polecam Wam ten przepis :) Składniki: Ciasto: 200 g cukru 60 g kakao 250 g masła 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego) 140 ml śmietany kremówki 2 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g gładkiego serka twarogowego 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Do dekoracji: świeże owoce listki mięty(...)Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować. Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przygotować
Kocham..lubię..gotuję..cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także
Raj dla PodniebieniaKeks rumowy Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 150 g rodzynek 150 ml ciemnego rumu 210 g masła 150 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 65 g suszonych moreli 65 g suszonych śliwek 100 g kandyzowanego ananasa Wykonanie: Do miseczki wsypujemy zważone rodzynki i zalewamy rumem. Najlepiej aby rodzynki moczyły się(...)czasie jajka Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy czas 1 min/obr.2. Dodajemy owoce, rodzynki razem z rumem i mieszamy czas 1 min/obr.2. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy do keksówki masę z naczynia Thermomix Keksa wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 50 do 60 min. Pomysł na przepis pochodzi z Mojewypieki. Keks rumowy. Przepisy Thermomix
Themo przepisySkładniki: (szklanka 250 ml) (wielkość formy 22 cm) Jajka wielkość M 5 sztuk Mąka pszenna szklanka ok. 170 g Mąka ziemniaczana szklanka ok. 190 g Cukier 3/4 szklanki ok. 140 g Olej szklanka 250 ml Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Opcjonalnie: Cukier waniliowy łyżeczka Olejek migdałowy naturalny 2 łyżeczki Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Zmiksować wszystko na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Moja babka piekła się 50 minut. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć
Kulinarne przygodyłyżka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 3 duże jabłka 1 łyżka cynamonu 200 g rodzynek sułtańskich Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem - przesiać. Następnie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem cynamonowym ubijamy do momentu(...)kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której sp od wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto
Ciastka - domowe słodkościRyba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej do smażenia plasterki cytryny do podania
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g) 200 g margaryny Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną(...)pół. Do jednej części przesiać budyń waniliowy - wymieszać, zaś do drugiej przesiać budyń czekoladowy - wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Ja na spód wylałam czekoladowe ciasto, następnie wyłożyłam ciasto waniliowe. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą. Piec około około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościstopionego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg truskawek kruszonka 50 -60 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczke przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę
Raj dla Podniebieniaświęta, do herbatki czy do kawy. Polecam również babkę krówkę , która jest prosta do zrobienia i smaczna. Składniki 5 jajek (rozm M) 160 g masła 350 g mąki pszennej 130 ml mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki rumu 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki rodzynek starta skórka z jednej cytryny cukier puder do posypania Żółtka utrzeć(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem
O kuchni z uczuciemoliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżka soli (1 łyżeczka ) 4 szklanki mąki uniwersalnej 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (1 łyżka maku, 1 łyżka sezamu) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać(...)folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach. Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech
Gotuj Sam!rzec można, że pięknie wkomponowuje się w jesień i jest idealne do filiżanki gorącej herbaty... Łabędzi puch Składniki : biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 czerstwe kajzerki 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych(...)ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm BISZKOPT - 3 jajka -5 łyżek mąki pszennej -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWA -3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao(...)sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy. Biszkopt pieczemy około 10 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Gdy ostygnie ponczujemy. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż. Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:). Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g śliwek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 3. Śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. 4. W każdej bułce, dnem szklanki
Szefowa kuchnifont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy(...)sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao oraz kawą. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą
Smaki Nataliibarszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być bardzo gorąca, taka jaką tylko wytrzymają nasze dłonie 1. Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać(...)minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą. Farsz: - grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag - pół czerstwej bułki zalanej mlekiem - mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki kwaśnej śmietany - olej - sól - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki bułki tartej 1. Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka
Apetyczna babeczkaprostu doskonały! Polecam upiec na tegoroczne święta! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 żółtka 120 g cukru 300 g maki pszennej 100 g mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego(...)Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru
Nastoletnie Wypiekanieidealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki (30%) 2 szklanki mleka(...)białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Wystudzić. Biszkopt bardzo urośnie, ale w trakcie studzenia opadnie (dodatkowo jego wysokość zmniejszy się pod ciężarem
MyCookBook.plnich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka z cytryny wanilia mielony cynamon mielone goździki gałka(...)cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na wierzch
Kuchnia Pani Wiosnyciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego cukier puder do posypania MASA 150g suszonych daktyli około 25g migdałów 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka soku z cytryny sok z połowy(...)jednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz
potrawyregionalneSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 cytryny 400 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju cukier puder waniliowy - do dekoracji Przygotowanie: Z 2 cytryn zetrzeć skórkę z cytryn. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko(...)startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem
Ciastka - domowe słodkościpieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie(...)zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę
Kuchcik gotujeUwielbiam domowe wypieki, a zwłaszcza drożdżowe. Bułki, drożdżówki, rogale to coś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą(...)rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki z moimi zmianami 4 sztuki Składniki: 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml mleka 220 g mąki pszennej 30 g masła 1/4 łyżeczki soli jajko jajko, białko lub mleko do posmarowania Przygotować zaczyn - 1/4 mleka podgrzać z cukrem, tak aby było letnie, dodać rozkruszone drożdże i czubatą łyżeczkę
tost z dżememryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny Polewa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 1 łyżka oleju(...)cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę 60 minut. Bezpośrednio po ugotowaniu wyjmujemy babkę z formy i pozostawiamy
Smakowity Blog Kulinarnywarto było upiec to „ciacho”, chociaż następnym razem zdecydowanie więcej dam bakalii. Nie za słodki, delikatny w smaku i pachnący bakaliami. Składniki na dużą keksówkę: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 200 g cukru pudru łyżeczka zapachy waniliowego 6 jajek 400 g bakalii Sposób wykonania. Bakalie zalać ciepłą wody na 10 – 15 minut(...)pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieW moje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić
Kuchnia domowa Animiodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody450 g mąki pszennej Do przełożenia:250 g masy marcepanowejsłoiczek powideł śliwkowychDo dekoracji na zewnątrz:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru250 g miękkiego masła250 g cukru pudru2 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoczerwony barwnik(...)wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i dobrze wystudzić.Następnie ciasto wyjąć z formy i przeciąć w poziomie
Świat Ciastaszkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl. mleka Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić(...)przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Anioły w kuchnikandyzowane skórki pomarańczowe. Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki:Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie:5 średnich jabłek2 czubate łyżki rodzynek2(...)proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście
Kulinarne przygody Gatitychleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków! Inspiracja Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) , szczypta chili, około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody(...)Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ponownie krótko je zagnieść i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15minut. Piec około 50-60minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościSezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne
Smakołyki Berenikitłustsze też będą ok). Możecie roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami masła. Na polewę posypałam posypkę o smaku czekoladowym. Ciasto kakaowe z wanilią SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)termoobiegu. W większej misce mieszam wszystkie suche składniki, robię to kuchenną trzepaczką. Dodaję mokre składniki, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą (w zależności od formy, w babce sprawdzi się nr 2), wylewam ciasto, wyrównuję. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Tak przygotowane ciasto piekę ok. 55 minut
Zasmakuj Kuchnismakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki na 10 babeczek: 4 białka ( ja używam rozmrożonych białek) 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru pudru 3 czubate łyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło. 3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą lub lukrem cytrynowym i dowolnie dekorujemy (u mnie
Gotowanie...to proste !której kończyła się ważność, a marnować jedzenia nie lubię więc idealnie wstrzeliła się w to ciasto :) Zapraszam :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Kruche ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka z jajek kl. L 130 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 1/2 szkl cukru Nadzienie: 200 ml gęstej śmietany(...)zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie
Gotowanie...to proste !kulinarne eksperymenty dla fanów zwykłych babek dla chcących się mile zaskoczyć Składniki: 4 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną(...)małych obrotach, tylko do połączenia składników. Jeśli mamy silikonową formę to nie trzeba jej niczym wysypywać, ani smarować. Jeśli mamy formę metalową należy nasmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (aż do suchego patyczka w temp 180 stopni). Gdy babka ostygnie wtedy przygotować polewę. Wykonanie polewy: Śmietankę zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia
Mania Wypiekanianaturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 łyżeczka soli -100 g suszonych pomidorów w oliwie -15 g świeżych drożdży -łyżka miodu -1 szkl. ciepłej wody -garść posiekanej świeżej bazylii -3 łyżki oliwy po pomidorach(...)razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona KuchniaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200g cukru 150g miękkiej margaryny lub masła skórka starta z połowy cytryny 250g maki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej) 1 opakowanie kisielu cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie: jajka(...)dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy na koniec dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego
Słodkie zapomnienieprzemycić trochę lata na talerzu. Moje dzieci uwielbiają pampuchy z sosem truskawkowym i ja zresztą też :) Oczywiście sos można zrobić również z innych owoców. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g masła 250 ml mleka 50g drożdży 2 jajka 1/2 łyżki cukru szczypta soli Sos truskawkowy: 600g truskawek 300 ml śmietany cukier do smaku Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka(...)odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki. Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut. Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem. Pampuchy przed podaniem polać sosem. Smacznego
kuchnia doskigęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić, aby przestygło. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem, solą oraz skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, jajko, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko razem do połączenia. Następnie dodać roztopione masło oraz rodzynki i wyrabiać(...)miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości - około 1,5 godziny. Przygotować formę keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do przygotowanej formy, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na drugie wyrastanie - na około 25 minut. Ciasto powinno
Opowieści z piekarnikapół 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać na zmianę olej i wodę(...)ciasta ( najlepiej robić to szpatułką, nabierając powietrza od spodu ). Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 29 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 minut w temperaturze 170°-175° C, do suchego patyczka. Po upieczeniu przez kilka minut przestudzić w foremce, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego
Opowieści z piekarnikawłaśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej i kukurydzianej – szybkie, wygodne i chrupiące! Zapisz Skorupki do tacos można przygotować na kilka mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów – jedno z kukurydzianych ciast szykuje się jak naleśniki, następnie usmażone placki(...)TUTAJ , przy okazji bardzo długiego wpisu o mąkach roślinnych, niechlebowych, ale przytoczę jeszcze raz. To mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką
Karo in the Kitchenfoliowy , ale niestety jest on dość nietrwały i rozkłada się pod wpływem temperatury. Mąka z ciecierzycy – wartość odżywcza Mąka z cieciorki znacznie różni się od znanej nam jasnej, pszennej mąki. Ma zupełnie inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków . Nie zrobicie z niej wyrośniętego(...)naleśników – wyjdą dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo na blogu na pewno pojawi się jakiś prosty przepis, tymczasem piszcie w komentarzach
Powiedz dietom nieRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie
Ostra na SłodkoRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie
Ostra na Słodkomąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 300 g wiórek kokosowych kilka kropel aromatu rumowego na wierzch ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy(...)utrzeć na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubitą pianę i wszystko delikatnie zmiksować. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać 1 szklankę
Monia miesza i gotujemąki). (Samo masło z cukrem i olejem z pestek dyni - obłędne smakuje.) 100g pestek dyni 100 ml oleju z pestek dyni 60 ml wody 250g mąki pszennej 180-190g cukru 150g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1 szczypta soli Pestki uprażyć na suchej patelni (jeśli są nieprażone) i po ostudzeniu zmielić(...)pieczenia. W osobnej misce ubić białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 45-50 minut w 180 stopniach. (Babeczki pieką się około 25-30 minut.) Gotowe ciasto można polukrować i posypać pestkami
Di gotujeoleju. Z podanych składników upiekłam 10 burgerów. SKŁADNIKI Burgery 200 gr komosy ryżowej 1 szalotka 3 marchewki 1 jajko 25 gr m ą ki pszennej natka pietruszki 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka kurkumy 50 gr orzechów włoskich (bez łupiny) 50 gr bu ł ki tartej(...)natkę pietruszki, szalotkę, siemię lniane, kurkumę, sól i pieprz. Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z bułką tartą. Uformować burgery. Burgery obtoczyć w bułce tartej i orzechach. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować delikatnie olejem. Wykładać burgery
La grande e la piccola cuocakurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo(...)Falafele dyniowe: 200 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 200 g miąższu dyni (u mnie 1/2 niedużej Hokkaido) startego na tarce 4 łyżki mąki pszennej 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula, posiekana 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (możecie zamienić na natkę pietruszki) 2 łyżki mielonego kuminu 2 łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Chilli Czosnek i Oliwarozpuszczonej kawy dolać chłodnej wody do 200 ml. Posłodzić do smaku. Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt : Z cyt ryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki(...)skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier
Ciastka - domowe słodkościNigdy jeszcze nie robiłem bagietek. No to chyba najwyższa pora spróbować, prawda? Trochę się obawiałem, ale to taki strach jaki zawsze ogarnia człowieka jak coś nowego
Marder&Marder ManufactureWspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z
Domowa cukiernia Ewyforemka jest malutka średnica 16cm, więc robiłam z połowy porcji). Skladniki: 250g masła lub margaryny ( polecam masło) 4 jajka 3/4 szklanki maku ( niemielonego, nieparzonego) 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej kilka kropel olejku migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do reszty utartych składników i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, następnie wyjmujemy
Czerwona Porzeczkawstępie muszę się Wam pochwalić, że mimo iż pracuję zawodowo, to praktycznie nie kupuję już pieczywa, a chleby i bułki dla całej rodziny wypiekam sama. Na początku myślałam, że to nierealne - mama dwójki dzieci, na pełnym etacie, nie kupuje chleba w piekarni - ale okazuje się, że to nic trudnego... wystarczy chcieć i dobrze się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać(...)ciekawych książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb", z której to właśnie pochodzi ten przepis. Składniki na zaczyn: 10 g drożdży100 ml wody100 g maki pszennej 750Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody500 g mąki pszennej typ 75010 g soli (1 łyżeczka)W misce wymieszać drożdże i 100 ml wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać
Delicious TitbitsTak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez
Ostra na SłodkoChwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKtóregoś dnia zostało nam sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych
charlotte gotujePrzepyszna szarlotka z migdałami - super przepis od Teściowej :)Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie .... SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)Ciasto: 450g mąki pszennej3
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon mielony 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, śliwki węgierki 10 sztuk, krem z serka homogenizowanego - w opisie olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych obrotach wsypać(...)paski i w tym rozdrabniaczu po założeniu noża rozdrobniłam bardziej i wsypałam do ciasta, mikserem z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach tortownica 24 cm wysmarowana olejem i tartą bułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzoneKREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram
W Mojej Kuchni Lubięciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki. Dziękuję, że jesteście i macie takie świetne mąki. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży(...)cebulą i słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić
Ala piecze i gotujesię z panterką. Jest babka zebra więc u mnie będzie babka panterka. Smakuje bardzo dobrze a efekt wizualny - oceńcie sami. Składniki: 8 białek 20 dag cukru 30 dag mąki pszennej 1 szkl oleju rzepakowego Rapso 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 50 g czekolady motylki cukrowe Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować(...)miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną
Ala piecze i gotuje