bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:416/587)

BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 175

Bardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :) Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt

Walijskie Pichcenie
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 169

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie

Mienta blog
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 132

Kolejne wspólne pieczenie z Kuchniąmaryny..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy  takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i

Moje domowe kucharzenie
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 185

Niedziela to wreszcie czas tylko dla nas. Tę niedzielę postanowiłam uświetnić wspaniałym śniadaniem: tradycyjną jajecznicą i świeżymi, pieczonymi przeze mnie bułeczkami z camembertem. A że mój

Miksturownik
Pełnoziarniste bułeczki z makiem 122

Składniki na około 19 bułeczek: 780 g mąki pełnoziarnistej (można  użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru(...)przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut  ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce. *drożdże

Blondynka Gotuje
Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 182

Dziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się(...)Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu) 1 jajko szczypta soli

Słodkie okruszki
Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną 108

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7 jajek L 200 gram margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram opcjonalnie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia, całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją(...)powstanie nam gęste ciasto, ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną 135

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7 jajek L 200 gram margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram opcjonalnie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia, całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją(...)powstanie nam gęste ciasto, ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówka z serem i kruszonką. 136

Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko 3,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 kostki masła Masa serowa: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy Kruszonka: 50 g. masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże(...)czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać na ciasto z serem. Włączyć piekarnik na 175 stopni. Zostawić ciasto

Agusiowe smakołyki
Bułeczki śniadaniowe 323

mają chrupiącą skórkę. Otrzymacie 9 sporych, żółciutkich bułeczek, które będą cudownie smakowały ze słodkimi jak i pikantnymi dodatkami. W sam raz d o szkoły na drugie śniadanie :) 800g mąki pszennej 100 ml oleju 3 jajka 2 żółtka 14g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 400 ml mleka sezam i mak do posypania bułeczek W dużej misce wymieszać mąkę(...)części. Z każdej uformować kulkę, w razie potrzeby podsypując mąką. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem i posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce

Smakołyki Asi
Bułeczki preclowe 138

drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowe bułki zapiekane z jajkami Omlet z kiełbasą i pieczarkami Naleśniki Co zjeść na śniadanie? Śniadanie z takimi bułeczkami nie będzie nudne. Z pewnością bułki zwrócą uwagę każdego, dlatego przygotowując śniadanie do pracy - weźcie ich większą ilość. Ta skórka ma w sobie coś takiego, że się za nią po prostu tęskni i chce więcej. Szczerze(...)mogę się doczekać, kiedy wybierzemy się na pierwszy piknik tej wiosny! Potrzebujemy: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 670 g mąki pszennej chlebowej 60 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata 1 i 1/2 łyżeczki soli Do obgotowywania: 10 szklanek wody 2/3 szklanki sody oczyszczonej Przed pieczeniem: 1 żółtko 1 łyżka

MamaOskarka
Ciasto kokosowo - limonkowe 176

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną(...)etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 146

śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko kwaskowymi, powidłami śliwkowymi. Pycha.. :-) Składniki na 2 małe keksówki: 4 jajka 400 g mąki pszennej 120  g masła/margaryny 150 g cukru 4 łyżeczki kakao 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat ) 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sodą. 3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Gotowy piernik przekrajemy na dwie

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 198

była wyzwaniem...,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany(...)zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

U Fiolki
tort kakaowo-śmietankowy :-) 236

mąki -1,5 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -2 i 1/3  szklanki mleka -1 budyń śmietankowy -4 łyżki cukru -1 cukier waniliowy -1 łyżka mąki pszennej -3 żółtka -150g masła lub margaryny PONCZ (opcjonalnie) -0,5 szklanki wody -1 ,5 łyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru -2-3 łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany(...)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Miksujemy Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.  Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy. Zimny przecinamy na trzy blaty. Wracamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku