smaku i właściwie nie posiada ości. Halibuta można przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, upiec lub ugotować na parze. Do smażenia panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle lub na tzw. głębokim oleju. Halibut smażony prosty przepis. Szybkie i łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest(...)składniki na smażonego halibuta SKŁADNIKI 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm sól morska i pieprz cytrynowy do smaku sos z cytryny do skropienia ryby mąka pszenna do panierowania olej lub masło sklarowane do smażenia Przepis na smażonego halibuta PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte i osuszone dzwonka halibuta oprószamy ze wszystkich stron solą oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy
Moja Książka KucharskaIdealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio
Dzieje kuchennej WiewióryBułeczki smakują jak te sklepowe, słodziutkie idealne do dżemu lub same do kawy. W mojej wersji zrobiłam je jako "odrywane" i posypałam kruszonką ( taką jak w
Czerwony Gupikśliwkowe -zmielone orzechy włoskie KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -2 płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu(...)dodajemy budyń. I krem gotowy :-) BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier oraz żółtka i resztę składników. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt wylewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty. ROLADY Wszystkie składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuAch te jagody....Kuszą mnie za każdym razem, kiedy przechodzę obok warzywniaka! I tak po tarcie z jagodami i konfiturze przyszedł czas aby zmierzyć się z
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła 130 g cukru szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) owoce do zdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli(...)soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły
Lili w kuchniwspominałam wcześniej kleik ryżowy nie uzyskał aprobaty mojego Męża. Ten z natury mięsożerny Gatunek wolał suchą bułkę wcinać, a kleik zaległ w lodówce. Już myślałam, że z lodówki powędruje prosto do kosza, gdy podczas spaceru z Synem olśniło mnie. Z resztą dzięki małej Emilce, która ostatnio ma apetyt na wafle ryżowe, szczególnie na spacerach, a tak się składa, że często(...)reinkarnację ;) Ciastko z Myszą i orzeźwiającym kisielem wieloowocowym Składniki (na ok. 12 ciastek) 500 ml gęstego kleiku ryżowego 1 łyżka masła 2 żółtka ok. 7 czubatych łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru (3 łyżki cukru trzcinowego + 2 białego) 2 łyżki owsianych płatków błyskawicznych 1/2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kuchnia po mojemuGoście się u nas zasiedzieli, dodatkowo jeszcze po południu dołączyli do nas dodatkowi, no to przygotowałem im na szybko taką przekąskę. Jak je przygotować? -2,5 kubka mąki pszennej TYP550 -3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni -50 gram drożdży świeżych -jajko -łyżeczka soli -mała garść cukru -dwie łyżki oliwy -masło -4 ząbki czosnku -czosnek niedźwiedzi -ser żółty(...)skosem na trzy części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy serem lekko uklepując. Wstawiamy na 18 minut do piekarnika. Masło ścieramy na tarce, łączymy z zgniecionymi ząbkami
BaRepaspieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kg zmielonego sera białego przepis ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ, dodajemy miękką pokrojoną margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto(...)pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część
Smakowite Daniaciepło jak i na zimno. Ja zrobiłam ja dla naszych gości a to co zostało zabrałam jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 3 jajka - 200 ml mleka - 8 łyżek oliwy - 100 g startego żółtego sera - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 liście laurowe - 2 średnie marchewki - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 pęczek natki(...)dodajemy do masy razem z posiekaną pietruszką i serem żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniszybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao 4 jajka ½ szklanki mleka 2 łyżki rumu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Sposób wykonania : Margarynę rozpuścić(...)proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu ciasto
Na słodko lub wytrawnieupiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek 1 i ½ szklanki drobno pokrojonych(...)mąkę, olejek rozpuszczoną sodę i wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite białko. Całość delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami
UgotujmyTo.plPrzepis na to ciasto znalazłam w serwisie polki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam, bo przede wszystkim było zbyt słodkie jak dla nas :) Ale, że każdy
Codzienna kuchnia niecodziennaKilka dni temu moja siostra miała urodziny, już 23. Nie wiem kiedy ten czas zleciał, sama w tym roku będę obchodziła 21 i pamiętam jakby to
charlotte gotuje