dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy(...)cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie
Smak mojej kuchnicurry. Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna i orzechowa w smaku. Zapiekankę można posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne. Składniki: 500 g mięsa(...)pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę
Zasmakuj Kuchnipyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :) Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki Biszkopt miodowy: 2 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/6 szkl cukru 1 i 1/2 łyżki miodu Składniki na masę: 500 gr sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru(...)czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko
Gotowanie...to proste !upiekłam babkę. Babeczka w dwóch kolorach, kakaowo-waniliowa. Prosta, smaczna, idealna do herbatki. składniki: 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao aromat/esencja waniliowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -1 płaska łyżka mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka(...)żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM 2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudelikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie przepisem i sami spróbujcie. 6 jajek cukru tyle, ile zaważy 6 jajek mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka masła tyle, ile ważą 2 jajka 1 cukier waniliowy (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku(...)cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady
Di gotujewieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej(...)składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówproste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę(...)około 15 min. na bladozłoty kolor. Ponadto: 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch
Proste Potrawymasie z serka wiejskiego) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka wraz ze szczyptą cukru oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami(...)krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części (każda po ok. 80-90 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między bułkami spore odległości (urosną!). Odstawić do napuszenia na 60 minut. Masa z serka wiejskiego: Serek wiejski rozgnieść widelcem, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać. Kruszonka
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru trzcinowego 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej(...)proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto
Kocham CzekoladęSkładniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto: 3 jaja 3/4 szkl cukru 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: frużelina malinowa z tego przepisu cukier(...)pieczenia oraz sodę. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto, za pomocą łyżki, nakładać frużelinę malinową. Piec w 180 st.C przez ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć z piekarnika, a gdy przestygnie oprószyć
Nastoletnie Wypiekaniejajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski(...)miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne
Camilla w kuchnimusi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu, to zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu(...)cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą
Domowe TortySkładniki mąka pszenna, 500g drożdże świeże, 20g woda, 250ml letniej olej, 4 łyżki sól, 2 płaskie łyżeczki cukier, 2 płaskie łyżeczki cebula, 150-200g Przygotowanie Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Studzimy. Z drożdży, cukru, jednej łyżki mąki oraz połowy wody robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę(...)wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamiByś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę Ci cudownych i pełnych optymizmu Świąt Wielkanocnych. Ciesz się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek królewskich 150g grubo zmielonych orzechów włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy(...)miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam... Czy warto
Kuchnia Pani Wiosnyananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać jakie kto lubi. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm) 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 25 dag cukru pudru 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub wódki 50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki(...)przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć
Kuchcik gotujewoli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI: 4 jajka około 500 gram mąki pszennej 300 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 300 ml jogurtu naturalnego szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 brzoskwiń świeżych lub 6 połówek z puszki lub jakiekolwiek inne(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier
Swojskie jedzonkowstęp do eksperymentów, który już sam w sobie smakuje niczym niebo. Przepis dodaję do akcji sernikowej zorganizowanej przez Zaytoon na blogu Cynamon i oliwka. Sernik Teściowej 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru 200g masła 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1kg sera półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego(...)drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć
Przepysznik - BLW i nie tylkojabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem : Składniki, na 15 sztuk: 100 g masła ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina(...)owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam tylko od razu wylepiałam nim foremki do babeczek. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Bardzo drobno kroimy, następnie mieszamy go z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie każdą babeczkę napełniamy rabarbarem i posypujemy mieszanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki wody; 2 łyżki(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek
In my kitchenwiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku(...)ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy
W kuchni Katiepomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao(...)Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne, aż do wykończenia składników. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 50 minut
Apetyczna babeczkaIdealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego(...)proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu. Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut- do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić w blaszce na około 15 minut
UgotujmyTo.plCiasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę
w mojej kuchniKruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po
upichcicsię nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu, i chociaż moje nie wygląda tak samo, to było pyszne! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka wiśniówki (można(...)mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy, zmniejszyć obroty miksera i połączyć składniki. Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 45 minut lub do czasu aż patyczek wbity w ciasto
Pasja Smakuwycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 120ml letniego mleka, jajko, 60 g masła lub margaryny, dowolna(...)pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa
Z miłości do słodkościCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej WiewióryKochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam
Różowa kuchniaStary dobry sposób na bułeczki, aby były trochę "mokre", a nie całkiem suche w środku. Mąż takie lubi, sucharków mię toleruje :p Będą potrzebne nam składniki
MamaOskarkaI znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te
Dzieje kuchennej WiewióryCzęsto używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki
UgotujmyTo.plUwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już
Ostra na SłodkoZapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na
Apetyczna babeczka