Ostatnio stał się hitem wśród rodziny i znajomych. 2 małe chlebki upieczone w jednorazowych foremkach o o pojemności ok. 600 ml 300 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów świeżych drożdży lub 7 g. suchych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżka soli 500 ml. letniej wody 60 gramów siemienia lnianego 70 gramów pestek słonecznika Jeżeli używamy(...)składników i bardzo dokładnie mieszamy. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Foremki do pieczenia wysmarować olejem i obsypać bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do dwóch foremek. możemy posypać na wierzchu dodatkowo ziarnami. Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia ok 15 minut. W między
Andzia Pichciprzygotowałam je na piknik w przedszkolu mojej córki, ciacho zrobiło furorę. Składniki: Ciasto: 6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia potrzebujemy: 3 galaretki truskawkowe, 1 galaretka cytrynowa, 2 kartoniki słodkiej śmietanki 30% - po 200 ml, 2 łyżki cukru(...)też wychodzi. Ciągle ubijając po trochu dosypywać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia (po 1 łyżce). Gotowe ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu wyjąć z formy i przekroić w poziomie na pół. Najlepiej ciasto upiec jednego dnia
Moja kraina smakówSkładniki na naleśniki : 13-15 łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1-2 jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części(...)grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można podawać do czerwonego barszczu. Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie lub na wodzie. Naleśniki można usmażyć wg tego przepisu
Proste Potrawywłaśnie ta mała truskawka już mnie wzywa. Częstujcie się, notujcie, pieczcie i przysyłajcie mi swoje zdjęcia ;) Będę podziwiać! Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 średnie łyżki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy(...)partiami cukier, łyżka po łyżce, na koniec żółtka i chwile ubijamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Foremki metalowe smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Ja tym razem użyłam jednorazowych papierowych opakowań, których nie trzeba niczym smarować. Delikatnie
Życie zaczyna się w kuchniśmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przesiane kakao i wymieszać dokładnie(...)zmiksować do połączenia. Dodawać śmietanę na przemian z suchymi składnikami i mieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C ( najlepiej z grzaniem góra - dół ), do suchego patyczka. UWAGA: Moja foremka mierzyła w najszerszym miejscu 23 cm. Zamiast
Opowieści z piekarnikadobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno..., że warto włączyć piekarnik i to ciasto upiec:) Polecam:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 250 g zimnego masła; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%; Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta(...)jabłek, np. szara reneta lub antonówka; 2-3 łyżeczki cynamonu; cukier do smaku (zależy od tego, czy jabłka są słodkie), u mnie 4 łyżki; 1 cukier waniliowy; bułka tarta do podsypania; Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukier kryształ, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać (soku nie odsączać). Schłodzony spód ciasta
In my kitchenmożliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej chlebowej Młynów Stoislaw 75 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka soli 25 g drożdży Wykonanie : Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru,łyżkę maki i wymieszać.Odstawić(...)każdego kawałka zrobić wałeczek i zwinąć w ślimaka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Moje bułki piekły się około 50 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliORZECHOWY -5 jajek -3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki mąki pszennej tortowej PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -5 łyżek wódki -1 łyzka cukru MASA NUTELLA -700ml śmietany 36% -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego(...)pieczenia oraz mąkę. Delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Składniki na poncz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 500 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie: Truskawki myjemy i osuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy je lub dusimy na pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy(...)każdego umieszczamy po jednej truskawce i zlepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą, cukrem pudrem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzeniadorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 g truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól(...)truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru
kuchnia doskibył czerstwy i nie nadawał się do zamrożenia. Składniki: (na 2 foremki): - 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić(...)malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym
Co na wege obiad?jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik - u mnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru(...)jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem
Kuchnia domowa Aniskładniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek cukier(...)pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieGruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku(...)proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut. Przed wylaniem ciasta, na dno tortownicy możemy
Jadło i czytadłowspaniałej receptury z Simply recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki(...)proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal
Smakołyki Berenikiilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka ( 750 ml) 5 czubatych(...)ubijać dodać stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się
Na słodko lub wytrawniesię przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!SKŁADNIKI:CIASTO :* jajko – 6 szt* cukier – 8 łyżek* cukier waniliowy – 1 op* mąka pszenna – 6 łyżek* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA :* masło – 200 g* kakao – 2 łyżki* czekolada – 60 g* olejek rumowy – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe(...)odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.MASA :Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.Czekolad
Ostra na Słodkoindyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x wlać odpowiednią ilość wody i gotować na mniejszym(...)minut - wlać wodę i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku taki gulasz lubimy z ryżem lub ziemniakami lub bułką..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięblogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180 g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych(...)koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityBabka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier(...)Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą
Mia Cucina Sofietacukru 150 g miękkiego masła 1 g zmielonego szafranu 400 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 200 g twarogu, zmielonego 1 łyżeczka soli 1 jajko 850-900 g pszennej mąki 150 g rodzynek 50 ml rumu 50 g cukru + 50 wody do posmarowania perłowy cukier do dekoracji Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku i wsyp szafran. Odczekaj dziesięć minut(...)Każdy pasek złóż na pół wzdłuż i zroluj, a następnie zwiń. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 220ºC). Piecz bułki na złoty kolor przez około 8 minut lub wedle piekarnika. Zagotuj wodę z cukrem. Posmaruj bułki syropem i posyp perłowym cukrem. The post Szafranowe bułeczki z twarogiem appeared first
codojedzeniaPrzepis jest na kajzerki, ale jak widać bułeczki postanowiły inaczej wyglądać i wyrosły sobie i popękały ;) Wygląd to nie wszystko bo liczy się smak, a w
Gotowanie...to proste !Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis! Bardzo prosty w przygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi. Jest mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany
Blog z Apetytempamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)oliwkami i cebulą oczywiście. Ciasto zrobiłam mocno maślane i aromatyczne. Całość wyszła pysznie! Polecam bo są bardzo proste! Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych - 220 g letniej wody - 90 g masła - 5 g soli ponadto: - kulka mozzarelli - zielone oliwki - cebula - świeży tymianek - roztrzepane widelcem jajko Wykonanie: Stop masło w rondelku
SMYKWKUCHNIPyszne bułeczki z otrębami żytnimi. Delikatne, puszyste i długo zachowują świeżość. Idealne dla najmłodszych ;) Składniki na ok 15 sztuk: 500g mąki pszennej typ 650, 100g otrębów żytnich, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, 30g drożdży, 4 łyżeczki cukru, 360ml ciepłego mleka. Drożdże kruszymy do kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki. Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze
Słodki Zakątekmarchewka. Wkomponowała się idealnie i pysznie smakowała ;) Spróbujcie, a może na stałe zagości u Was taka szarlotka ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: 1 spora marchewka starta(...)wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Nadzienie Marchwiowo - Jabłkowe 3. Jabłka odsączamy z nadmiaru soku, skrapiamy sokiem cytryny i mieszamy z marchewką. 4. Wykładamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzch
Gotowanie...to proste !Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 150 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka Nasączenie wiśniowe: 4 torebki czarnej herbaty earl grey 1 torebka czarnej herbaty 200 ml gorącej wody(...)gorącej wody 1 kg truskawek Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym
Dzieje kuchennej Wiewiórybobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki;) polecam! MURZYNKA przygotowałam z polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Składniki w temp. pokojowej: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250 g dżemu, u mnie marmolada(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy
Zasmakuj KuchniORZECHOWE -5 jajek -3/4 szkl cukru -200 g zmielonych drobno orzechów włoskich -łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki kakao -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1 szklanka mąki pszennej tortowej KREM - 250 ml mleka -0,5 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego -2,5 szkl mleka w proszku pełnego -250g masła lub margaryny DODATKOWO -podwójne opakowanie ciastek(...)proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i białka i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM Do garnka dajemy 250 ml mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumożecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku i aromatu :) "Uszka" Ciasto: 2-2,5 szkl mąki pszennej 1 szk gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 30 dag pieczarek cebula 2 spore garści suszonych grzybów sól, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić. Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką aby się
Smakołyki AsiSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 4 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych 1 szklanka cukru 1 szklana mleka 1 szklanka oleju 60 g powideł 2 jajka WAŻNE! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: Jajka ubić(...)wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Polewa: 4 łyżki masła 4 łyżki cuktu
The Sweet Damselinni ubitą pianę z białek, każdy ma swój sposób. Jeśli nie macie jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, wypróbujcie ten. Może przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 500 g. sera białego mąka pszenna 1 jajko Wykonanie: Ser wyłożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wyrównać powierzchnię. 1/4 sera wyciągnąć i przełożyć na wierzch pozostałego sera. W wolne miejsce po serze wsypać mąkę, z lekką górką(...)części i z każdej uformować cienki wałeczek. Lekko spłaszczyć i kroić jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Kluski podałam z roztopionym masłem, z dodatkiem bułki tartej. Wierzch posypałam cukrem
Agusiowe smakołykiMoje ulubione drożdżówki, tym razem bardzo klasycznie - ser, truskawki i chrupiąca kruszonka. Warto skorzystać z kończącego się już sezonu na truskawki. Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 300g truskawek 250g twarogu 1 żółtko(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej
Szefowa kuchniCynamonowe ciastka krajanka to najprostsze ciastka jakie można upiec. Przyprawiłam je cynamonem, kardamonem, perłowym cukrem i muszę stwierdzić, że po tych zabiegach przypominają w smaku cynamonowe bułki . Cynamon w cieście czy w ciasteczkach uwielbiam. Właściwie cynamon nauczyłam się jeść w Szwecji, bo Szwedzi mają bzika na punkcie cynamonu. Podobnie jest z kardamonem… Te ciastka nazywają się po szwedzku kolasnittar(...)piszę! Ja lubię piec wszystkie ciastka! Jeśli mam nagłą ochotę na coś słodkiego to mój wybór pada na ciastka. Cynamonowe ciastka Składniki: na 24 sztuki 200 g pszennej mąki 125 g masła, miękkiego 1 łyżka golden syropu 1 łyżeczka kardamonu 100 g cukru 1 ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki perłowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody + 1 łyżeczka
codojedzeniajajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie(...)piekarnika. Składniki na słodkie nadzienie: czerwona porzeczka świeża lub mrożona około 600-700 gram, ale ilość również zależy od waszych upodobań 80 g cukru Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Na wierzch wysypujemy oczyszczoną czerwona porzeczkę,wcześniej wymieszaną z cukrem - wyrównujemy. Na owoce wysypujemy pozostałą kruszonkę. Pieczemy w temperaturze
Życie zaczyna się w kuchniskładniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części(...)formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie) składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować
Domowy Smak Jedzeniadzisiejsza baba jest wykonana według bardzo klasycznego przepisu. Prosta do wykonania i co ważne, nawet jak troszkę wyschnie, posmarowana masłem smakuje wybornie:) składniki: 200 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki wykonanie: Wszystkie składniki należy(...)dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę o średnicy około 23 cm smarujmy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto (foremka powinna być wypełniona w około 60%) Pieczemy około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Tradycyjna babka na rodzinne Święta Wielkanocne gotowa! Ania
Ania i Marcin gotująSkładniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa) 15 g drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki otrąb gryczanych 1 szklanka wody letniej 3 łyżki słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę(...)wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut
Ewusiowe Smakiponieważ w oryginale był amoniak. Ciasto wyszło bardzo smaczne, na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:) foremka wym. 24x27cm Kruche ciasto: 500g mąki pszennej, 2 jajka, 80g masła lub margaryny, 3/4 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić(...)temp. 180st. Ostudzić. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z resztą cukru. Pozostałe dwie części ciasta rozwałkować. Jedną wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa śmietanowa: 800ml śmietanki
Z miłości do słodkościSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem odcisnąć(...)proszkiem i utrzeć do połączenia składników na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem
W Mojej Kuchni Lubięwyjazdu :] Dlatego postanowiłam upiec ją poza sezonem, żeby podzielić się z Wami tym genialnym przepisem. Niestety nie potrafię już sobie przypomnieć skąd go mam. Zebra 5 jaj 480g mąki pszennej 250g cukru 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady lub innej wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jaja ubić(...)następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp 180 C i piec przez 1 godzinę. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoskrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej(...)masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową
Qchnia po prostusmakiem. Dla kogo: dla lubiących zdrowe słodkości dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków dla szukających alternatyw dla mąki Składniki: 275g mąki pszennej 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem) 300ml oleju rzepakowego 5 jajek 100g kakao 375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta(...)Mieszamy. Suche składniki wsypujemy partiami do jajecznej masy. Mieszamy, a następnie dodajemy buraczany mus. Całość miksujemy. Przelewamy do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 70-80 minut w temperaturze 175 stopni. Po godzinie pieczenia na wierzchu ciasta nakładamy kawałek folii aluminiowej, by ciasto zbyt nie wyschło. Środek ciasta powinien pozostać lekko
Mania Wypiekaniapracochłonne ciasto w sam raz do kawy.Przekładane jabłkami lub dżemem jagodowym , posypane tartym ciastem będzie ucztą dla podniebienia każdego amatora. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 4 jajka szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki kakao 350 g jabłek prażonych przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia(...)lodówki na 1/2 godziny aby się schłodziły. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki jasne ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy przekładamy rozwałkowany placek i wylepiamy nim dno tortownicy. Na cieście równomiernie rozkładamy jabłka prażone. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta
Smakowite DaniaBułeczki pszenno-żytnie z oliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec. Brak mi jeszcze wprawy w wyrobie pieczywa, ale nie przeszkadza mi to w eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek(...)bułki150g zakwasy żytniego400g mąki pszennej100g mąki żytniej razowej1 płaska łyżka soli 270g wody10g świeżych drożdży20 grubo posiekanych czarnych oliwek2-3 łyżki suszonej bazylii oliwa do rąk, do formowania bułek masełko czosnkowe2 łyżki masła lub margaryny (cokolwiek czym smarujecie kanapki)1 wyciśnięty ząbek czosnku1 łyżeczka suszonej natki, choć lepsza byłaby świeżaszczypta soliSposób przygotowania:bułkiWsypujemy do miski mąkę, sól, drożdże
W kuchni wieczorempieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam...Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam(...)kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką Piec przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam w prodiżu przez 50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem trzcinowym zmieszanym ze zmielonymi migdałami. Proste, smaczne i naprawdę
Proste Potrawy