Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szkl. maku. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę(...)Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem. Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję, ale tradycyjną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Smacznego
Miksturownikszklanki cukru 10 dkg świeżych drożdży 1,75 szkl. mleka zapach śmietankowy starta skórka z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek rodzynki (opcjonalnie) Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1/3 kostka masła olejek migdałowy Przygotowanie ciasta Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru(...)cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Maj
coolinarnastrefa.blogspot.comUwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem
Dzieje kuchennej WiewiórySą takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj na dobre ugrzęzłam w kuchni i nikt i nic nie było mnie w stanie stamtąd wyciągnąć.. Wszystko szło mi bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam
Na słodko lub wytrawnieTak : POPOVERS !Widząc tytuł łapiecie się pewnie za głowę i myślicie : ” Co Ona znowu wymyśliła?! „A tym czasem jest to niezwykle banalny amerykański przepis
Ostra na Słodkobłyskawicznie! Delikatny, pachnący korzennymi przyprawami, z kwaskowatą nutką konfitury żurawinowej i czekoladą. Piernik podobny do tego, który robiłam 7 grudnia w Dzień Dobry TVN. Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 450 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * cukier – 5-6 łyżek * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * mleko – 250 ml * masło(...)dodajemy przyprawę do piernika. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem i sodą. Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy jajka i konfiturę, mieszamy. Wsypujemy żurawinę. Wylewamy na tortownicę oprószoną bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.. POLEWA: W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy. Wystudzone
Ostra na SłodkoSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru kryształ 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa brzoskwiniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 puszka brzoskwiń Nasączenie brzoskwiniowe: sok z puszki brzoskwiń 150 ml przygotowanej zimnej wody Dodatkowo(...)brzoskwiniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościChleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie(...)wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby
wesoła kuchniapasują do wszystkich dodatków. Dzięki nim mieliśmy pyszną kolację:) Bułeczki pszenne na serwatce 12 szt. 350 g serwatki 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 460 g mąki pszennej typ 650 100 g dowolnej mieszanki mussli 1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać mąkę, mussli(...)każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Podczas wyrastania bułek nagrzać piekarnik do 200°C . Wyrośnięte bułki piec
Posadzone i zjedzonezaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz stołów pełnych pysznych potraw. Wesołych Świąt! Składniki: 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ), 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 65g cukru, 125ml mleka, 50g masła, 20g wiórków kokosowych, łyżeczka cukru waniliowego, 2łyżki soku z cytryny(...)utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 40-50 minut w temp
Z miłości do słodkościnimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka 20 dag margaryny 1 / 2 kg truskawek 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy(...)dodajemy mleko - wymieszać. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, którą wcześniej na na spód wykładam papier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto. Piec
Ciastka - domowe słodkościPyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło
CookYourselfPieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć
pink enveloperzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka chili zmielone, - do smaku maggi, 5 szklanek wywar do zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej(...)ciut wodą i mieszając zagęścić sos - wsypać natkę pietruszki groszem z marchewką ugotować do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżkę masła, soli do smaku, wsypać 1 łyżkę tartej bułki i mieszając zagęścić ziemniaki ugotować i utłuc je tłuczkiem....... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię