Te bułeczki idealnie się nadają na małą przekąskę w podróży, na zabranie ze sobą do pracy lub na uczelnie na drugie śniadanie, a także świetnie prezentują
Smaki ArmineLussekatter, to szwedzkie bułeczki, które tradycyjnie piecze się na dzień Świętej Łucji - czyli 13 gruia. Są popularne już od 1 dnia adwentu. Chociaż okres nbie ten
Zielona KuchniaWiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa
Mienta blogMadzia wyjechała. W sumie nic nowego, co chwilę gdzieś wyjeżdża. Siedzę sobie zatem sam, dochodzę do siebie po wczorajszym wieczorze z Adkiem i wpadłem na pomysł
Marder&Marder ManufactureKolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku
IMPRESJA SMAKUtruskawkami i rabarbarem Pyszne, aromatyczne i proste do zrobienia ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Czas przygotowania 15 minutes Czas gotowania 45 minutes Składniki 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 0,25 szkl. mąki ziemniaczanej 0,25 szkl. oleju 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. drobnego cukru 500 g truskawek 3 łodygi rabarbaru szczypta soli cukier(...)czas miksując oraz ocet i aromat. Do masy przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy, żeby składniki się połączyły. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę. Na wierzch układamy ulubione owoce. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka – ok. 45 min. Artykuł Ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w Garnkubazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu(...)tradycja ta ustała. Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 24 sztuki: 300 g mąki pszennej 125 g masła 30 g drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 200 g marmolady cukier puder Drożdże kruszymy do kubka i rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn. Mąkę przesiewamy
Trzeci talerzciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 3 jajka(...)jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy. Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki). Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami
Fascynacje Anibyło zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Składniki: * 60 dkg ziemniaków * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 1/4 łyżeczka soli * morele i śliwki Dodatkowo: * śmietana i cukier * mąka do podsypywania Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam(...)Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch. Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbardzo mało wyczuwalne w cieście :) Składniki na keksówkę 25 x 11 cm: 3 jajka kl M 3/4 szkl cukru 100 g masła 2 łyżki miodu 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki 2 średniej wielkości ugotowane buraczki 1/2 opakowania przyprawy do piernika (10 g ) 2 czubate łyżeczki kakao 1 łyżka powideł śliwkowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Polewa W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy
Gotowanie...to proste !Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty. Szarlotka składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1,5 kg kwaśnych(...)kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta. Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż
kuron.com.plmasełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 zupa borowikowa Winiary 300 ml wody 20 dkg kurek sól, pieprz 1 cebula olej rzepakowy cukier szczyptę Do miski wykruszam drożdże, dolewam(...)sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury
wesoła kuchniaprzekąska na imprezę! Smakują świetnie i znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony ) – 400 g * czosnek – 3 ząbki * jajko – 2 szt * ser żółty SERENADA – 100 g * mąka pszenna – 340 g * masło – 150 g * mleko 2% – 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami * świeży(...)starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy ( abo miksujemy ). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA
Ostra na Słodkotort śmietanowy z bananami i dżemem porzeczkowym. A ponieważ Pan Ł. zachwyca się ciasteczkami Oreo to własnie te ciasteczka wykorzystałam do tortu. Składniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru(...)koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu
Życie zaczyna się w kuchniteż Ola, więc przy okazji jej za to dziękuję :* Smacznego! Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szkl. drobnego cukru (tylko nie pudru) 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej+1 łyżka 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 6 dużych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito (1 łyżkę odkładamy do oddzielnego pojemniczka(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy. Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej i ciemnej masy i ponownie lekko masę mieszamy. Wstawiamy
psgotujemyksylitolu. Można ją przygotować również z cukrem (najlepiej nierafinowanym trzcinowym, lub zwykłym) i na mące pszennej (wówczas dajemy jej ok.230g). Składniki: - 250g masła - 250g mąki orkiszowej typ750 (typ700, lub pszenna po ok.230g) - 1 szklanka maku (nie mielonego) - 5 jaj - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (u mnie niepełna) - ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy mak i wlewamy przestudzone (letnie) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą, silikonowych nie trzeba), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, ok.45-50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, a następnie wyjmujemy
Smaczne Zdrowekawałkami czekolady, które najlepiej smakuje podane z kawą .Nie jest trudne do wykonania za to smakuje pysznie. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 200 g margaryny szklanka mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa przepis Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki. Margarynę rozpuszczamy(...)Ciasto łączymy z pianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy kakao i kawałki czekolady i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy . Ciasto wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia., dokładnie rozprowadzamy i pieczemy około 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C . Po upieczeniu , ciasto polewamy gotową polewą czekoladową
Smakowite Daniagodzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się(...)podwojenia objętości. Po upływie czasu z ciasta formujemy bułeczki. Na stolnicy formujemy długi wałek, dzielimy go na części i wyrabiamy okrągłe bułeczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny,aby ponownie urosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, aż zrobią się rumiane.Smacznego
Truskawkowa Fiesta