czas, jakim są wakacje, jest wręcz do tego idealny! Ja w ramach "przymusowego" odpoczynku zrobiłam dziś dwie babki waniliowo-czekoladowe ;) Babki waniliowo-czekoladowe www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 gram masła 1 szklanka cukru 4 jaja kilka kropel ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka 130 gram gorzkiej czekolady Wykonanie(...)jajek - wszystkie składniki świetnie się wtedy łączą). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Foremki do babek (2 małe lub jedną długą) wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Czekoladę połączyć z częścią masy maślanej. Wymieszać. Ciasto wlewać do foremek naprzemiennie. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 70-80 minut (do tzw. suchego patyczka). www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego
Kuchnia smakówrazem upiekłam ciasto cytrynowe z dodatkiem moich ulubionych truskawek i rabarbaru. Obowiązkowo musiała być też kruszonka, no bo co to za drożdżówka bez kruszonki ;) Ciasto: 650 g mąki pszennej 2 op. drożdży instant 1 szkl mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1/3 szkl cukru 1 op. cukru cytrynowego do wypieków Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki(...)ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać kruszonką. Ciasto piec ok 35 minut
Smakołyki Asiłasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami 1 mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja (całe) 10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując(...)minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch
Grunt to przepis!ciasto: 300 g mąki pszennej; 120 g mąki ziemniaczanej; 100 g cukru pudru; 2 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 125 g margaryny lub masła; Mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodajemy jajka i szybko zarabiamy(...)obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy od wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Boki ciasta unosimy lekko do góry. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Resztę soku, wino, cukier i cukier waniliowy gotujemy
In my kitchenmurzynek będą wręcz zachwyceni!PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI:( na tortownicę o średnicy 16 cm )Na większą podwajamy składniki!CIASTO:* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 130 g* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g* cukier – 150 g* pepsi – 120 ml* mleko – 25 ml* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao(...)wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą. UWAGA!Ciasto
Ostra na Słodkosłodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy pod przykryciem(...)takie ciasto lepiej rośnie). Bułeczki układamy na blasze podsypaną mąką. Na każdej bułeczce nacinamy krzyżyk i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki SmakołykiDrożdżówki z jabłkami wreszcie zagościły na naszym blogu. Niby to nic nadzwyczajnego, ale bardzo nas to cieszy, bo w ten sposób uzupełniamy naszą kolekcję o proste
niecodziennikparyPyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić –
CookYourselfDom ma pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo
NiuniokiUwielbiam domowe drożdżówki, sklepowe niekoniecznie. Drożdżówki z pomarańczowym serem, pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół
dom-agi.plbardzo często robiło się właśnie w wakacje gdy sezon na jabłka był w pełni. Polecam wypróbowanie przepisu, z którego ja najczęściej korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki śmietany 12% (musi być gęsta) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku(...)konsystencji. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną należy wsadzić do zamrażarki, natomiast drugą wykładamy i rozprowadzamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można również posmarować blachę masłem i bułką tartą). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolejnym etapem jest zrobienie pianki. w tym celu ubijamy pozostałe białka z 5 jajek na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz kisiel i całość ubijamy
Blog kulinarny S9.PLSkładniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 2 łyżki cukru szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy masło, cukier, sól i siekamy wszystko nożem. Tarta nie lubi dotykania ciepłymi rękami, dlatego staramy się jak najwięcej zrobić nożem. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, możemy rozetrzeć masło z mąką – rękami. Gdy już stworzy(...)łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta usuwamy z krawędzi. na spód tarty wykładamy papier do pieczenia tak by okrył całą tartę – nie chcemy żeby nam się boki
MojaQchnia.plnadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje z kawą. Polecam ! Składniki: ciasto: 340 g mąki pszennej(2 szklanki) 250 g masła lub margaryny 200 g cukru(1 szklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy
Ciasta z tradycjaminadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje z kawą. Polecam ! Składniki: ciasto: 340 g mąki pszennej(2 szklanki) 250 g masła lub margaryny 200 g cukru(1 szklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy
Ciasta z tradycjami