wracam :-) Szarlotki które pachną pomarańczami i jabłkami. Można je zapakować do pracy, na drogę jako deser. Są bardzo dobre i szybko znikają. ciasto: 125 g masła 200 g mąki pszennej typ 500 50 g migdałów tartych szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 1 pomarańczo 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej(...)skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu
wesoła kuchniaznika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowy bez cukru 3/4 szklanki(...)zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę
Kuchcik gotujeprzygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka(...)proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłopyszny obiadek :) idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy! Składniki na ciasto : (6-8 placków w zależności od wielkości patelni) -2 szklanki mąki pszennej -160 ml gorącej wody -szczypta soli -2 łyżki oleju Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy(...)Składniki: (które będą zawinięte w tortillę) -1 filet z kurczaka -kilka liści sałaty lodowej -pomidor -papryka -ogórek -keczup, majonez, sos czosnkowy -pieprz, sól, gyros -2-3 jajka do panierowania -bułka tarta do panierowania (lub w wersji extra: rozdrobnione płatki kukurydziane) -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet dzielimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Panierujemy i smażymy
KasiekGotujezasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 łyżeczki olejku waniliowego(...)proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu i wystudzeniu
Na słodko lub wytrawnieLonger - jedna z popularniejszych kanapek z KFC, chrupiącą bułeczka, soczysta polędwiczka, sałata oraz ketchup to to co znajdziemy po otwarciu paczuszki z Longer'em. Niemal identyczną
Słodka Stronatylko w kałuży rzepakowego oleju, ale i kompletnej improwizacji. Jestem wielką fanką zarówno ananasa, jak i pieczarek. Chociaż tych drugich w dzieciństwie wręcz nie znosiłam. Pamiętam, jak kupowałam sobie bułki z pieczarkami i próbowałam je w siebie wmusić, wmawiając sobie, że ich nielubienie jest tylko w mojej głowie i mogę to pokonać. Wszyscy wokół mnie je uwielbiali, więc miałam wrażenie(...)Papier ryżowy (ok. 12-14 arkuszy) 250 gram pieczarek 1/2 kostki naturalnego tofu (ok. 90 g) 2 plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki obieramy
Weganizm infantylnyTakie domowe bułeczki kajzerki nie są faszerowane żadnymi sztucznymi spulchniaczami. Ciasto rośnie po prostu na drożdżach i nie mają w swoim składzie ani polepszaczy smaku ani
Smaczna PyzaI trzeci, ostatni, nagrodzony w konkursie, przepis na potrawę świąteczną. Wprawdzie to nie konkretne danie tylko wypiek, ale stwierdziłam, że słodkiej części świąt pominąć nie mogę
W mojej kuchniEh.. Zachciało mi się studiować.. to niestety muszę z czegoś zrezygnować bo nie wyrabiam się na zakrętach i już o poleżeniu „do góry kołami
Na słodko lub wytrawnieDo drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny
IMPRESJA SMAKUSkładniki (na keksówkę o wymiarach 27cm x 8cm mierząc od spodu): 250 g masła pół szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) półtorej szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika (cała paczuszka) 4 łyżki kakao ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto okaże się zbyt gęste przy miksowaniu Wykonanie: 1. W garnku rozpuszczamy masło(...)osobnej miski. 5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 6. Mikser przestawiamy na najniższą prędkość i dodajemy stopniowo ubite białka. 7. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do blachy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko, pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół
Kawa z mlekiemszkl. cukru - ciasto będzie wtedy mało słodkie; słodkolubni powinni tu zwiększyć ilość cukru do 2/3 szkl. 1 mały cukier wanilinowy [15g] 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki soli 80ml oleju rzepakowego 120g jogurtu naturalnego 200g(...)Dodać przesiane składniki sypkie i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wmieszać w masę. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem "patyczka". Po wyjęciu
Grunt to przepis!tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO: - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka - 2/5 paczki świeżych drożdży - 1/3 kostki masła - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3 jajka Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę(...)wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp. 170 stopni C. Pieczemy na złoty kolor. Bułki można dodatkowo polukrować i np. obsypać posiekanymi orzechami. Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej! Wręcz idealne do gofrów
SMYKWKUCHNImnie od SKWORCU) 2 łyżki gorzkiego kakao 2 jajka 250 ml mleka 2 pełne łyżki kawy Inki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki (300 g) mąki pszennej Jabłka: 1,2 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/2 szkl wody 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 galaretki agrestowe 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30% (można(...)wlać do garnka, wymieszać (ja użyłam tu ręcznej trzepaczki). Dodać kawę zbożową, sodę, a następnie mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub włożonej papierem do pieczenia). Piec do suchego patyczka ok 40-50 minut w 175*C. Jabłka: Jabłka pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka, dodać wodę
Kto ugości moich gości?