bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:417/587)

Drożdżówka z serem i kruszonką. 135

Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko 3,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 kostki masła Masa serowa: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy Kruszonka: 50 g. masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże(...)czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać na ciasto z serem. Włączyć piekarnik na 175 stopni. Zostawić ciasto

Agusiowe smakołyki
Bułeczki śniadaniowe 322

mają chrupiącą skórkę. Otrzymacie 9 sporych, żółciutkich bułeczek, które będą cudownie smakowały ze słodkimi jak i pikantnymi dodatkami. W sam raz d o szkoły na drugie śniadanie :) 800g mąki pszennej 100 ml oleju 3 jajka 2 żółtka 14g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 400 ml mleka sezam i mak do posypania bułeczek W dużej misce wymieszać mąkę(...)części. Z każdej uformować kulkę, w razie potrzeby podsypując mąką. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem i posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce

Smakołyki Asi
Bułeczki preclowe 138

drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowe bułki zapiekane z jajkami Omlet z kiełbasą i pieczarkami Naleśniki Co zjeść na śniadanie? Śniadanie z takimi bułeczkami nie będzie nudne. Z pewnością bułki zwrócą uwagę każdego, dlatego przygotowując śniadanie do pracy - weźcie ich większą ilość. Ta skórka ma w sobie coś takiego, że się za nią po prostu tęskni i chce więcej. Szczerze(...)mogę się doczekać, kiedy wybierzemy się na pierwszy piknik tej wiosny! Potrzebujemy: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 670 g mąki pszennej chlebowej 60 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata 1 i 1/2 łyżeczki soli Do obgotowywania: 10 szklanek wody 2/3 szklanki sody oczyszczonej Przed pieczeniem: 1 żółtko 1 łyżka

MamaOskarka
Ciasto kokosowo - limonkowe 176

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną(...)etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 146

śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko kwaskowymi, powidłami śliwkowymi. Pycha.. :-) Składniki na 2 małe keksówki: 4 jajka 400 g mąki pszennej 120  g masła/margaryny 150 g cukru 4 łyżeczki kakao 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat ) 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sodą. 3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Gotowy piernik przekrajemy na dwie

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 197

była wyzwaniem...,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany(...)zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

U Fiolki
tort kakaowo-śmietankowy :-) 236

mąki -1,5 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -2 i 1/3  szklanki mleka -1 budyń śmietankowy -4 łyżki cukru -1 cukier waniliowy -1 łyżka mąki pszennej -3 żółtka -150g masła lub margaryny PONCZ (opcjonalnie) -0,5 szklanki wody -1 ,5 łyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru -2-3 łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany(...)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Miksujemy Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.  Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy. Zimny przecinamy na trzy blaty. Wracamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 159

była wyzwaniem,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany(...)zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

Fiolka w kuchni
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe. 173

powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego)  szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Nadzienie: 100 g masła (miękkiego) 100 g cukru trzcinowego(...)nadzienie utrzeć. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.  Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż się zrumienią

zadanie-gotowanie
Ciasto bananowe z whisky 225

Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek bananowy z rodzynkami w whisky Składniki: 100 g rodzynek 75 ml whisky 150 g mąki pszennej 25 g kakao 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobne kawałki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 125 g stopionego masła 150 g cukru trzcinowego(...)jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez 1 h 15 minut w 170 stopniach . Chlebek bananowy studzimy w formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Moje sugestie

sierotka maRysia w kuchni
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 160

rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Rabarbar umyłam i obrałam(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem

potrawyregionalne
Klasyczne knedle ze śliwkami. 182

cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy(...)macie ochotę na porcję :) Składniki na klasyczne knedle ze śliwkami: 500 g drobnych śliwek węgierek 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (6 sporych sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli      Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, odkładamy.      Obie mąki mieszamy

Rozpustne gotowanie
49 tygodni - ciasto jogurtowe 177

Moniki, Na Grabinie . Zgodnie z jej instrukcją, najlepiej użyć kubeczka jogurtu o pojemności 220g, potem umyć kubeczek i użyć go do odmierzania pozostałych składników. Ciasto jogurtowe 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru (według mnie jest to ilość zupełnie wystarczająca) 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 kubek jogurtu naturalnego 3 jajka 1 kubek oleju(...)musi być też super gładkie, mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Następnie przelać gotowe ciasto do formy, najlepiej tortownicy o średnicy 25-25cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzch można ułożyć owoce, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam brzoskwiń i na specjalne zamówienie taty, na części ciasta położyłam pokrojonego ananasa. Piec w 180 C przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb polski na zakwasie 213

dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650), 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000), 1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody,  opcjonalnie(...)razy. Po upływie tego czasu należy uformować okrągły bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

Plate of Joy
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 503

Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego(...)się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle

Monia miesza i gotuje
Babka "Mojito" 177

mięta nie przeszkadzają Ci w Twoim jadłospisie, babka ta przypadnie Ci do gustu. Przepis znalazłam na anglojęzycznej stronie , zwiększyłam jedynie proporcje składników. Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki soli; 360 ml jogurtu naturalnego; 270 g cukru pudru; 5 średniej wielkości jaj; skórka starta z 5 limonek; 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku(...)Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo i na przemian dodawać mąkę z proszkiem i solą oraz olej. Przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem (lub margaryną) i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy babkowej. Wierzch ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około 40-45 minut. Piec do uzyskania złotego koloru, a przed wyjęciem

In my kitchen
Brownie z buraków 176

dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 400g buraków, banan, 2 łyżki siemienia lnianego Kresto, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy

Z miłości do słodkości
Chleb z garnka 310

zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe(...)świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna tortowa typ 450) + do podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej do wysmarowania miski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 222

mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko, ale cóż- najważniejszy jest smak. Wymiary mojej formy: 22x11x12. Powinna być większa...Składniki:- 500g mąki pszennej (tortowej lub DeLuxe - typ405)- 10 żółtek- 70g świeżych drożdży- 150g cukru pudru- 150g masła- 150g rodzynek- 50ml rumu- 250ml mleka- szczypta soli250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić(...)miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z dipem serowym 146

Fantastyczna przekąska podana w niecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Bułeczki są pyszne i

Smaki Na Talerzu
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 169

Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że domowy , ciepły i pachnący chleb nie umywa się do tego ze sklepu... kiedyś piekłam go bardzo często. Później zaprzestałam

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 182

Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała  dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak  upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata .....Sama jako

Basia w kuchni
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 232

     Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do

Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 179

     Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek

Rozpustne gotowanie