bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:404/587)

Babka z ajerkoniakiem 132

moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki wody; 2 łyżki(...)proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek

In my kitchen
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 377

wiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku(...)ogniu, po czym ciepłą dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników. Połowę ciasta przelewamy do mniejszej miski, dodajemy kakao. Miksujemy do połączenia składników. Foremkę na babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy

W kuchni Katie
Zebra, babka ucierana 292

pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao(...)Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne, aż do wykończenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 50 minut

Apetyczna babeczka
Babka kawowa 204

Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego(...)proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując- na przemian po trochu przesianej mąki i po trochu naparu. Blachę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut- do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić w blaszce na około 15 minut

UgotujmyTo.pl
ciemne ciasto jak w-z 159

Ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać  powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać  tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić  na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę

w mojej kuchni
Kruchy z jabłkami 176

Kruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po

upichcic
Migdałowe ciasto z czereśniami 139

się nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu, i chociaż moje nie wygląda tak samo, to było pyszne! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka wiśniówki (można(...)mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy, zmniejszyć obroty miksera i połączyć składniki. Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 45 minut lub do czasu aż patyczek wbity w ciasto

Pasja Smaku
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 159

wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki:  500g mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  200g jogurtu owocowego,  4 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki soli,  120ml letniego mleka,  jajko,  60 g masła lub margaryny,  dowolna(...)pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.  Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa

Z miłości do słodkości
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 161

Czasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale Świętomarcińskie 187

     Kochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam

Różowa kuchnia
Chrupiące bułeczki z marchewką, siemieniem lnianym i slonecznikiem. 81

Stary dobry sposób na bułeczki, aby były trochę "mokre", a nie całkiem suche w środku. Mąż takie lubi, sucharków mię toleruje :p Będą potrzebne nam składniki

MamaOskarka
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 164

I znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek pita 315

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z serem i kruszonką 166

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już

Ostra na Słodko
Domowe drożdżówki z konfiturami 225

Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na

Apetyczna babeczka