łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami 1 mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja (całe)  10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując(...)minut na gładką masę.  Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.   Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch

Grunt to przepis!
Jabłecznik z ajerkoniakiem 168

ciasto: 300 g mąki pszennej; 120 g mąki ziemniaczanej; 100 g cukru pudru; 2 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 125 g margaryny lub masła;     Mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodajemy jajka i szybko zarabiamy(...)obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy od wypukłej strony.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Boki ciasta unosimy lekko do góry. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Resztę soku, wino, cukier i cukier waniliowy gotujemy

In my kitchen
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 546

murzynek będą wręcz zachwyceni!PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI:( na tortownicę o średnicy 16 cm )Na większą podwajamy składniki!CIASTO:* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 130 g* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g* cukier – 150 g* pepsi – 120 ml* mleko – 25 ml* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao(...)wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą.  UWAGA!Ciasto

Ostra na Słodko
Bułeczki pszenne z sezamem 217

słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami.  Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy  pod przykryciem(...)takie ciasto lepiej rośnie). Bułeczki układamy na blasze podsypaną mąką.  Na każdej bułeczce nacinamy krzyżyk  i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z jabłkami 93

Drożdżówki z jabłkami wreszcie zagościły na naszym blogu. Niby to nic nadzwyczajnego, ale bardzo nas to cieszy, bo w ten sposób uzupełniamy naszą kolekcję o proste

niecodziennikpary
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 97

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić –

CookYourself
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 137

  Dom ma pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo

Niunioki
Drożdżówki z pomarańczowym serem 191

Uwielbiam domowe drożdżówki, sklepowe niekoniecznie. Drożdżówki z pomarańczowym serem, pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół

dom-agi.pl
Tradycyjna szarlotka z pianką 107

bardzo często robiło się właśnie w wakacje gdy sezon na jabłka był w pełni. Polecam wypróbowanie przepisu, z którego ja najczęściej korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki śmietany 12% (musi być gęsta) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku(...)konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną należy wsadzić do zamrażarki, natomiast drugą wykładamy i rozprowadzamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można również posmarować blachę masłem i bułką tartą). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolejnym etapem jest zrobienie pianki. w tym celu ubijamy pozostałe białka z 5 jajek na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz kisiel i całość ubijamy

Blog kulinarny S9.PL