bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu(...)tradycja ta ustała. Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 24 sztuki: 300 g mąki pszennej 125 g masła 30 g drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 200 g marmolady cukier puder Drożdże kruszymy do kubka i rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn. Mąkę przesiewamy
Trzeci talerzciasto cytrynowe. Kolejny rarytas, który znika w mgnieniu oka. Ciasto ma lekki cytrynowy aromat, cukinia sprawia, że jest bardziej wilgotne i na dłużej zachowuje świeżość. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 3 jajka(...)jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy. Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki). Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami
Fascynacje Anibyło zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Składniki: * 60 dkg ziemniaków * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 1/4 łyżeczka soli * morele i śliwki Dodatkowo: * śmietana i cukier * mąka do podsypywania Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam(...)Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch. Podawałam ze śmietaną i cukrem - tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbardzo mało wyczuwalne w cieście :) Składniki na keksówkę 25 x 11 cm: 3 jajka kl M 3/4 szkl cukru 100 g masła 2 łyżki miodu 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki 2 średniej wielkości ugotowane buraczki 1/2 opakowania przyprawy do piernika (10 g ) 2 czubate łyżeczki kakao 1 łyżka powideł śliwkowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Polewa W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy
Gotowanie...to proste !Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty. Szarlotka składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1,5 kg kwaśnych(...)kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta. Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż
kuron.com.plmasełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 zupa borowikowa Winiary 300 ml wody 20 dkg kurek sól, pieprz 1 cebula olej rzepakowy cukier szczyptę Do miski wykruszam drożdże, dolewam(...)sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury
wesoła kuchniaprzekąska na imprezę! Smakują świetnie i znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony ) – 400 g * czosnek – 3 ząbki * jajko – 2 szt * ser żółty SERENADA – 100 g * mąka pszenna – 340 g * masło – 150 g * mleko 2% – 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami * świeży(...)starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy ( abo miksujemy ). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 25 minut 180C. Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA
Ostra na Słodkotort śmietanowy z bananami i dżemem porzeczkowym. A ponieważ Pan Ł. zachwyca się ciasteczkami Oreo to własnie te ciasteczka wykorzystałam do tortu. Składniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru(...)koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu
Życie zaczyna się w kuchniteż Ola, więc przy okazji jej za to dziękuję :* Smacznego! Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szkl. drobnego cukru (tylko nie pudru) 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej+1 łyżka 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 6 dużych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito (1 łyżkę odkładamy do oddzielnego pojemniczka(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy. Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej i ciemnej masy i ponownie lekko masę mieszamy. Wstawiamy
psgotujemyksylitolu. Można ją przygotować również z cukrem (najlepiej nierafinowanym trzcinowym, lub zwykłym) i na mące pszennej (wówczas dajemy jej ok.230g). Składniki: - 250g masła - 250g mąki orkiszowej typ750 (typ700, lub pszenna po ok.230g) - 1 szklanka maku (nie mielonego) - 5 jaj - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (u mnie niepełna) - ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy mak i wlewamy przestudzone (letnie) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą, silikonowych nie trzeba), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, ok.45-50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, a następnie wyjmujemy
Smaczne Zdrowekawałkami czekolady, które najlepiej smakuje podane z kawą .Nie jest trudne do wykonania za to smakuje pysznie. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 200 g margaryny szklanka mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa przepis Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki. Margarynę rozpuszczamy(...)Ciasto łączymy z pianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy kakao i kawałki czekolady i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy . Ciasto wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia., dokładnie rozprowadzamy i pieczemy około 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C . Po upieczeniu , ciasto polewamy gotową polewą czekoladową
Smakowite Daniagodzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się(...)podwojenia objętości. Po upływie czasu z ciasta formujemy bułeczki. Na stolnicy formujemy długi wałek, dzielimy go na części i wyrabiamy okrągłe bułeczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny,aby ponownie urosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, aż zrobią się rumiane.Smacznego
Truskawkowa Fiestanajprostsza babka piaskowa oprószona cukrem pudrem. Miękka, aromatyczna, puszysta i wilgotna. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 130 g mąki pszennej (1 szklanka) 230 g margaryny 200 g cukru (1 szklanka) 100 g mąki ziemniaczanej (¾ szklanki) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mała cytryna 1 łyżeczka cukru waniliowego cukier(...)skórkę cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników. 4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu
karolgotujeSkładniki 2-3 udka z kurczaka 3 szklanki bulionu 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka i kawałek masła 2-3 ząbki czosnku marchew, pietruszka kawałek selera, pora opieczona cebula sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie 3 śmietankowe serki topione Przygotowanie Udka włożyć do gotującej się wody z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i porem z dodatkiem przypraw - gotować na niewielkim ogniu(...)wystygnięciu dodać dwa żółtka i odrobinę masła. Zagnieść i odstawić do lodówki na ok godzinę. Powstałe ciasto rozwałkować powycinać szklanką kółka, faszerować i zalepić. Następnie obtoczyć w białku, bułce tartej i usmażyć w głębokim oleju do złapania koloru.. Smacznego
Gaździnka warzySKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń(...)minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń
Kulinarne Fantazje Mariolismak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny lub masła 250 g cukru 4 jaja 1 cytryna czubata łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z cytryny kilka łyżek cukru pudru (do szukania pożądanej konsystencji(...)składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej - użyłam formy 11x25 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni (patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia). Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z formy i studzimy. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą
MyCookBook.plkeks, bo zawiera mało składników i jest dość smaczny. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com. Piekłam go dość późno w nocy, ale efekt jest zadowalający. Składniki : 250 g mąki pszennej ( ja użyłam 450) * 250 g cukru pudru 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli(...)koniec wsypałam mąkę, wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dodałam bakalie - wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć
apetytnapieczenieświeci słońce, czy pada deszcz! Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!! Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką! Przepis inspirowany drożdżówką Doroty . Składniki: 280 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g cukru, 5 g drożdży instant, 1 jajko, 75 g roztopionego masła, 130 g ciepłego mleka 1 roztrzepane jajko - do posmarowania Składniki na kruszonkę: 25 g masła(...)minut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm. Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut
Plate of Joyciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy zmielony ser, dodajemy żółtka, cukier i budyń, wlewamy sok z cytry
Smakowite DaniaPyszna a na dodatek szybka szarlotka. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (250 ml) szklanka cukru 2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego ok. 18 gram 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 10 dużych albo 15 małych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy(...)lodówki na 30 minut.Drugą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalki. W między czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem
Krakowskie smaki AniSkładniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie: Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę(...)szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki
Aga w kuchniBardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :) Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt
Walijskie PichcenieDziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie
Mienta blogKolejne wspólne pieczenie z Kuchniąmaryny..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i
Moje domowe kucharzenieNiedziela to wreszcie czas tylko dla nas. Tę niedzielę postanowiłam uświetnić wspaniałym śniadaniem: tradycyjną jajecznicą i świeżymi, pieczonymi przeze mnie bułeczkami z camembertem. A że mój
Miksturownik