Moja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży
Słodko-Słony Świat IlonyDrożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody
niecodziennikparyChlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren
Kulinarne Fantazje MarioliKocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj
UgotujmyTo.plKolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u
Moje domowe kucharzenieKoniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis z bloga Smaczna Pyza . Składniki: 250 g sera białego (półtłustego) 3 średnie jajka 150 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Wykonanie: Twaróg powinien być dość(...)dodawać partiami wcześniej przesianą mąkę. Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka). Babkę wyjąć z formy i przełożyć
Pasja Smakuwaniliowego (40 g) 400 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki kaszy manny Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g migdałów 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Nadzienie - 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Następnie resztę mleka (200 ml) zagotować z kaszą manną i 2 łyżkami cukru. Do wrzącego(...)Ciasto wychodzi troszkę gęste. Przełożenie: 1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać wierzch. Piec około 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C, do "suchego patyczka". Wystudzone ciasto oprószyć cukrem
Ciastka - domowe słodkościutworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki kisielu o smaku wiśniowym (bez cukru) 3 łyżki niebieskiego maku (nie mielonego(...)termoobiegiem). Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (można też piec w małej formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery
Poezja smakuzdrowszej wersji słodyczy? Najpierw zastanówmy się co zrobić by ciasto było zdrowsze! Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. Słodzimy bananami... 😆 Po 2. Zastępujemy mąkę pszenną mąką jaglaną...😄 EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomość, i to podwójnie dobra... 😃 Dlaczego? Bo wystarczy zjeść POŁOWĘ i dodatkowo to co zjesz jest ZDROWSZE(...)wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest ogromna. Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :) Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 200 g borówek(...)wymieszać. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon. Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią. Wierzch upieczonych drożdżówek można polukrować lub posypać cukrem pudrem
zadanie-gotowanieschładzania formuję je w cienki wałek, który później kroję na plasterki i tymi plasterkami wylepiam dokładnie formę do połowy jej wysokości. Forma nie wymaga smarowania tłuszczem, wysypywania bułką czy mąką – to kruche i tłuste ciasto, po wypieczeniu na pewno samo od formy odejdzie. Ciasto dziurawię widelcem i wlewam masę jajeczną z dodatkami. Formę z quiche wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego(...)kruchego ciasta i trzymać je w osobnych woreczkach w zamrażalce , na wypadek wielkiego głodu, ogromnego lenia czy wizyty niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTA /forma 22-25cm średnicy/ 180g mąki pszennej typ 450 ½ łyżeczki soli ½ łyżki drobnego cukru 120g lodowato zimnego masła 3-4 łyżki lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 4 jajka M lub 3 jajka L 200ml gęstej, kwaśnej śmietany
Karo in the Kitchenbardzo zmęczona ..domownicy również maja już tej " bidy" dość Postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiecz bułeczki na śniadanie. Ciasto na bułki wyrobiłam wieczorem. Wieczorem tez uformowałam bułeczki, ułożyłam na natłuszczonej blaszce, owinęłam folia spożywcza i schowałam do lodówki. Rano wyjęłam bułeczki i poczekałam 30 minut(...)Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce :) Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga Moje Wypieki Przepis 475 g mąki pszennej (użyłam maki chlebowej) 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli (użyłam czubatej łyżeczki) 1 łyżeczka cukru (użyłam płaskiej łyżeczki) 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych 275 ml wody
Piekarz-Kucharz-GarkotłukStanach Zjednoczonych a autorami są rodowici Włosi. Stromboli podbija już cały świat w tym powolutku naszą Polskę. O tej pizzy można śmiało powiedzieć, że jest to faszerowana bułka, którą można zajadać na gorąco; jest to także świetny pomysł na zimne danie. Stromboli można zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie, czy dać dziecku do szkoły. Można także postawić(...)naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki. Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki na dwie pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450) 280 ml ciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia
Poezja Smaków - blog kulinarnysklepie internetowym ale-raj.pl Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice. Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 100 g margaryny 100 g masła 1/4 szkl mąki migdałowej 3/4 szkl mąki pszennej 1 szkl maku ale -raj 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g migdałów w płatkach ale-raj sól szczypta Przygotowanie: Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć(...)babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni. Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą
Ala piecze i gotujestrony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach 4 jajka 1 łyżeczka kakao(...)małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli
Na słodko lub wytrawnie