bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:417/587)

Ciasto czekoladowe bez jajek 220

skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, jagodowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie niecała szklanka rodzynków 3 łyżki drobnego(...)cynamon i rodzynki – rodzynki wcześniej lekko obtaczam w mące, dzięki czemu nie opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Torcik makowy 141

amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna(...)ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto

Różne smaki w kuchni
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 323

wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych(...)cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden raz :) 2 jajka, 3 żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie dodać migdały i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto można ratować

królestwo garów
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 164

nazwałam, jest super smaczny, nie za słodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem(...)cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy

Gotowanie...to proste !
Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem. 202

domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można(...)upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam.   FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM.           Składniki: 250 g mąki pszennej 650 + około 20 - 25 g do podsypania 135 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży gruba morska lub alpejska sól 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta 1 łyżeczka cukru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szarlotka 178

małe marzenie na ten rok i mam nadzieję, że uda mi się wspólnie z M. je spełnić. Szarlotka 2 szkl. mąki pszennej (+ ew. 0,5 szkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej(...)tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka piaskowa 97

kogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć(...)mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC .       Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - Dania na każdą okazję

Mania Wypiekania
Szarlotka 112

kogo: dla fanów jabłkowych przepisów dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj(...)Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor

Mania Wypiekania
Ciasto zebra 194

puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej(...)łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Powstanie zebra. Jeśli pieczemy w formie z kominem (26 cm), należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego

Poezja smaku
Bułeczki śniadaniowe 165

szklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1 łyżeczka soli rozczyn: -25 g świeżych drożdży -1/4 szklanki letniego mleka -2 łyżki mąki pszennej -szczypta cukru Wykonanie: Rozczyn: do miseczki rozkruszamy palcami drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby się idealnie połączyła z drożdżami (bez grudek). Rozczyn(...)godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch bułek jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego

KasiekGotuje
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 167

Wow! Gratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj

CoolinarniePL
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 179

mąki chlebowej 100 g wody  30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek(...)godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez

Proste Potrawy
Torcik makowy 385

współgra z ponczem z amaretto.Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao(...)ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto

Słodkości i nie tylko
Buchty 111

Chochelki . I takie cudne zdjęcie tych bucht było, że musiałem też zrobić :) Zresztą Madzia wciąż i wciąż marudzi, że coś słodkiego by zjadła. No to ma :) 550 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 250 ml mleka 60 g roztopionego masła powidła śliwkowe (lub co tam lubimy) na nadzienie Zaczynam od zrobienia(...)natartej masłem (lub innym tłuszczem) formie dość blisko siebie żeby podczas wyrastania zlepiły się ze sobą. Bo buchty zlepione być muszą. W przeciwnym razie to będą tylko zwykłe drożdżowe bułki z dżemem :) No i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy buchty jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni

Marder&Marder Manufacture
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 132

Prosty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z

Mienta blog
Cebularze 144

Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze

Życie zaczyna się w kuchni
bułeczki Panini 311

Panini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa

Wypieki Rene
Słodkie drożdżówki- świnki 185

Dziś częstuję Was bułeczkami, o które poprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na

Kuchnia w czekoladzie
Pissaladiere 142

Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo

Gosia gotuje