bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:427/587)

Babka piaskowa cytrynowa 127

najprostsza babka piaskowa oprószona cukrem pudrem. Miękka, aromatyczna, puszysta i wilgotna. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 130 g mąki pszennej (1 szklanka) 230 g margaryny 200 g cukru (1 szklanka) 100 g mąki ziemniaczanej (¾ szklanki) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mała cytryna 1 łyżeczka cukru waniliowego cukier(...)skórkę cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników. 4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu

karolgotuje
Bułeczki z malinami 172

Trochę lata w środku zimy. Warto było zamrozić maliny i móc je wykorzystać w takie zimne dni. Wykorzystałam przepis z kwestiasmaku.com . Bułeczki świetnie rosną, są mięciutkie

Czerwony Gupik
Coxinhas... mundialowa i nie tylko przekąska 145

Składniki 2-3 udka z kurczaka 3 szklanki bulionu 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka i kawałek masła 2-3 ząbki czosnku marchew, pietruszka kawałek selera, pora opieczona cebula sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie 3 śmietankowe serki topione Przygotowanie Udka włożyć do gotującej się wody z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i porem z dodatkiem przypraw - gotować na niewielkim ogniu(...)wystygnięciu dodać dwa żółtka i odrobinę masła. Zagnieść i odstawić do lodówki na ok godzinę.  Powstałe ciasto rozwałkować powycinać szklanką kółka, faszerować i zalepić. Następnie obtoczyć w białku, bułce tartej i usmażyć w głębokim oleju do złapania koloru..  Smacznego

Gaździnka warzy
TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK 174

SKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                  DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń(...)minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto cytrynowe 125

smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny lub masła 250 g cukru 4 jaja 1 cytryna czubata łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z cytryny kilka łyżek cukru pudru (do szukania pożądanej konsystencji(...)składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej - użyłam formy 11x25 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni (patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia). Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z formy i studzimy. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą

MyCookBook.pl
Keks biszkoptowy 152

keks, bo zawiera mało składników i jest dość smaczny. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com. Piekłam go dość późno w nocy, ale efekt jest zadowalający. Składniki : 250 g mąki pszennej ( ja użyłam 450) * 250 g cukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli(...)koniec wsypałam mąkę, wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dodałam bakalie - wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam  do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć

apetytnapieczenie
Drożdżówka z kruszonką. Najlepsza. 148

świeci słońce, czy pada deszcz!  Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!! Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką! Przepis inspirowany  drożdżówką Doroty . Składniki: 280 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g cukru, 5 g drożdży instant, 1 jajko, 75 g roztopionego masła, 130 g ciepłego mleka 1 roztrzepane jajko - do posmarowania Składniki na kruszonkę: 25 g masła(...)minut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm. Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut

Plate of Joy
Sernik z brzoskwiniami + film 145

ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy zmielony ser, dodajemy żółtka, cukier i budyń, wlewamy sok z cytry

Smakowite Dania
Szarlotka 137

Pyszna a na dodatek szybka szarlotka. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (250 ml) szklanka cukru  2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego ok. 18 gram 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany  3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 10 dużych albo 15 małych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy(...)lodówki na 30 minut.Drugą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalki. W między czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem

Krakowskie smaki Ani
Keks z bakaliami 178

Składniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie:  Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę(...)szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki

Aga w kuchni
BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 146

Bardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :) Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt

Walijskie Pichcenie
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 150

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie

Mienta blog
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 107

Kolejne wspólne pieczenie z Kuchniąmaryny..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy  takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i

Moje domowe kucharzenie
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 169

Niedziela to wreszcie czas tylko dla nas. Tę niedzielę postanowiłam uświetnić wspaniałym śniadaniem: tradycyjną jajecznicą i świeżymi, pieczonymi przeze mnie bułeczkami z camembertem. A że mój

Miksturownik
Pełnoziarniste bułeczki z makiem 102

Składniki na około 19 bułeczek: 780 g mąki pełnoziarnistej (można  użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru(...)przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut  ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce. *drożdże

Blondynka Gotuje
Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 155

Dziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się(...)Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu) 1 jajko szczypta soli

Słodkie okruszki
Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną 86

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7 jajek L 200 gram margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram opcjonalnie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia, całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją(...)powstanie nam gęste ciasto, ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną 100

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7 jajek L 200 gram margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram opcjonalnie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia, całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją(...)powstanie nam gęste ciasto, ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówka z serem i kruszonką. 117

Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko 3,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 kostki masła Masa serowa: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy Kruszonka: 50 g. masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże(...)czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać na ciasto z serem. Włączyć piekarnik na 175 stopni. Zostawić ciasto

Agusiowe smakołyki
Bułeczki śniadaniowe 301

mają chrupiącą skórkę. Otrzymacie 9 sporych, żółciutkich bułeczek, które będą cudownie smakowały ze słodkimi jak i pikantnymi dodatkami. W sam raz d o szkoły na drugie śniadanie :) 800g mąki pszennej 100 ml oleju 3 jajka 2 żółtka 14g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 400 ml mleka sezam i mak do posypania bułeczek W dużej misce wymieszać mąkę(...)części. Z każdej uformować kulkę, w razie potrzeby podsypując mąką. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem i posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce

Smakołyki Asi
Bułeczki preclowe 114

drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowe bułki zapiekane z jajkami Omlet z kiełbasą i pieczarkami Naleśniki Co zjeść na śniadanie? Śniadanie z takimi bułeczkami nie będzie nudne. Z pewnością bułki zwrócą uwagę każdego, dlatego przygotowując śniadanie do pracy - weźcie ich większą ilość. Ta skórka ma w sobie coś takiego, że się za nią po prostu tęskni i chce więcej. Szczerze(...)mogę się doczekać, kiedy wybierzemy się na pierwszy piknik tej wiosny! Potrzebujemy: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 670 g mąki pszennej chlebowej 60 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata 1 i 1/2 łyżeczki soli Do obgotowywania: 10 szklanek wody 2/3 szklanki sody oczyszczonej Przed pieczeniem: 1 żółtko 1 łyżka

MamaOskarka
Ciasto kokosowo - limonkowe 151

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną(...)etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 118

śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko kwaskowymi, powidłami śliwkowymi. Pycha.. :-) Składniki na 2 małe keksówki: 4 jajka 400 g mąki pszennej 120  g masła/margaryny 150 g cukru 4 łyżeczki kakao 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat ) 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sodą. 3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Gotowy piernik przekrajemy na dwie

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 168

była wyzwaniem...,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany(...)zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

U Fiolki
tort kakaowo-śmietankowy :-) 202

mąki -1,5 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -2 i 1/3  szklanki mleka -1 budyń śmietankowy -4 łyżki cukru -1 cukier waniliowy -1 łyżka mąki pszennej -3 żółtka -150g masła lub margaryny PONCZ (opcjonalnie) -0,5 szklanki wody -1 ,5 łyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru -2-3 łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany(...)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Miksujemy Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.  Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy. Zimny przecinamy na trzy blaty. Wracamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 131

była wyzwaniem,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany(...)zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

Fiolka w kuchni
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe. 152

powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego)  szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Nadzienie: 100 g masła (miękkiego) 100 g cukru trzcinowego(...)nadzienie utrzeć. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.  Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż się zrumienią

zadanie-gotowanie
Ciasto bananowe z whisky 200

Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek bananowy z rodzynkami w whisky Składniki: 100 g rodzynek 75 ml whisky 150 g mąki pszennej 25 g kakao 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobne kawałki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 125 g stopionego masła 150 g cukru trzcinowego(...)jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez 1 h 15 minut w 170 stopniach . Chlebek bananowy studzimy w formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Moje sugestie

sierotka maRysia w kuchni
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 138

rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Rabarbar umyłam i obrałam(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem

potrawyregionalne
Klasyczne knedle ze śliwkami. 161

cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy(...)macie ochotę na porcję :) Składniki na klasyczne knedle ze śliwkami: 500 g drobnych śliwek węgierek 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (6 sporych sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli      Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, odkładamy.      Obie mąki mieszamy

Rozpustne gotowanie
49 tygodni - ciasto jogurtowe 157

Moniki, Na Grabinie . Zgodnie z jej instrukcją, najlepiej użyć kubeczka jogurtu o pojemności 220g, potem umyć kubeczek i użyć go do odmierzania pozostałych składników. Ciasto jogurtowe 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru (według mnie jest to ilość zupełnie wystarczająca) 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 kubek jogurtu naturalnego 3 jajka 1 kubek oleju(...)musi być też super gładkie, mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Następnie przelać gotowe ciasto do formy, najlepiej tortownicy o średnicy 25-25cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzch można ułożyć owoce, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam brzoskwiń i na specjalne zamówienie taty, na części ciasta położyłam pokrojonego ananasa. Piec w 180 C przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb polski na zakwasie 187

dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650), 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000), 1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody,  opcjonalnie(...)razy. Po upływie tego czasu należy uformować okrągły bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

Plate of Joy
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 479

Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego(...)się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle

Monia miesza i gotuje
Babka "Mojito" 155

mięta nie przeszkadzają Ci w Twoim jadłospisie, babka ta przypadnie Ci do gustu. Przepis znalazłam na anglojęzycznej stronie , zwiększyłam jedynie proporcje składników. Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki soli; 360 ml jogurtu naturalnego; 270 g cukru pudru; 5 średniej wielkości jaj; skórka starta z 5 limonek; 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku(...)Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo i na przemian dodawać mąkę z proszkiem i solą oraz olej. Przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem (lub margaryną) i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy babkowej. Wierzch ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około 40-45 minut. Piec do uzyskania złotego koloru, a przed wyjęciem

In my kitchen
Brownie z buraków 159

dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 400g buraków, banan, 2 łyżki siemienia lnianego Kresto, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy

Z miłości do słodkości
Chleb z garnka 283

zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe(...)świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna tortowa typ 450) + do podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej do wysmarowania miski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 201

mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko, ale cóż- najważniejszy jest smak. Wymiary mojej formy: 22x11x12. Powinna być większa...Składniki:- 500g mąki pszennej (tortowej lub DeLuxe - typ405)- 10 żółtek- 70g świeżych drożdży- 150g cukru pudru- 150g masła- 150g rodzynek- 50ml rumu- 250ml mleka- szczypta soli250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić(...)miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania